Vaihto-oppilaan rokotukset

Vaihto-oppilaan rokotukset on tärkeää selvittää hyvissä ajoin ennen lähtöä (minimissään kuukautta ennen). Matkustaminen on ehdottomasti yksi elämän monipuolisimmista nautinnoista ja nuorena vaihto-oppilasvuosi on hyvä tapa yhdistää opiskelu ja matkustaminen. Vaihto-oppilasvuoteen kannattaa varautua jo etukäteen ja selvittää mitä vakuutuksia sekä rokotteita kohdemaahan tarvitaan. Käytännössä on yksinkertaisinta hoitaa kotimaassa asiat siten, ettei kohdemaassa tarvitse ottaa rokotuksia ja tehdä tuberkuliinitestejä.

Osalla vaihto-oppilasjärjestöistä on antaa lista kohdemaan vaatimuksista, mutta vaatimukset saattavat muuttua lyhyessäkin ajassa.  Yhdysvalloissa rokotus- ja tuberkuliinitestivaatimukset vaihtelevat osavaltioittain ja kouluittain. Jotkut koulut vaativat normaalin kahden MPR-rokotuksen lisäksi kolmatta annosta, joka voidaan antaa osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa. Lisäksi rokotustodistukseen on aina syytä laittaa merkintä sairastetusta vesirokosta (Varicella year xxxx).

Vaihto-oppilaan rokotukset – maakohtaiset rokotussuositukset vaihtelevat

Jäykkäkouristusrokotus kannattaa olla aina voimassa, Suomessakin. Monet Yhdysvaltojen, Kanadan sekä Iso-Britannian yliopistoista suosittelevat meningokkirokotuksen ottamista ennen opiskelun alkua. Keski-Eurooppaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta, joka on tuttu meillä Suomessakin (ns. punkkirokote). Hepatiittirokotus on yleinen vaatimus. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan hepatiitti B -rokotusta, koska se kuuluu näiden maiden rokotusohjelmaan. Vaihto-oppilaiden ja muiden opiskelijoiden kohdalla onkin selkeintä noudattaa kohdemaan rokotussuosituksia. Useat suositukset vaihtelevat suurestikin samalla alueella, riippuen koulun ja vaihto-oppilasjärjestön suosituksista.

Rokoteklinikalla autamme vaihto-oppilaita ja heidän perheitään selvittämään kohdemaan rokotevaatimukset sekä suositellut rokotteet. Suosittelemme varaamaan ajan, rokotteiden hinnat löydät sivuiltamme.

Lue lisää Terveyskirjasto

vaihto-oppilaan rokotukset