Rokotuskäynti lapsen kanssa

Usein rokotustilanne on stressaavampi vanhemmalle kuin lapselle. Lapsen ei tarvitse päättää rokotetaanko hänet vai ei, rokottaminen on aina aikuisen päätös. Lapset ovat uteliaita ja ymmärtävät yllättävän paljon eri asioista.

Valmistaudu hyvin

Sinä tunnet lapsesi parhaiten ja tiedät kuinka hyvin lapsesi pitää valmistautua rokotukseen. Kerro lapselle etukäteen rokotuksesta lapsen ymmärtämillä sanoilla. Voit esimerkiksi kertoa, että rokotus tuntuu pistämiseltä tai nipistämiseltä. Lapsen kanssa voi myös etukäteen pohtia, mikä asia auttaisi rokotustilanteessa. Pienelle lapselle rokotuskäynnistä voi kertoa esimerkiksi saman päivän aamuna, jolloin lapsen ei tarvitse pitkään jännitää käyntiä.

Lapsilla on usein erittäin hyvä mielikuvitus, joka saattaa joskus tehdä tuntemattomista asioista pelottavia. Usein odottaminen kasvattaa pelkoa, joten rokota pelokkain lapsi ensimmäiseksi.

Suosittelemme tulemaan täydellä vatsalla; aikuisiakin joskus kiukuttaa, jos on nälkä tai jano.

Anna lapsen istua sylissäsi

Usein lapset tuntevat olonsa turvalliseksi tutun aikuisen sylissä. Usein lasta ei kuitenkaan tarvitse pitää tiukasti kiinni, vain hellästi. Rokotustapahtuma on nopeasti ohi ja voit samanaikaisesti kertoa lapselle jostain mukavasta asiasta kuten viikonlopun mökkiretkestä tai polkupyörälenkistä. Voitte myös yhdessä laulaa, katsoa kuvia tai videoita. Voitte jatkaa tästä asiasta keskustelua vielä rokottamisen jälkeenkin.

Kehu lastasi

Kun rokotus on annettu, kehu lastasi, miten hienosti hän oli. On ymmärrettävää, jos lapsesta rokotus tuntui pelottavalta ja nipisti, voit sanoa, että nämä tunteet ovat normaaleita ja kehua lasta, että hän kertoi asiasta.

Palvelemme lapsiasiakkaita kaikilla Rokoteklinikoillamme ja Rokotebussissamme.

Lue lapsille annettavista rokotuksista täältä.