Vaihto-oppilaan rokotukset

Vaihto-oppilaan rokotustarve on tärkeä selvittää hyvissä ajoin ennen lähtöä, mielellään 3-6kk ennen lähtöä. Matkustaminen on ehdottomasti yksi elämän monipuolisimmista nautinnoista ja nuorena vaihto-oppilasvuosi on hyvä tapa yhdistää opiskelu ja matkustaminen. Vaihto-oppilasvuoteen kannattaa varautua jo etukäteen ja selvittää mitä vakuutuksia sekä rokotteita kohdemaahan tarvitaan. Rokotukset on syytä hoitaa kuntoon ennen matkustamista uuteen maahan, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Esimerkiksi opintojen aloittaminen saattaa viivästyä, jos rokotukset eivät ole kunnossa.

Osalla vaihto-oppilasjärjestöistä on antaa lista kohdemaan vaatimuksista, mutta vaatimukset saattavat muuttua lyhyessäkin ajassa. Yhdysvalloissa rokotusvaatimukset vaihtelevat eri oppilaitoksissa. Jotkut koulut vaativat normaalin kahden MPR-rokotuksen lisäksi kolmatta annosta, joka voidaan antaa osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa. Vesirokkoa vastaan täytyy olla rokotussuoja tai tieto sairastetusta vesirokosta rokotustodistuksessa.

Vaihto-oppilaan rokotukset – maakohtaiset rokotussuositukset vaihtelevat

  • Jäykkäkouristusrokotussuoja tulisi olla aina voimassa, myös Suomessa. Nuoret saavat tehosterokotuksen 8-9-luokalla peruskoulussa ja seuraava tehoste tulee 25-vuotiaana.
  • Monet Yhdysvaltojen, Kanadan sekä Iso-Britannian yliopistoista suosittelevat meningokkirokotuksen ottamista ennen opiskelun alkua. Oppilaitoksella voi olla tarkempi ohje siitä, mikä rokote pitäisi olla saatuna. Yhdysvalloissa kaikki nuoret saavat Meningokokki ACWY-rokotteen, jota myös vaihto-oppilaalta yleensä edellytetään. Ajoittain myös B-meningokokki voi aiheuttaa oppilaitoksissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa epidemioita, jolloin suositellaan Meningokokki B-rokotuksia opiskelijoille.
  • Keski-Eurooppaan lähteville vaihto-oppilaille suositellaan TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotetta, joka on tuttu meillä Suomessakin.
  • B-hepatiittirokotus on yleinen vaatimus. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan hepatiitti B -rokotusta. Rokote kuuluu näiden maiden kansalliseen rokotusohjelmaan, toisin kuin Suomessa. Rokotteen voi ottaa joko erillisenä tai yhdistelmärokotteena (A+B-hepatiitti). Rokotussarjassa on kolme annosta ja näistä ainakin kaksi ensimmäistä pitäisi olla saatuna ennen matkustamista.
  • Polioepidemiatilanne vaihtee maailmalla ja vaihto-oppilas voi tarvita poliotehosterokotusta riippuen kohdemaasta. Tällä hetkellä tehosterokotusta suositellaan myös Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Iso-Britanniaan (tieto päivätty 1.9.2023)

Rokoteklinikalla autamme vaihto-oppilaita ja heidän perheitään selvittämään kohdemaan rokotevaatimukset sekä suositellut rokotteet. Suosittelemme varaamaan ajan matkailuneuvontaan, rokotteiden hinnat löydät sivuiltamme.

Lue lisää Terveyskirjasto: Vaihto-oppilaat ja muut opiskelijat

vaihto-opiskelijan rokotukset