Punkkirokote eli TBE-rokote

Punkit, eli puutiaiset kantavat kahta ihmiselle vaarallista tautia, joita ovat bakteerin aiheuttama borrelioosi eli Lymen tauti ja viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus, eli TBE (tick-borne encephalitis), joka tunnetaan myös nimellä puutiaisaivokuume. TBE-tapaukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntyneet. Vuonna 2022 THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 124 puutiaisaivotulehdustapausta. 

Borrelioosiin ei ole toistaiseksi rokotetta, mutta se voidaan hoitaa antibiooteilla. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitoa, mutta sitä vastaan on saatavilla tehokas rokote ns. punkkirokote, joka annetaan kolmen rokotteen sarjana. TBE-rokotetta on saatavilla kahta eri valmistetta, joista kummastakin on olemassa oma rokote lapsille ja aikuisille. TBE-rokote kuuluu osassa Suomea kansalliseen rokotusohjelmaan ja osalla alueista rokotetta suositellaan omakustanteisesti hankittavaksi.

Mikä on TBE eli puutiaisaivokuume?

Puutiaisaivokuumetta kutsutaan myös puutiasaivotulehdukseksi tai TBE-taudiksi. Videolla sairaanhoitajamme Turun Rokoteklinikalta, Antti, kertoo sinulle taudista ja sen ehkäisystä.

Puutiaisaivokuumeen oireet

Puutiaisaivokuumeen ensimmäinen vaihe

Puutiaisaivotulehdus on usein oireeton, vain 10-30 prosentille tartunnan saaneista ihmisistä kehittyy oireita punkin pureman jälkeen. Puutiaisaivokuumeen oireet etenevät kahdessa vaiheessa. Ensioireet kestävät noin viikon ja niihin kuuluu lievä kuume, päänsärky, pahoinvointi, yleinen sairaudentunne ja nivelkivut. Suurin osa sairastuneista toipuu ensivaiheen jälkeen täysin.

Puutiaisaivokuumeen toinen vaihe

Puutiaisaivotulehduksen toinen vaihe kehittyy noin viikon oireettoman vaiheen jälkeen kolmasosalle potilaista viruksen levitessä keskushermostoon ja aivokudokseen. Varsinaiseen aivotulehdukseen liittyy usein kuume, päänsärky,  pahoinvointi, niskajäykkyys ja valonarkuus sekä neurologisia oireita, kuten kouristukset, tajunnanhäiriöt ja halvausoireet.

Puutiaisaivokuumealueet Suomessa

Rokottaudu puutiaisaivokuumetta vastaan TBE-rokotteella, tutummin punkkirokotuksellaVuonna 2022 THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta. Tapausmäärissä on ollut kasvua edellisen kymmenen vuoden aikana. 

TBE-rokote kansallisessa rokotusohjelmassa

TBE-rokotteen perussarja on maksuton osana kansallista rokotusohjelmaa seuraavilla paikkakunnilla vakituisille asukkaille ja pitkäaikaisesti loma-asunnossa aikaa viettäville. Matkailijoille perussarja on omakustanteinen. Tehosterokotteet ovat omakustanteiset sekä kuntalaisille että matkailijoille.

 • Ahvenanmaalla
 • Espoon Suvisaaristossa (02380)
 • Kemin eteläisissä kaupunginosissa
 • Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla
 • Kotkan saaristossa
 • Kustavissa
 • Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa
 • Lohjanjärven saaristoalueella ja Ojamon (08200), Kirkniemen (08800), Lylyisen/Hormajärven (08450) sekä Vohloisen/ Virkkalan (08700) postinumeroalueilla
 • Paraisilla
 • Raahen edustalla Preiskarin saaressa
 • Simossa
 • Osassa Sipoon saaristoaluetta

Muut TBE-riskialueet

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Rokotussuosituksia koskevilla riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Useat saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen ja näillä alueilla luonnossa liikkuvan kannattaa harkita rokotteen ottamista.

Esimerkiksi Lohjalla, Kirkkonummella, Hangossa, Raaseporissa, Inkoossa, Siuntiossa, Sipoossa, Espoon saaristossa ja Kauklahdessa, Puumalassa, Taipalsaaressa, Rauman saaristossa ja Uudessakaupungissa rokotetta suositellaan kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille.

Helsingissä TBE-rokotetta suositellaan kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille Etelä-Laajasalossa, Jollaksessa, Villingissä, Kivinokassa, Roihuvuoressa ja Länsi-Herttoniemessä.

Osassa paikkakuntia rokotetta suositellaan kaikille asukkaille ja osassa runsaasti (yli neljä viikkoa) luonnossa liikkuville. Suositukset vaihtelevat TBE:n yleisyyden mukaan ja suosituksia päivitetään vuosittain.

Voit katsoa yksityiskohtaiset ja kuntakohtaiset rokotussuositukset THL:n karttaesityksestä

Punkkikausi on luultua pidempi

Punkkikausi on paljon luultua pidempi ja kestää aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Punkit ovat aktiivisia ja hakevat sopivaa ravinnonlähdettä jo yli viiden asteen lämpötiloissa.

TBE-rokote eli puutiaisaivokuumerokote, eli tutummin punkkirokote

Punkkirokote eli TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeeltaPuutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla tehokas TBE-rokote, tutummin punkkirokote. TBE-rokote suojaa tehokkaasti puutiaisaivotulehdukselta, kun se otetaan suositusten mukaisesti. Puutiaisaivokuumerokotetta on saatavilla kahta eri valmistetta, joista kummastakin on olemassa lapsille sopiva ja aikuisille sopiva rokote. Valmisteet ovat vaihtokelpoisia eli toisella valmisteella aloitettua sarjaa voi jatkaa toisella valmisteella. TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan puutiaisaivokuumeen korkean riskin alueilla ja osassa Suomea punkkirokotetta suositellaan hankittavaksi omakustanteisesti. Rokotepalvelun Rokoteklinikoilta rokotteen voi hakea ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussista löytyy aina TBE-rokotetta.

Punkkirokotteen aikataulu

Puutiaisaivokuumerokotteen perussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Rokotussarjan voi aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kaksi ensimmäistä rokotetta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua niin, että rokotteiden väliin jää 1-3 kuukautta. Kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. On tärkeää ottaa kaikki kolme rokotetta, sillä ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna hyvää suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Huomioithan, että rokotteen antoaikataulussa voidaan tehdä yksilöllisiä poikkeuksia. TBE-rokotesuojaa tulee perussarjan jälkeen ylläpitää tehosteannoksin niin kauan kuin on tarve suojalle eli jos liikkuu luonnossa TBE-alueilla. 

Milloin punkkirokotteen tehoste tulisi ottaa?

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua perussarjan kolmannesta annoksesta.

Tämän jälkeen tehostetaan ikään perustuen seuraavasti:

 • Alle 50-vuotiaille tehoste 10 vuoden välein
 • 50-60-vuotiaille tehoste 5 vuoden välein
 • yli 60-vuotiaille tehoste 3 vuoden välein
 • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Kenelle TBE-rokotetta ei voida antaa?

Punkkirokotetta ei annetta alle 1-vuotiaalle lapselle. Mikäli olet saanut vakavan allergisen reaktion kananmunasta, voi se olla vasta-aihe rokotteen ottamiselle. Keskustele hoitavan lääkärin kanssa punkkirokotteen hyödyistä, mikäli saat vastustuskykyä alentavaa lääkehoitoa.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Punkkirokote on yleensä hyvin siedetty. TBE-rokotteen aiheuttamat oireet, eli sivuvaikutukset ovat samanlaisia kuin muillakin rokotteilla. Rokotuskohdan paikallisoireita, kuten punoitusta, kipua ja kuumotusta sekä päänsärkyä, väsymystä, huonovointisuutta, jäsenten särkyä tai imusolmukkeiden turvotusta rokotuksen jälkeen ilmaantuu noin viidellä prosentilla ihmisistä. Pienillä lapsilla myös kuume on tavallinen oire punkkirokotuksen jälkeen. Sivuvaikutukset ovat yleensä voimakkaimmat ensimmäisen rokotuskerran jälkeen ja häviävät parin päivän sisällä. 

Punkkirokotteen hinta

TBE-rokotteen hinta on aikuisille ja 16 vuotta täyttäneille nuorille 55 € ja lapsille (1-15v.) 50 €. Hintaan lisätään kantamaksu 2,5 € /käynti. Rokotetta on aina saatavilla Rokoteklinikoillamme ja Rokotebussissa. Yleensä saatavilla on molempia TBE-rokotevalmisteita aikuisille ja lapsille yksi valmiste. Katso hinnastomme.

Punkkirokote lapsille

Punkkirokote voidaan antaa lapsen täytettyä 1 vuotta. Rokote annetaan isommilla lapsilla olkavarren lihakseen, mutta pienillä lapsilla (yleensä 1-2v) voidaan käyttää myös reisilihasta. Lapsilla rokoteannos on puolet aikuisen annoksesta. Perussarjan aikataulu on samanlainen kuin aikuisilla. Palvelemme kaikenikäisiä lapsia Rokoteklinikoillamme. Lue lisää lasten rokotuksista sivuiltamme.

Punkkirokote ja raskaus

Raskaana olevien rokottamisen hyödyt ja mahdolliset haitat punnitaan aina huolellisesti. Raskausaikana vältetään turhien rokotusten antamista. Raskaana olevalle voidaan kuitenkin harkita punkkirokotteen antamista erityistilanteissa. TBE-rokotetta harkitaan yli kuukauden riskialueilla oleskeleville ja paljon luonnossa liikkuville.

Punkkirokote ja matkailu

Puutiaisaivokuumeelta kannattaa suojautua matkustaessa Baltian alueella ja monessa Keski- ja Itä-Euroopan maassa. Euroopan ulkopuolella puutiaisaivokuumetta esiintyy mm. Venäjällä ja Kiinassa. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa, ei tarvitse rokotusta puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokotussuojan tarvetta on hyvä arvioida, jos oleskelee pitkään tai on töissä taudin esiintymisalueilla.

Ilmaston lämpenemisen oletetaan vauhdittavan taudin leviämistä. Esimerkiksi Liettuassa tautitapausten määrä on 15-kertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana.

Terveyskirjaston sivulla merkittävän TBE-riskin maiksi on mainittu Liettua, Latvia, Viro, Slovenia ja Tšekki. Tarkempaa tietoa TBE:n esiintyvyydestä voi lukea ECDC:n sivuilta.

Puutiaisaivotulehduksen diagnosointi ja hoito

Puutiaisaivokuumeen diagnoosi tehdään oireiden ja tutkittujen vasta-aineiden perusteella. TBE-vasta-aineita voidaan tutkia verikokeella tai selkäydinnäytteellä aikaisintaan 1–2 viikkoa tartunnan saamisen jälkeen. Puutiaisaivokuume on virustauti eikä siihen ole olemassa lääkehoitoa, mutta oireita voidaan lievittää. Aivotulehduksen saaneet potilaat vaativat yleensä sairaalahoitoa. Taudin voi sairastaa vain kerran, sillä sairastaneelle jää elinikäinen suoja puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Punkkitarkastus

Borrelioosia vastaan ei ole toistaiseksi olemassa rokotetta, joten punkkitarkastus on hyvä tehdä päivittäin ja vähintään silloin kun on liikkunut alueella missä on punkkeja. Punkit viihtyvät luonnossa kaikkialla, missä on riittävän kosteaa ja sopivaa kasvillisuutta, kuten metsissä, niityillä, heinikossa ja pientareilla. Myös puutarhat, golf- ja jalkapallokentät ovat punkeille mieluisia alueita. Punkki voi kulkeutua sisätiloihin myös lemmikin välityksellä. Huomioithan, että TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta, ei borrelioosilta. Tästä syystä punkkitarkastus tulisi tehdä vaikka olisi rokottautunut puutiaisaivokuumetta vastaan. 

Näin teet punkkitarkastuksen

Punkkitarkastus kannattaa tehdä rutiininomaisesti ja ajoittaa esim. iltaan, sillä punkki voi etsiä iholta sopivaa paikkaa pureutua tuntien ajan. Tutki huolellisesti koko vartalo, erityisesti karvoitusalueet, kuten hiukset ja päänahka sekä taivekohdat, kuten polvitaipeet, kainalot, nivuset ja korvantaustat joissa iho on ohutta. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartalon alueelle. Mikäli havaitset iholla punkin, poista se välittömästi. 

Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi riski on borreliabakteerin tai TBE-viruksen leviämiseen ihmiseen. Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus tarttuu minuuttien sisällä punkin puremasta. Borrelioosia aiheuttava bakteeri tarttuu punkin ollessa kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia. Ennen kuin punkki alkaa imeä verta, se valuttaa sylkeä imukärsänsä kautta. Sylki sisältää puuduteainetta, jonka vuoksi punkin purema ei tunnu ja saattaa jäädä kokonaan huomaamatta.

Tee huolellinen punkkitarkastus säännöllisesti, jotta huomaat nopeasti mikäli sinulla on punkki ihossa

Punkin poistaminen ihosta

Punkin poisto onnistuu parhaiten ohutkärkisillä pinseteillä tai punkkilastalla, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa. Punkin poistaminen ihosta kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti kun punkki on huomattu.

 • Jos käytät pinsettejä, tartu punkkia pinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa.
 • Vedä punkki irti hitaasti ja varovasti ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Älä kierrä tai purista punkkia. 
 • Jos käytät punkkilastaa, aseta lasta ihon myötäisesti punkin eteen.
 • Liu’uta punkkilastaa niin että punkki asettuu lastan kapeaan osaan. Sen jälkeen liu’uta hitaasti punkkilastaa eteenpäin, kunnes tunnet että punkki irroittaa otteensa.
 • Mikäli punkin jäänteitä jää ihoon, ne poistuvat yleensä ajan myötä itsestään. Voit myös poistaa jäänteet muutaman päivän kuluttua pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
 • Puhdista puremiskohta desinfioivalla aineella vähentääksesi ihon tulehtumisen riskiä.
 • Seuraa puremakohtaa muutaman viikon ajan.

Taigapunkki ja yleinen puutiainen

Suomessa on kahta eri punkkilajia, joita ovat yleinen puutiainen ja taigapunkki eli Siperian puutiainen. Molemmat punkit levittävät borrelioosia ja eurooppalaista sekä siperialaista TBE-virusta.

Punkki vai hämähäkki?

Punkki kuuluu hämähäkkieläimiin ja niiden erottaminen toisistaan voikin olla haastavaa. Punkkien koko vaihtelee kehitysvaiheesta riippuen n. 1-3mm. Aikuinen punkkikoiras on väriltään musta ja naaras punaisen ruskea.

hämähäkki vai punkki

Lue lisää