Rokotussuoja puolustusvoimissa

Asepalveluksessa iso joukko nuoria asuu ja toimii tiiviisti yhdessä. Olosuhteet ovat monelle tartuntataudille otolliset ja monet taudit leviävätkin varuskunnissa herkästi. Puolustusvoimissa alokkaat saavat laissa määritellyt rokotukset palveluksensa alussa. Jos rokotussuoja ei ole ennestään voimassa, niin alokkaalle annetaan Tdap-rokote (kurkkumätä, jäykkäkouristus ja hinkuyskä), MPR-rokote (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko), Meningokokki ACWY -rokote sekä influenssarokote. Puutiaisaivotulehduksen riskialueilla tarjotaan lisäksi TBE-rokotukset. Puolustusvoimat saavat tarvittavat rokotteet Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Meningokokkitaudit armeijassa

Meningokokkitaudit esiintyvät yleensä yksittäisinä tautitapauksina, mutta yhteisöissä ja tiloissa, joissa on paljon ihmisiä tiiviisti yhdessä, kuten armeijassa tai isoissa oppilaitoksissa, voivat meningokokit aiheuttaa epidemioita. Meningokokki ACWY -rokote on ollut jo pitkään käytössä armeijassa ja rokotteen ansiosta kyseisten alatyyppien (A, C, W, Y) aiheuttamat taudit ovat muuttuneet harvinaisiksi. Selkeästi yleisin meningokokkitaudin aiheuttaja puolustusvoimissa on B-ryhmän meningokokki, jota vastaan ei puolustusvoimissa tällä hetkellä anneta rokotusta. THL:n tutkimuksessa vuosilta 2003 – 2012 invasiivisen meningokokkitaudin keskimääräinen vuosittainen ilmaantuvuus oli 17 / 100 000 henkilövuotta. B-ryhmän aiheuttamia tautien ilmaantuvuus oli 15 ja muiden ryhmien 2. Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että riski sairastua B-meningokokkitautiin varusmiespalveluksen aikana on selkeästi suurentunut, sillä armeijan ulkopuolella oli B-meningokokkitaudin ilmaantuvuus vain 0.9.

Lisäsuojaa nuorelle B-meningokokki rokotteesta

Varusmiehillä ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvilla on muuta väestöä suurempi riski vakavaan, invasiiviseen B-meningokokkitautiin. Puolustusvoimissa aloittavalle nuorelle voi hakea vapaaehtoisen rokotussuojan B-meningokokkia vastaan Suomen Rokotepalvelusta. Rokotepalvelun hoitajat auttavat rokotussuojan suunnittelussa klinikoillamme.

Lue lisää: