Maailman hepatiittipäivä 2024
Maailman hepatiittipäivää vietetään 28.7. Päivä on tutkija ja Nobel-palkinnon voittaja Baruch Blumbergin syntymäpäivä ja valittu hänen kunniakseen. Blumberg löysi hepatiitti B viruksen, kehitti diagnostisen testin ja rokotteen virusta vastaan. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hepatiitista eli maksatulehduksesta, taudin ennaltaehkäisystä, testauksesta ja hoidosta.
Erilaiset virukset aiheuttavat hepatiittia eli maksatulehdusta
Hepatiitin tärkeimmät aiheuttajat ovat viisi eri virustyyppiä: A, B, C, D ja E. Virukset eroavat tartuntatavoissa, levinneisyydessään ja taudin vakavuudessa toisistaan. Hepatiitti B ja C ovat yleisimmät maksakirroosin, maksasyövän ja hepatiittiin liittyvien kuolemien aiheuttajat. WHO arvioi, että 354 miljoonaa ihmistä elää hepatiitti B ja C infektion kanssa, usein ilman mahdollisuutta testaukseen ja hoitoon.
Rokotesuoja estää tartuntoja ja vakavaa sairastumista
Hepatiitti A ja B viruksia vastaan on olemassa rokotukset, joiden avulla voidaan estää vakavaa sairastumista ja kuolemia. WHO on asettanut tavoitteeksi vähentää hepatiitti-infektioita maailmanlaajuisesti 90% ja hepatiittien aiheuttamia kuolemia 65% vuosien 2016-2030 välillä. Tämä tavoite on saavutettavissa rokotuksilla, testauksella, terveysvalistuksella ja hoitoon pääsyllä.
Suomessa vain pieni osa saa hepatiittirokotukset osana kansallista rokotusohjelmaa. Maailmalla hepatiitti-infektiot ovat kuitenkin yleisiä ja matkaillessa onkin syytä selvittää tarvittava rokotussuoja. Yhdistelmärokote antaa suojan A- ja B-hepatiittia vastaan ja kolmen annoksen jälkeen suojaa pidetään elinikäisenä.
Hepatiittirokotteita saa kaikilta Rokotepalvelun Rokoteklinikoilta ja Rokotebusseista ilman ajanvarausta.
Lue lisää: Hepatiittirokotteet