Influenssan aktiivisuus edelleen korkea – Rokote kannattaa yhä ottaa
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tammikuun alussa influenssan aktiivisuus on ollut koko maassa korkea, Ahvenanmaata lukuunottamatta. Voimakkaan influenssaepidemian raja, eli 600 influenssa-aiheista terveyskeskuskäyntiä viikossa, ylittyi koko maassa. Influenssakausi jatkuu yleensä maalis-huhtikuulle ja rokotteen ottaminen on kannattavaa koko influenssakauden ajan. THL:n mukaan influenssaepidemia on edelleen helmikuun puolessa välissä käynnissä.
Influenssaa on todettu kaiken ikäisillä ympäri Suomea. Valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin oli 15.1. mennessä ilmoitettu yli 5764 laboratoriovarmistettua influenssatartuntaa, joista suurin osa on influenssa A:n aiheuttamia. Influenssaa on tavattu runsaasti myös ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.
Käsillä oleva influenssakausi on ajoittunut vastaavasti, kuin 2022-2023 influenssakausi. Influenssa-aiheiset terveyskeskuskäynnit lisääntyivät reippaasti marraskuun puolivälissä ja nousu jatkui vauhdilla aina joululomien alkamiseen asti. Lomien aikana influenssaluvuissa nähtiin laskua, mikä on tyypillistä loma-ajalle, kun ihmisten kontaktit vähenevät.
Influenssarokote kannattaa yhä ottaa
“Influenssaepidemia jatkuu yleensä maalis-huhtikuulle saakka eli kautta on vielä jäljellä jopa kolme kuukautta. Influenssarokotteen ottamalla voi suojata itsensä lisäksi lähipiiriä ja etenkin riskiryhmäläisiä. Erityisesti lapset erittävät pitkään virusta ja ovat tartuttavia.” kertoo Suomen Rokotepalvelun influenssarokotteista vastaava sairaanhoitaja Sanna Masuda.
THL:n mukaan julkisessa terveydenhuollossa oli 5.1. mennessä annettu 1 200 816 influenssarokotetta. Luvusta puuttuu kokonaan yksityisessä terveydenhuollossa otetut influenssarokotteet. Jopa kolmasosa suomalaisista hakee influenssarokotteen yksityisen terveydenhuollon kautta.
Lapsille ja aikuisille on Suomessa saatavilla perinteisiä nelivalenttisia influenssarokotteita. 60-vuotta täyttäneiden on mahdollista rokottautua influenssaa vastaan korkea-annoksisella influenssarokotteella, joka antaa paremman suojan influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Korkea-annoksisessa influenssarokotteessa on samat neljä viruskantaa kuin perinteisessä influenssarokotteessa, mutta vaikuttavaa ainetta eli antigeenia, joka synnyttää vastustuskyvyn virusta vastaan, on nelinkertainen määrä ja se on saatavilla jo toista vuotta.
Influenssa on pitkäkestoinen ja hankalaoireinen A- ja B-influenssavirusten aiheuttama hengitysteiden infektio ja sitä on vaikea erottaa esim. korona- tai RSV-infektiosta. Influenssaan liittyy merkittävä komplikaatioriski ihmisillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Aikuisten yleisimmät komplikaatiot ovat keuhkokuume, poskiontelontulehdus, sydänlihastulehdus. Myös influenssan aiheuttamat verenmyrkytykset ovat ikääntyneiden parissa lisääntyneet. Hengitystieinfektioita on talvikaudella paljon liikkeellä ja influenssaan voi sairastua myös samanaikaisesti koronan tai RSV-taudin kanssa. Rokottautumalla voi suojautua mahdolliselta tuplainfektiolta.