Influenssarokote

Influenssakaudella 2022-2023 on saatavilla aikuisten ja lasten nelivalenttisia influessarokotteita kaikilta Rokoteklinikoilta sekä Rokotebussista. Aikuisten ja lasten influenssarokotus maksaa pistoksena 35 €. Lasten nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 57€. Yli 60-vuotiaille suunnattu korkea-annoksinen influenssarokotus maksaa 79 €. Käynnin hintaan lisätään Kanta-maksu 2,50 €

AJANKOHTAISTA: Iinfluenssarokotteet ovat saapuneet Rokoteklinikoille ja Rokotebussiin. Saatavilla yli 60-vuotiaiden korkea-annoksinen influenssarokote,  lasten nenäsumute (vain Rokoteklinikoilta) sekä normaali, pistettävä influenssarokote. Influenssarokote 2022 kannattaa ottaa hyvissä ajoin, suojan muodostumiseen menee n. kaksi viikkoa.

influenssarokote

Influenssavirus

Influenssa on pitkäkestoinen ja hankalaoireinen A- ja B-influenssavirusten aiheuttama hengitysteiden infektio, johon liittyy merkittävä komplikaatioriski pienillä lapsilla, raskaana olevilla, ikäihmisillä, perussairailla ja ihmisillä, joiden terveydentila on heikentynyt. Influenssarokote on tehokas tapa suojautua influenssalta ja sen vakavilta jälkitaudeilta. Influenssarokote tulee ottaa joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, joten rokote olisi hyvä ottaa syksyllä tai alkutalvesta influenssakauden alkaessa. Rokotteen ottamisesta on kuitenkin hyötyä aina influenssakauden loppuun saakka.

Influenssan oireet

Influenssa sekoitetaan usein flunssaan, eli tavalliseen nuhakuumeeseen. Influenssa on kuitenkin huomattavasti rajumpi tauti ja alkaa flunssaa nopeammin. 

 • Ensioireena on usein nouseva korkea kuume, joka tyypillisesti kestää 5-6 vuorokautta. Muita ensioireita ovat päänsärky, lihaskivut ja huonovointisuus.
 • Ensioireiden jälkeen ilmaantuu yleensä kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja joskus vatsakipua. 
 • Maha- ja suolisto-oireet ovat yleisiä etenkin lapsilla. 

Perusterve ihminen paranee influenssasta yleensä kahden viikon kuluessa.

Influenssarokote 2022

Mikä influenssarokote 2022 sinun pitäisi ottaa? Kaudelle 2022-2023 Rokotepalvelussa on käytössä nelivalenttisia lihakseen pistettäviä influenssarokotteita. 2-17 vuotiaille lapsille on saatavilla myös nenäsumutteena annettava nelivalenttinen influenssarokote. Nelivalenttiset rokotteet suojaavat neljältä eri influenssaviruskannalta, eli kahdelta A-viruskannalta ja kahdelta B-viruskannalta. Influenssakauden 2022-2023  uutuutena on yli 60-vuotiaille suunniteltu lihakseen pistettävä influenssarokote, joka sisältää muihin influenssarokotteisiin verrattuna nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta. 

Kausi-influenssarokotteita valmistaa kymmenkunta suurta lääkeyhtiötä. Maailman terveysjärjestö WHO antaa vuosittain suositukset rokotteissa käytettävistä viruskannoista. Suositukset perustuvat kuluvan kauden viruskantoihin sekä ennusteeseen tulevan kauden epidemian aiheuttajista ja voivat vaihdella alueittain, esim. pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon suositukset voivat poiketa toisistaan. 

Suomessa on kolmea erilaista influenssarokotetta

 • Pistettävät rokotteet, jotka soveltuvat kaikenikäisille puolen vuoden iästä ylöspäin. Pistettävissä rokotteissa virukset ovat inaktivoituja, eli ne eivät sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.
 • Nenäsumutteena annettavaa rokotetta voidaan käyttää 2-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä mikrobeja, eikä tämän vuoksi sovi immuunipuutteisille. Myös astman pahenemisvaihe on este rokotteen ottamiselle.
 • UUTUUS: Korkea annoksinen pistettävä influenssarokote 60-vuotta täyttäneille, joka sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta, kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytetty rokote. Rokote ei sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.

Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen arvioidaan yksilöllisesti.  Suomessa ei ole myytävänä kananmunattomia influenssarokotteita.

Yli 60-vuotiaiden influenssarokote

Influenssakaudella 2022-2023 yli 60-vuotiaille on tarjolla uusi korkea-annoksinen influenssarokote. Rokote on kehitetty erityisesti 60-vuotta täyttäneille, joilla perinteisemmät rokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan. Rokote ehkäisee influenssaa ja siihen liittyviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja vähentää sairaalahoidon tarvetta. 

Korkea-annoksinen influenssarokote eroaa rokotusohjelman rokotteesta siten, että se sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta eli influenssaviruksen pintaproteiinia, joka tekee rokotteesta tehokkaamman. Korkea-annoksisen rokotteen ja kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen valmistuksessa ei ole eroja. Yli 60-vuotias voi halutessaan ottaa myös perinteisen influenssarokotteen.

Influenssa jälkitauteineen voi olla ikääntyneelle vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt ja omatoiminen ikääntynyt voi influenssan tai sen jälkitautien vuoksi päätyä sairaalahoitoon.

Influenssarokote lapselle

Pistettävä nelivalenttinen influenssarokote sopii yli 6kk ikäisille lapsille.

Nenäsumutteena annettava influenssarokote voidaan antaa 2-17-vuotiaille lapsille. Nenäsumute on täysin kivuton ja voi jännittää lasta vähemmän kuin pistettävä rokote. Rokotetta suihkutetaan pieni määrä lapsen molempiin sieraimiin. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä influenssaviruksia, eikä se sovi vakavasti immuunipuutteiselle. Hyvässä hoitotasapainossa oleva astma ei ole este nenäsumuterokotteen ottamiselle, mutta astman pahenemisvaiheen aikana suositellaan pistettävää rokotetta. 

Kun alle 9-vuotias lapsi saa ensimmäistä kertaa influenssarokotuksen, tarvitsee hän ensimmäisenä kautena kaksi rokotetta vähintään 4vko välillä. Seuraavina kausina riittää yksi rokote.

Miksi ja milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Vaikka perusterveet aikuiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, tauti on rokotetulla huomattavasti lievempi ja toipuminen nopeampaa rokottamattomaan väestöön verrattuna eikä jälkitauteihin sairastu niin helposti. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta kokonaan. Rokottautumalla voi myös ehkäistä taudin leviämistä, vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja suojata omia läheisiään sekä riskiryhmiin kuuluvia. Influenssarokotetta kannattaa siis suositella myös riskiryhmään kuulumattomille ihmisille. 

Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi ja influenssakausi kestää tyypillisesti joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Influenssarokote tulee ottaa joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain. Influenssarokotteet saapuvat Suomeen yleensä lokakuussa. Rokote on hyvä ottaa syksyllä tai alkutalvesta influenssakauden alkaessa, esimerkiksi loka-marraskuussa. Rokotteesta on kuitenkin hyötyä aina influenssakauden loppuun saakka. Rokotteen ottamista suunniteltaessa on hyvä huomioida, että influenssarokotteiden suojavaikutus alkaa noin 2 viikon kuluttua rokotuksesta.

Influenssarokote suojaa myös jälkitaudeilta

Influenssarokote on tehokas tapa suojautua influenssan lisäksi sen jälkitaudeilta. Useat sairaudet, kuten keuhkokuume, sydänlihastulehdus ja poskiontelontulehdus ovat influenssan jälkitauteja. Influenssa lisää myös riskiä aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktien esiintymiselle. Korkeakuumeinen influenssa raskauden aikana lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Astmaatikoilla influenssaan sairastuminen johtaa usein taudinkuvan vaikeutumiseen. Lapsilla yleisiä jälkitauteja on korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Influenssainfektio voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, joka yleensä johtuu perussairauden pahenemisesta tai bakteeriperäisestä jälkitaudista. 

influenssarokote

 

Influenssan riskiryhmät

Rokottautuminen influenssaa vastaan on erityisen tärkeää riskiryhmille. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat sairastua herkemmin influenssan vakavaan muotoon, kärsiä komplikaatioista ja joutua sairaalahoitoon. 

Influenssan riskiryhmiin kuuluu:

 • pienet lapset
 • raskaana olevat
 • yli 65-vuotiaat
 • heikon vastustuskyvyn omaavat ihmiset
 • perussairaat, kuten ​​sydän- ja verisuonitauteja, keuhkosairauksia, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja sairastavat.

Influenssarokote ja raskaus

Pistettävä influenssarokote voidaan antaa odottavalle äidille missä tahansa raskauden vaiheessa. Euroopan tartuntatautivirasto ja Maailman terveysjärjestö ovat suositelleet influenssarokotetta raskaana oleville vuodesta 2012 lähtien. Raskaus heikentää elimistön puolustuskykyä, mikä lisää riskiä vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin sairastumiseen. Sairastuminen influenssaan raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella aiheuttaa odottavalle äidille suuremman tautitaakan verrattuna muihin saman ikäryhmän naisiin. 

Tutkimusten mukaan äidin sairastuminen influenssaan on riski myös kohdussa olevalle vauvalle. Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa myös lasta influenssalta aina puolen vuoden ikään asti. Äidin rokottaminen influenssaa vastaan antaa myös välillisen suojan: kun äiti ei sairastu, ei hän myöskään tartuta vauvaa. Myös raskaana olevan lähipiirin on hyvä suojautua influenssaa vastaan.  Lue lisää sivuiltamme.

Mitä haittavaikutuksia influenssarokotteella voi olla?

Tyypillisiä influenssarokotteen oireita, eli haittavaikutuksia ovat pistokohdan paikallisoireet, kuten kipu, kuumotus, punoitus ja turvotus sekä yleinen sairauden tunne, päänsärky, lämmön nousu tai kuume ja lihas- ja nivelsärky. Nenäsumuterokotteen tavallisimmat haittavaikutukset ovat nenän tukkoisuus ja nuha. Oireet ilmaantuvat yleensä parin päivän sisällä rokottamisesta ja ovat nopeasti ohimeneviä. Oireita voi hoitaa tarpeen mukaan kuume- ja kipulääkkeillä. Influenssarokotteita on annettu Suomessa osana kansallista rokotusohjelmaa vuosikymmeniä, aina 1980-luvulta lähtien.

Milloin infuenssarokotetta ei voida antaa?

Yliherkkyys jollekin rokotteessa käytetylle aineelle, kuten kananmunan proteiinille tai formaldehydille, tai allergiset reaktiot aiemmista rokotuksista voivat olla este rokottamiselle. Hoitohenkilökuntamme arvioi jokaisen asiakkaan rokottamisen yksilöllisesti. Vaikea välitön allerginen reaktio, eli anafylaksia aiemman influenssarokotteen yhteydessä on vasta-aihe rokottamiselle Rokotepalvelussa. 

Influenssarokotteita ei saa antaa alle puolivuotiaalle lapselle. Nenäsumutteena annettava rokote ei sovellu alle 2-vuotiaalle lapselle, 18-vuotta täyttäneille, salisylaattihoitoa saavalle lapselle tai henkilölle, jonka vastustuskyky on voimakkaasti heikentynyt. Kuume tai kuumeinen infektio sekä astma, joka ei ole hoitotasapainossa ovat myös vasta-aiheita nenäsumutterokotteen ottamiselle.

Influenssarokote työntekijöille

Tutkimusten mukaan rokottautuminen influenssaa vastaan ehkäisee jopa kahdeksan influenssatapausta jokaista kymmentä sairastumista kohti. Haluatko ehkäistä influenssan aiheuttamia turhia sairauspoissaoloja ja ylimääräisiä kustannuksia yrityksessänne? Rokotamme myös henkilöstöä influenssaa vastaan viidellä Rokoteklinikallamme ilman ajanvarausta. Lue lisää!

Influenssarokotteen hinta

Aikuisten ja lasten influenssarokotus maksaa pistoksena 35 €.  Lasten nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 57€. Uusi korkea-annoksinen, yli 60-vuotiaille suunnattu influenssarokotus maksaa 79 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Hinnastomme

influenssarokote