Denguekuume leviää uusille alueille – Mitä rokotuksia matkailija tarvitsee vuonna 2024?
Ihmisten toiminnan ja ilmastonmuutoksen myötä monet hyttyslevitteiset taudit valtaavat uusia alueita. Hyvä esimerkki on denguekuume, joka on vuoden 2023 aikana aiheuttanut sairastumisia uusilla alueilla. Yhdysvalloissa Kaliforniassa tavattiin osavaltion ensimmäiset sisäiset tartunnat marraskuun alussa 2023. Maan sisäisiä tartuntoja on havaittu vuonna 2023 myös Euroopassa esimerkiksi Etelä-Italiassa ja Ranskassa. Tropiikissa ja subtropiikissa tauti on yleinen. Matkailija voi välttää denguekuumeen rokottautumalla ja suojautumalla hyttysiltä tehokkailla hyttyskarkotteilla.
Denguekuume on trooppisista maista palaavien matkailijoiden yleisin kuumetaudin aiheuttaja malarian jälkeen. Maailman terveysjärjestö (WHO) on dokumentoinut denguekuumeen ilmaantuvuuden lisääntyneen kymmenkertaisesti 500 000:sta yli 5 miljoonaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Denguekuumetta on erityisesti Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Suomalaisten suosimista matkakohteista esimerkiksi Thaimaa, Malesia, Vietnam, Nepal, Brasilia, Argentiina ja Meksiko ovat raportoineet runsaasti denguekuumetapauksia vuonna 2023.
Aedes -suvun hyttyset levittävät ihmisten välillä mm. denguekuumetta, chikungunyaa, zikaa ja dirofilarioosia (sydänmatotauti). Nämä hyttyslajit ovat loistavia sopeutumaan erilaisiin olosuhteisiin, joka mahdollistaa niiden tehokkaan leviämisen jatkuvasti uusille alueille ilmastonmuutoksen ja ihmisten liikkuvuuden lisääntyessä. Matkailija voi saada tartunnan hyttysen välityksellä myös kaupunkioloissa ja sisätiloissa.
Matkailijan rokotustarve riippuu matkakohteesta
Matkailijan rokotustarve määräytyy aina matkakohteen, matkan luonteen ja matkan keston perusteella. Suomalaiset saavat kansallisessa rokotusohjelmassa hyvän perussuojan matkailuun. Tiettyihin maihin suojaa on usein syytä täydentää esim. keltakuume-, dengue-, lavantauti- tai japanin aivotulehdusrokotteella, etenkin jos kyseessä on kaukomatka tai pidempikestoinen oleskelu ulkomailla.
Suurimmalle osalle matkailijoista suositellaan A-hepatiittirokotetta ja harkinnan mukaan suojaa myös B-hepatiittia vastaan. A+B -yhdistelmähepatiittirokotteella saa kätevästi suojan molempia maksatulehdusta aiheuttavia viruksia vastaan.
Denguerokote saatavilla Suomessa
Uusi denguerokote on saanut myyntiluvan Euroopassa joulukuussa 2022, joten matkailijoilla on jo vuoden ajan ollut mahdollisuus rokottautua denguevirusta vastaan. Rokote voidaan antaa aikuisille ja yli 4-vuotiaille lapsille.
“Denguekuumeen kertaalleen sairastaneet ovat erityisessä riskissä matkustaessaan uudelleen denguealueelle. Tartunnan saaminen toistamiseen lisää riskiä vaikealle taudinkuvalle ja joutuminen sairaalahoitoon on mahdollista. Saamme toistuvasti kyselyitä rokotteesta denguen kertaalleen sairastaneilta ja suomalaiset matkailijat hakevat nyt rokotetta ahkerasti”, kertoo Rokotepalvelun matkailijoiden rokotuksista vastaava sairaanhoitaja Erika Kytömaa.
Matkailurokotusten tarve tulisi suunnitella noin 3 kuukautta ennen matkaa
Kohdemaan rokotussuositukset on tärkeä kartoittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä useiden rokotteiden kohdalla hyvän suojan saavuttaminen vaatii muutaman rokoteannoksen. Esimerkiksi A+B -hepatiittirokotteen kaksi ensimmäistä annosta annetaan kuukauden välillä ja denguekuumerokotteen suositusväli kahdelle annokselle on 3 kuukautta. Keltakuumerokotus on taas kerta-annos, mutta todistus tulee voimaan vasta 10 vuorokautta rokotuksen saamisesta.
Hyttysten levittämistä taudeista keltakuume on ainoa, jonka leviämistä pyritään estämään vaatimalla kansainvälinen keltainen rokotuskortti todisteena keltakuumerokotteen saamisesta.
Monet maat vaativat todistuksen rokotteesta maahan tulevalta matkailijalta, varsinkin jos matkareitti on kulkenut keltakuumeen esiintymisalueen kautta. Keltainen rokotuskortti voidaan vaatia vaikka kyseessä olisi ollut vain yli 12 tunnin välilasku maassa, jossa on keltakuumetta. Keltakuumetta esiintyy trooppisessa Afrikassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa ja tauti johtaa usein kuolemaan.
Lue lisää matkailijan rokotteista sivuiltamme!