Hinkuyskätartuntoja ennätysmäärä – rokote saatavilla

Suomessa on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hinkuyskää liikkeellä. Infektiolääkärit arvelevat, että syksyn ja talven aikana on odotettavissa huomattava hinkuyskäepidemia. Tartuntamäärät alkoivat nousta merkittävästi jo keväällä ja tällä hetkellä laboratoriovarmennettuja hinkuyskätartuntoja on jo 1233 tapausta, mikä on moninkertainen määrä edellisiin vuosiin verrattuna. Ennen koronapandemiaa tapauksia raportoitiin tyypillisesti 200-500 koko vuoden aikana. Laboratoriotestillä todetut tartunnat ovat vain pieni osa kaikista tapauksista, sillä merkittävä osa niistä jää diagnosoimatta.

Muualla Euroopassa hinkuyskäepidemia on alkanut jo edellisenä vuotena. Heinäkuussa THL tiedotti, että Suomessa taudin ilmaantuvuus on ollut suurinta pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. 

Sadan päivän yskä

Hinkuyskä on bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama herkästi tarttuva hengitystiesairaus. Hinkuyskäbakteerit tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja. Tyypillisenä oireena on puuskittainen yskä ja etenkin lapsilla hengityksen vaikeutumisesta johtuva hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskä voi kestää useita viikkoja tai jopa 2-3 kuukautta. Tämän vuoksi hinkuyskää kutsutaan myös sadan päivän yskäksi. Noin viidesosalla aikuisista esiintyy kovan yskän vuoksi komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia.

THL suosittelee hinkuyskärokotetta raskaana oleville

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) uutisoi 23.8.2024 suosittelevansa hinkuyskärokotetta kaikille raskaana oleville. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia. Hinkuyskärokotteen tehosteannosta suositellaan raskausviikoilla 16–32 ja rokotteen voi saada oman neuvolakäynnin yhteydessä. Rokotteen voi ottaa tarvittaessa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa. Hinkuyskärokote suojaa hyvin imeväisikäisten hinkuyskää ja siihen liittyvää kuolleisuutta vastaan. Jos on jo ehtinyt saada raskauden aikana 25-vuotiaille ikäkausitehosteena annettavan Tdap-rokotuksen, ei toista rokotusta tarvita. Muutoin rokotusta suositellaan kaikille raskaana oleville 16 raskausviikosta eteenpäin riippumatta siitä, milloin hän on saanut edellisen hinkuyskärokotteen. Uusi rokotussuositus on voimassa tällä erää tammikuun 2025 loppuun asti ja sitä jatketaan tarvittaessa. Hinkuyskärokote on saatavilla myös Rokotepalvelusta ilman ajanvarausta. 

Hinkuyskä erityisen vaarallinen pienille vauvoille 

Hinkuyskä on vaarallinen erityisesti alle 6 kk ikäisille vauvoille. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita hengitysvaikeuksista ja yskäkohtausten aiheuttamasta hapen puutteesta. Vauvat voida saada tartunnan yskiviltä aikuisilta tai sisaruksilta. Pienten lasten suojaaminen hinkuyskältä on erityisen tärkeätä. Lapset saavat ensimmäiset rokoteannokset hinkuyskää vastaan 3kk ja 5kk iässä. Vanhemmat ja läheiset voivat suojata vauvaa huolehtimalla oman rokotussuojan kuntoon. Myös raskauden aikana otettu hinkuyskärokote suojaa vauvaa ensimmäisinä elinkuukausina.

Hinkuyskältä voi suojautua rokottautumalla

Lapset ja 25-vuotiaat saavat suojan hinkuyskää vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokote sopii kaikenikäisille ja myös yli 25-vuotiaat voivat suojautua tältä ikävältä taudilta. Hinkuyskärokote annetaan aina osana yhdistelmärokotetta (Tdap- eli jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokote). Rokotetta on saatavilla kaikilla Rokotepalvelun Rokoteklinikoilla ja Rokotebussissa ilman ajanvarausta. Hinkuyskärokote antaa suojan noin viideksi vuodeksi. Aikaisemmin sairastettu tauti ei anna pysyvää suojaa uutta tartuntaa vastaan.

Erityistä hyötyä hinkuyskärokotteesta on:

  • Erilaisia keuhkosairauksia poteville, kuten astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille. 
  • Seniori-ikäisille, jotka voivat olla alttiimpia erilaisille taudin komplikaatioille. Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa tartuntataudeille.
  • Perheille, joissa on pieniä vauvoja. Rokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville raskausviikoilla 16-32 antamaan suojaa vastasyntyneelle ensimmäisten elinkuukausien aikana ennen vauvan omaa rokotussuojaa. Isovanhemmat ja muut läheiset voivat myös suojata vauvaa ottamalla itse hinkuyskärokotteen.

Lue lisää:

 

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi