Maailman sepsispäivää vietetään 13. syyskuuta – vaarallista verenmyrkytystä voi ennaltaehkäistä rokottautumalla

Sepsis eli arkikielessä verenmyrkytys on tyypillisesti bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio. Arvioiden mukaan maailmalla todetaan vuosittain noin 50 miljoonaa sepsistä ja ainakin 11 miljoonaa sepsiksen aiheuttamaa kuolemaa. Suomessa ihmisen verestä löydetään vuosittain kymmenittäin eri lajin bakteereja. Rokottautuminen ja infektioiden torjunta ovat merkittäviä keinoja sepsiksen ehkäisyssä.

Hyvä käsihygienia, puhdas vesi ja riittävä ravitsemus ovat tärkeitä perusasioista verenmyrkytysten ennaltaehkäisyssä. Rokotusohjelmilla on saatu merkittävästi vähennettyä tiettyjen bakteereiden, kuten pneumokokin ja haemophiluksen (Hib), aiheuttamia verenmyrkytyksiä. Rokottamalla pieniä lapsia saadaan aikaan myös laumasuojaa muulle väestölle.

Vakavat pneumokokkitaudit Suomessa

Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Suurin tautitaakka on pienillä lapsilla ja ikäihmisillä. Myös jotkut perussairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti, voivat lisätä riskiä vakavalle pneumokokki-infektiolle. Pneumokokin aiheuttamia vakavia, sairaalahoitoa vaativia taudinkuvia ovat verenmyrkytykset, aivokalvontulehdukset ja keuhkokuumeet.

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin vuonna 2023 vakavia pneumokokki-infektioita 684 tapausta. Tämä on 102 tapausta enemmän kuin edellisenä vuonna. Puolet sairastuneista oli täyttänyt 65 vuotta. Vakavia tautitapauksia oli eniten tammi-, touko- ja joulukuussa. Pneumokokki-infektio on tyypillinen virusinfektion jälkitauti, joten ilmaantuvuus seuraa eri hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten, kuten influenssa-, korona- ja RS-viruksen, ilmaantuvuutta.

Rokotteet verenmyrkytysten ennaltaehkäisyssä

Iso osa vakavista pneumokokkitaudeista on ehkäistävissä rokottautumalla. Uudempien pneumokokkirokotteiden tiedetään vähentävän sekä lasten että yli 65-vuotiaiden vakavia pneumokokkitauteja, kuten verenmyrkytyksiä, noin 75 %. Pneumokokkirokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan alle 5-vuotiaille lapsille ja tietyille perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville aikuisille.

Uudet pneumokokkirokotteet sopivat vakavien pneumokokkitautien ehkäisyyn kaikenikäisille. Aikuisilla rokote on kerta-annos ja se antaa pitkäaikaisen suojan. Erilaiset perussairaudet ja ikä lisäävät riskiä vakavalle pneumokokkitaudille, joten rokotuksen tarvetta tulisi aina harkita yksilöllisesti.”, kertoo terveydenhoitaja Kaisa Jääskeläinen Suomen Rokotepalvelusta.

Lukuisat eri bakteerit voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen ja vain muutamaa vastaan on saatavilla suojaavia rokotteita. Hib-rokotusten ansiosta pikkulasten vakavat hemofilus-taudit ovat nykyään Suomessa lähes kadonneet. Suomessa harvinaisempaa meningokokkia vastaan on myös saatavilla rokote, joka on tarpeellinen rokote tietyille riskiryhmille sekä joillekin matkailijoille myös verenmyrkytyksen ennaltaehkäisyyn.

Antibioottiresistenssi uhkaa sepsiksen hoitoa

Koska vain harvaa bakteeria vastaan on saatavilla rokotteita, on sepsiksen hoidon kannalta antibioottiresistenssin kehittymisen ehkäisy erityisen tärkeää. Ennen antibioottien käyttöönottoa kaikista sepsispotilaista kuoli 80%. Nykyään vastaava luku on 15%. Valitettavasti yhä useammat bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibiooteille. Arvion mukaan Suomessa kuolee noin 90 potilasta vuodessa infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Euroopassa vastaavia kuolemia on 33 000 vuodessa.

Lue lisää: