Hinkuyskä kiertää etenkin niissä ikäryhmissä, joissa rokotussuoja on hiipunut – rokote antaa suojan noin viideksi vuodeksi
Hinkuyskä on lisääntynyt osassa Pohjois- ja Keski-Euroopan maista ja Euroopassa puhutaan jo hinkuyskäepidemiasta. Suomessakin hinkuyskä on aiheuttanut alueellisia tartuntaryppäitä. Tautia kiertää tällä hetkellä etenkin ala- ja yläkouluikäisillä, joilla rokotussuoja on hiipunut tai vajaa. Tartuntaryppäitä on ollut etenkin Helsingin ja Varsinais-Suomen alueilla. Ainoastaan lapset ja nuoret saavat hinkuyskärokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa, jonka jälkeen suojaa voi tehostaa yksilöllisen tarpeen mukaan omakustanteisesti.
Hinkuyskää aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri ja se tarttuu herkästi pisaratartuntana. Hinkuyskää voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä vain hinkuyskärokotteella.
“Hinkuyskätapausten lisääntyminen monessa Euroopan maassa ja Suomessakin ilmenneet tautiryppäät näkyvät yksityisen terveydenhuollon puolella kasvaneena kiinnostuksena hinkuyskärokotetta kohtaan. Kasvaneen kysynnän vuoksi rokote on ollut jo hetkellisesti loppu lääketukustakin.” , kertoo toimitusjohtaja Olivia Kuusinen Suomen Rokotepalvelusta.
Hinkuyskään voi sairastua missä iässä tahansa. Vaara sairastua taudin vakavaan muotoon on erityisesti alle kuuden kuukauden ikäisillä vauvoilla, joille hinkuyskä voi aiheuttaa keskushermostovaurioita tai olla henkeä uhkaava. Aikuisilla hinkuyskä muistuttaa usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota, jonka oireena voi olla kuukausia kestävä puuskittainen ja tikahduttava yskä. Noin viidesosalla aikuisista esiintyy komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia.
Aikuisen tulee huolehtia omasta hinkuyskäsuojastaan rokottautumalla omakustanteisesti
Hinkuyskärokotteen saavat 3, 5 ja 12 kuukauden ikäiset lapset osana kansallista rokotusohjelmaa. Tehosterokotteen saavat 4-vuotiaat, 14–15-vuotiaat ja 25-vuotiaat sekä asevelvollisuutta suorittavat.
“Vastoin yleistä käsitystä, hinkuyskärokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa ainoastaan lapsille ja nuorille aikuisille. Tämän jälkeen rokote on omakustanteinen ja suoja hiipuu noin viidessä vuodessa.“, kertoo Kuusinen.
Hinkuyskään ei ole olemassa erillistä rokotetta, vaan se annetaan aina yhdistelmärokotteena, joka sisältää suojan myös jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Jäykkäkouristusbakteeri on hengenvaarallinen ja yleinen kaikkialla maailmassa. Suoja jäykkäkouristusta vastaan tulisi olla kaikilla voimassa.
Kuka hyötyy hinkuyskärokotteesta?
Hinkuyskärokote on erityisen tarpeellinen mikäli lähipiirissä on pieniä vauvoja sekä työskennellessä alle 1-vuotiaiden lasten kanssa. Rokote on hyödyllinen seuraaville ihmisryhmille:
- Keuhkosairauksia, kuten astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat ihmiset
- Seniori-ikäiset, joiden immuunipuolustus on iän myötä heikentynyt
- Aikuiset, joiden lähipiirissä on pieniä vauvoja
- Raskauden viimeisellä kolmanneksella olevat odottavat äidit, sillä rokote suojaa vastasyntynyttä ensimmäisten elinkuukausien ajan ennen kuin vauva saa ensimmäiset hinkuyskärokotteet
- Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia
- Matkailija voi hyötyä hinkuyskärokotteesta matkustaessa alueille, joissa hinkuyskätartuntojen määrä on kasvussa
Lue lisää: