Punkkikausi on alkanut – näin suojaudut puutiaisaivokuumeelta

Ilmojen lämmetessä punkit muuttuvat aktiiviseksi ja huhtikuussa punkkihavaintojen määrä on kiihtynyt. Turun yliopiston ja Pfizerin ylläpitämän Punkkilive-sivuston perusteella havaintoja on tältä vuodelta jo Oulun korkeudelle saakka. Edellisen viikon ajalta punkkihavaintoja on tullut järjestelmään yhteensä 1137. Punkit voivat levittää ihmiselle kahta vaarallista tautia: puutiaisaivokuumetta (TBE) ja borrelioosia. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokottautumalla ja kevät on hyvä ajankohta aloittaa rokotussarja tätä vaarallista tautia vastaan.

TBE- eli punkkirokotteen perussarjaan kuuluu kolme annosta, joista kaksi ensimmäistä otetaan 1-3 kk välillä ja kolmas annos 5-12 kk toisen annoksen jälkeen. Kahden ensimmäisen annoksen jälkeen saa jo hyvän suojan kyseiselle punkkikaudelle ja kolmas annos pidentää suojan kestoa. Perussarjan jälkeen ensimmäinen tehosteannos otetaan kolmen vuoden kuluttua ja sen jälkeen iästä riippuen 3-10 vuoden välein.

TBE-rokotussarja on hyvä aloittaa keväällä, jolloin ehtii saada kaksi annosta rokotetta ennen kesän mökki-, leiri- ja luontoreissuja. Jos suoja pitää saada nopeasti kuntoon, toinen annos voidaan antaa nopeammalla ohjelmalla jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Yhden annoksen antama suoja ei valitettavasti ole vielä riittävä.”, kertoo TBE-rokotevastaava terveydenhoitaja Tiina Kuusela Suomen Rokotepalvelusta.

Rokottamisen jälkeen elimistö muodostaa suojaavia vasta-aineita TBE-virusta vastaan rokotteen sisältämien inaktivoitujen eli tapettujen virusten ansiosta. Ajan kanssa suoja kuitenkin hiipuu, jonka vuoksi rokotussuojaa tulee ylläpitää tehosteannoksilla.

On tavallista, että rokotussarja jää kesken ja unohtuu useammaksi vuodeksi. Yleensä rokotussarjaa voidaan jatkaa siitä mihin on jääty, eikä ylimääräisiä annoksia tarvitse ottaa. Esimerkiksi, jos kaksi ensimmäistä rokoteannosta on otettu muutama vuosi sitten ja kolmas on unohtunut, voidaan nyt antaa puuttuva kolmas annos ja sen jälkeen palataan normaaliin rokotusaikatauluun.”, kertoo Tiina Kuusela Suomen Rokotepalvelusta.

TBE- eli puutiaisaivokuumerokotetta tulisi harkita liikuttaessa riskialueilla. THL ylläpitää karttaa TBE:n esiintyvyydestä ja riskialueista. Korkean esiintyvyyden alueilla perusrokotussarja on maksuton alueen asukkaille ja mökkiläisille. Tehosteannokset ovat kaikille omakustanteisia. TBE-rokotetta suositellaan myös useilla riskialueilla omakustanteisesti hankittavaksi kaikille paljon luonnossa liikkuville. Edellisten vuosien aikana TBE-tapaukset ovat lisääntyneet ja vuonna 2023 TBE-tartuntoja oli ennätykselliset 194 tapausta.

TBE-rokote eli “punkkirokote”

  • Ensimmäinen eurooppalainen TBE-rokote kehitettiin jo 70-luvulla Itävallassa
  • Itävallassa väestön TBE-rokotuskattavuus on jopa 88% ja tartuntojen määrä on laskenut merkittävästi korkean rokotussuojan ansiosta.
  • Suomessa TBE-rokotukset aloitettiin vuonna 2006 Ahvenanmaalla osana kansallista rokotusohjelmaa. Uusia alueita on lisätty tämän jälkeen mukaan myös Manner-Suomessa.
  • Rokote sopii 1 vuotta täyttäneille ja vanhemmille. Lapsille on käytössä oma rokote.
  • TBE-rokote on hyvä muistaa myös matkaillessa: puutiaisaivokuume on yleinen esimerkiksi Tukholman saaristossa, Baltiassa ja osassa Keski-Eurooppaa

Lue lisää:

TBE- eli punkkirokote

Borrelioosi