Hepatiitti A ja B oireet
A- ja B-hepatiitti ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia. Hepatiitit ovat maailmanlaajuisesti hyvin yleisiä. Vuosittain uusia B-hepatiittitartuntoja todetaan noin 1,5 miljoonaa ja uusia A-hepatiittitartuntoja 1,4 miljoonaa. Moni hepatiittitartunta jää diagnosoimatta, esimerkiksi yli puolet hepatiitti B -tartunnan saaneista eivät tiedä olevansa taudin kantajia. Hepatiitti A tarttuu yleensä saastuneen veden tai ruoan kautta, kun taas hepatiitti B tarttuu veren ja kehon nesteiden välityksellä, kuten suojaamattoman seksin tai likaisten huumeneulojen kautta. Hepatiitti A ja B tartunta voidaan todeta verikokeesta.
A- ja B-hepatiitti: Näin tunnistat oireet ja suojaudut taudeilta
Hepatiitti A ja B voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, olla vähäoireisia tai jopa täysin oireettomia. Vakavat tartuntatapaukset hoidetaan aina sairaalassa, mutta parantavaa lääkettä hepatiitteihin ei ole. Paras tapa suojautua A- ja B-hepatiitilta on ottamalla hepatiittirokote (linkki rokotepalvelun sivulle). Suojautuminen on tärkeää etenkin matkailijoille, riskiryhmiin kuuluville sekä tietyille ammattiryhmille.
Hepatiitti A oireet
Hepatiitti A -virus (HAV) aiheuttaa maksatulehduksen, joka tunnetaan myös vanhalla nimellä keltatauti. Suurin osa tautiin sairastuneista toipuu ilman pysyviä maksavaurioita eikä riskiä taudin kroonistumiselle ole hepatiitti B:n tai C:n tapaan.
Hepatiitti A tarttuu yleensä virusta kantavan ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunnanlähteitä ovat esim. likaisella vedellä pestyt vihannekset, hedelmät ja marjat, huonosti kypsennetty liha, kypsentämättömät merenelävät, leikkeleet ja majoneesi. Virus voi tarttua myös kosketustartuntana esim. seksin välityksellä, uima-altaan saastuneesta vedestä tai ovenkahvoista, jos virusta on lähipiirissä. Hepatiitti A:n oireet alkavat usein äkillisesti 15-50 vuorokautta tartunnan saamisesta.
Yleisiä oireita ovat:
- kuume
- ruokahaluttomuus, pahoinvointi, ripuli
- vatsakipu (erityisesti ylävatsalla)
- tumma virtsa, vaalea uloste
- ihon ja silmien keltaisuus (ikterus)
Maksan toipuminen vie aikaa, joten A-hepatiittivirukseen sairastuneet kärsivät usein ruokahaluttomuudesta ja väsymyksestä kuukausien ajan tartunnan saamisen jälkeen. Oireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin, ja oireettomia tai lieväoireisia tapauksia esiintyy usein etenkin alle 6-vuotiailla lapsilla. Lieväoireiset ja oireettomat lapset voivat kuitenkin levittää tautia tehokkaasti ympäristöönsä, esim. päiväkodeissa ja perheen sisällä, joten myös lasten suojaaminen hepatiittirokotteilla on tärkeää.
Hepatiitti B oireet:
Hepatiitti B -virus (HBV) voi edetä krooniseksi maksatulehdukseksi, jolloin sairastunut taudin kantajaksi pysyvästi. Osalle hepatiitti B:n kantajista kehittyy myöhemmin maksakirroosi tai maksasyöpä. Etenkin lapsilla infektio usein kroonistuu. Hepatiitti B tarttuu veren ja kehon nesteiden kautta. Tartuntalähteitä ovat esim. suojaamaton seksi, likaiset huumeneulat, verituotteet verensiirron yhteydessä, likaiset välineet hoitotoimenpiteiden, lävistysten ja tatuointien yhteydessä, onnettomuudet sekä kontaktilajiharrastus. B-hepatiitti voi myös siirtyä äidistä vauvaan raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä. Hepatiitti B:n itämisaika on pitkä, 1–6 kuukautta. Akuuttivaihe on usein lievä ja oireet kestävät noin kahden viikon verran.
Yleisiä oireita ovat:
- väsymys, kuume, ruokahaluttomuus
- pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli
- ihon, silmänvalkuaisten ja limakalvojen keltaisuus (ikterus)
- joskus myös lihas- ja nivelkivut.
Paras tapa suojautua on ottaa hepatiittirokote
Rokotepalvelussa on saatavilla A-hepatiittirokote, B-hepatiittirokote sekä A+B -yhdistelmärokote. A+B -yhdistelmärokotteella saa kätevästi suojan molempia viruksia vastaan ja sitä suositellaan erityisesti matkailijoille, sillä hepatiitit ovat maailmanlaajuisesti hyvin yleisiä. Yhdistelmärokote ja erillinen A-hepatiittirokote voidaan antaa 1-vuotiaasta alkaen, mutta B-hepatiittirokote voidaan antaa tarvittaessa jo vastasyntyneelle.
Lue lisää:
Lähteet: asiantuntijamme sekä Terveyskirjasto, WHO ja CDC
