Koronarokote herättänyt kiinnostusta eri ikäryhmissä
Rokotepalvelun Rokoteklinikoilla ja Rokotebussissa on annettu koronarokotetta muutamien viikkojen ajan. Uusin varianttirokote on nyt ensimmäistä kertaa saatavilla yksilöllisen arvion mukaan kaikille aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille. Koska koronaviruksen aiheuttamilta tartunnoilta on lähes mahdotonta välttyä ja yksilöllinen vaihtelu taudinkulun suhteen on suurta, voi rokottamisesta olla merkittävää hyötyä muillekin kuin riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Kiinnostusta rokottautumiseen on kaikissa ikäryhmissä ja moni on ilahtunut mahdollisuudesta ottaa suojaava rokote koronavirusinfektiota vastaan.
“Rokotukselle tullaan monesta syystä. Osa asiakkaistamme saisi myöhemmin rokotteen julkiselta puolelta iän tai pitkäaikaisen perussairauden vuoksi, mutta ei pysty tai halua odottaa omaa rokotusvuoroa loka-marraskuulle. Koska koronavirusta on liikkeellä, on pelko tartunnan saamisesta tavallinen syy tulla rokotukselle. Pidempi ulkomaanmatka on myös yleinen syy ottaa rokote mahdollisimman pikaisesti.”, toteaa vastaava sairaanhoitaja Anu Munkki Suomen Rokotepalvelusta.
Eniten rokotuksen hakijoita on ollut ikäryhmässä 61-70 vuotta ja kaikkien asiakkaiden keski-ikä on ollut 61 vuotta, eli alle THL:n määrittelemän riskiryhmäiän. Rokotuksen ottajia ikäryhmässä 41-60-vuotta on ollut myös runsaasti.
“Myös alle 65-vuotiaat ovat halukkaita suojautumaan koronavirusinfektiolta. Halutaan suojella itseä tai läheisiä vakavalta taudinkuvalta. Lähipiirissä voi olla riskiryhmäläisiä, jotka saavat rokotteen julkiselta puolelta, mutta itse ei saa. Tai sitten voi olla oma kokemus vaikeasta koronataudista, eikä sitä haluta kokea uudestaan.”, kertoo Munkki.
Koronarokote suojaa vakavalta tautimuodolta
Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Tyypillisiä oireita ovat mm. päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Rokotuksilla pyritään estämään ennen muuta vakavia tautimuotoja, sairaalahoitoon joutumista ja kuolemia. Suomessa on tällä hetkellä saatavilla JN.1-varianttia vastaan päivitetty Comirnaty-koronarokote. Sama rokote on käytössä yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa.
Korona- ja influenssarokotteen voi ottaa samalla käynnillä
Infektiokauden alkaessa rokotustarve voi olla muitakin tauteja kuin koronavirusta vastaan. Koronarokotteen kanssa voi ottaa samalla käynnillä tai millä tahansa aikavälillä myös muita rokotuksia. Erityisesti influenssarokote on ajankohtainen syksyllä.
“Eniten koronarokotteen kanssa otetaan influenssarokotetta, joko tavallista tai yli 60-vuotiaille tarkoitettua korkea-annoksista rokotetta. Hinkuyskärokote on herättänyt syksyllä paljon kiinnostusta runsaiden tartuntalukujen vuoksi. Pneumokokki aiheuttaa erityisesti infektiokaudella vakavia jälkitauteja ja sitä vastaan on myös saatavilla rokote. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume on yleisin ikäihmisillä, mutta voi tulla minkä ikäiselle tahansa. Keuhkokuume voi alentaa pysyvästi toimintakykyä ja toipuminen kestää aina pitkään, tavallisesti yli neljä viikkoa.”, kertoo Munkki.
Lue lisää: