Borrelioosi

Viimeksi päivitetty: Ma 9 Syyskuu, 2024

Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: borrelioosia eli Lymen tautia ja TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta. Borrelioosin aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri, joka voi siirtyä ihmiseen punkin pureman välityksellä. Borrelioosia vastaan ei ole toistaiseksi saatavilla rokotetta, mutta tartuntaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Rokotetta tälle yleiselle ja pelätylle taudille on toivottu pitkään. Nyt näyttää siltä, että borrelioosirokote olisi lähivuosina tulossa vihdoin saataville!

Miten borrelioosi tarttuu?

Borrelioosi tarttuu ihmiseen puutiaisen eli punkin pureman välityksellä. Noin 20-25% puutiaisista kantaa borreliabakteeria suolistossaan. Noin 8%:ssa punkinpuremista borreliabakteeri pääsee siirtymään ihmiseen. Edellytyksenä tartunnalle on, että puutiainen on ollut pureutuneena ihoon vuorokauden ajan tai vähintään yön yli. Koska bakteeri ei siirry punkista välittömästi, voi huolellisella punkkitarkastuksella estää osan borrelioositartunnoista. Ihmisen oma puolustusmekanismi voi myös estää infektion, vaikka bakteeri pääsisikin siirtymään.

Borrelioosin oireet

Varhaisvaiheen borrelioosin oireet ilmenevät yleensä 3–30 päivää punkin pureman jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat:

  • Kuume, päänsärky, väsymys, lihas- ja nivelkipu, turvonneet imusolmukkeet
  • Rengasmainen punoittava ihottuma puremakohdassa (erythema migrans) esiintyy noin 50–80 %:lla tartunnan saaneista. Ihottuma:
    • tulee keskimäärin 7 päivää pureman jälkeen, voi tulla myös myöhemmin
    • laajenee pikkuhiljaa 
    • ulkonäkö voi vaihdella
  • Harvinaisempi oire on sinertävä kyhmy (borrelia-lymfosytooma) iholla, kuten korvalehdessä
  • Varhaisvaihe voi olla myös oireeton tai flunssan kaltainen

Borrelioosin myöhäisvaiheen oireet

Hoitamattomana infektio voi levitä niveliin, sydämeen ja hermostoon. Myöhäisoireita voi tulla vielä kuukausia tartunnan saamisesta. Myöhäisborrelioosin oireet voivat olla moninaiset, tässä muutamia esimerkkejä:

  • Kova päänsärky ja niskajäykkyys
  • Ihottumalaikkuja (erythema migrans) eri puolilla kehoa
  • Niveltulehdus, kipua jänteissä, lihaksissa, nivelissä ja luissa
  • Rytmihäiriöt
  • Käsien ja jalkojen puutuminen ja pistely, kasvohermohalvaus, muut neurologiset oireet

Borrelioosin yleisyys Suomessa

punkki koirallaPunkkien levittämistä taudeista borrelioosi on yleisempi kuin puutiaisaivokuume. Tautimääriä voidaan seurata laboratoriovarmennetuista löydöksistä (myöhäisvaiheen borrelioosit) sekä avosairaanhoidon rekisteristä (alkuvaiheen borrelioosit). Vuosittain yli 6000 suomalaista sairastuu borrelioosiin.

Vuonna 2022 Suomessa todettiin 2081 laboratoriovarmennettua borrelialöydöstä. Edellisen viiden vuoden ajan laboratoriovarmennettuja tautitapauksia on ollut vuosittain yli 2000. Borrelioosia esiintyy koko maassa, mutta taudin yleisyydessä on suurta maantieteellistä vaihtelua. Korkein ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla, jossa todettiin vuonna 2022 noin neljäsosa (n=405) kaikista tartuntatautirekisteriin raportoiduista borreliatapauksista.

Borrelioosin alkuvaiheessa diagnoosi tehdään usein kliinisten oireiden perusteella (esim. punainen rengas puremakohdassa), eivätkä nämä varhaisvaiheen diagnoosit näy laboratoriotilastoissa. Tällaiset alkuvaiheen borrelioosit näkyvät avosairaanhoidon lääkärikäyntien Avohilmo-merkinnöissä. Edellisen viiden vuoden ajan borrelioosi on merkitty vuosittain Suomessa noin 3700–6500 lääkärikäynnin syyksi. Vuonna 2022 rekisteristä löytyy 5284 lääkärikäyntiä borrelioosin vuoksi.

Borrelioosin ennaltaehkäisy

Borrelioosia voi ennaltaehkäistä suojautumalla hyvin punkeilta. Punkkeja voi torjua tehokkaalla hyönteiskarkotteella sekä peittävällä vaatetuksella. Erityisesti heinikko ja rehevä lehtimetsä ovat punkkien suosimaa maastoa. Punkkien pelossa ei kannata jättää luonnossa liikkumista tekemättä, mutta punkkien olemassaolo on syytä pitää mielessä ja ottaa huomioon. Punkkitarkastus olisi hyvä tehdä aina, kun on liikkunut alueella, jossa tartunta on mahdollinen. Tarkastuksella voi estää osan borrelioositartunnoista. Borrelioosia vastaan ei toistaiseksi ole olemassa ennaltaehkäisevää rokotetta, mutta puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan voi rokottautua.

Borrelioosin hoito

Onnistuneen hoidon kannalta on oleellista taudin varhainen diagnosointi ja antibioottihoidon aloitus. Pelkkä oireeton punkin purema ei ole syy antibioottikuurin aloitukselle. Antibioottihoito on hyvä aloittaa, jos puremakohtaan ilmestyy tyypillinen rengasmainen punoitus. Yli 5 cm läpimittainen laajentuva ihottuma on varma merkki varhaisesta borrelioosista. Jos epäilet borrelioositartuntaa, hakeudu aina lääkärin arvioon. Yleensä alkuvaiheessa todetusta ja asianmukaisesti hoidetusta borrelioosista paranee nopeasti ja kokonaan. Antibioottihoidon kesto on yleensä 2–4 viikkoa.

Voiko borrelioosiin sairastua monta kertaa?

Kyllä. Borrelioosin sairastaminen ei tuota pidempiaikaista suojaa uudelta tartunnalta. Taudin voi siis sairastaa uudestaan, jos altistuu uudestaan bakteerille (uusi tartunta).

Borrelioosi ja matkailu

Borrelioosi eli Lymen tauti on yleinen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tapausmäärät ovat olleet viimeisinä vuosikymmeninä kasvussa. Euroopassa taudin suurin esiintyvyys on ollut Tsekeissä, Virossa, Liettuassa ja Sloveniassa. Borrelioosia on Suomen lisäksi myös mm. Bulgariassa, Unkarissa ja Puolassa. Esiintyvyydessä voi olla suurta vaihtelua myös maan sisällä alueellisesti. Aasiassa borrelia-bakteeria esiintyy punkeissa läntiseltä Venäjältä Kiinaan ja Japaniin asti. Kuitenkin tartunnat ihmisellä ovat siellä harvinaisempia.

Borrelioosirokote (tutkimuksessa, ei vielä saatavilla)

Lääkeyhtiöt Valneva ja Pfizer ovat kehittäneet uuden VLA15 -nimisen borrelioosirokotteen, joka on tällä hetkellä rokotetutkimuksen viimeisessä kliinisessä vaiheessa (vaihe III). Rokote on monivalenttinen ja antaa suojan Euroopassa ja Yhdysvalloissa esiintyville borreliakannoille. Rokotteen antigeenina toimii Borrelia burgdorferi -bakteerin ulkopinnan proteiini A (OspA). Rokote estää borreliabakteerin kykyä siirtyä punkista ihmiseen.

Suomessa tutkimusta tehdään FVR – Suomen rokotetutkimuksen rokotetutkimusklinikoilla.
Rokotetta tutkitaan aikuisilla sekä lapsilla 5-vuotiaasta eteenpäin. Tutkimukseen osallistuvat vapaaehtoiset saavat kolmen annoksen perussarjan tutkimus- tai lumerokotetta (keittosuola) sekä tehosteannoksen noin vuoden kuluttua. Jos tutkimuksessa ei tule esiin merkittäviä haittavaikutuksia tai muita ongelmia, voisi rokote saada myyntiluvan lähivuosina.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, FVR Suomen rokotetutkimus, CDC, Valneva ja Pfizer

borrelioosi rengas