HPV

Ihmisen papilloomavirus (HPV) tarttuu seksuaalisessa kanssakäymisessä ja on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen infektion aiheuttaja. Suurin osa seksuaalisesti aktiivisista naisista ja miehistä saa tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Erilaisia papilloomaviruksia tunnetaan yli 100 ja näistä ainakin neljäntoista tiedetään aiheuttavan syöpiä. HPV voi aiheuttaa kohdunkaulan, peniksen, peräaukon, emättimen, ulkosynnyttimien sekä pään ja kaulan alueen syöpiä. HPV:n aiheuttama kohdunkaulansyöpä on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä syövistä naisilla. Suomessa kohdunkaulan syöpä on harvinaistunut papa-seulontojen myötä. Eniten syöpää esiintyy 30-44-vuotiailla naisilla. Kahden HPV-tyypin (16 ja 18) tiedetään aiheuttavan 70% kohdunkaulan syöpätapauksista ja syövän esiasteista. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet HPV-rokotuksen turvalliseksi ja tehokkaaksi HPV-infektion aiheuttamien syöpien ehkäisyssä.

HPV-infektion tarttuminen

Suurin osa HPV-tartunnoista tulee nuoruudessa ensimmäisissä seksisuhteissa. HPV tarttuu yhdynnän lisäksi myös limakalvokosketuksessa, suuseksissä ja käsien välityksellä, joten kondomi ei anna riittävää suojaa infektiolta. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään tartunnan jälkeen, mutta osa kehittyy vuosien aikana kohdunkaulan syöväksi.

Jotkut HPV-alatyypit (erityisesti 6 ja 11) aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia naisilla ulkosynnyttimiin, emättimeen tai kohdunnapukkaan ja miehillä sukuelinten limakalvoille, peniksen iholle tai peräaukkoon.

HPV-rokote kansallisessa rokotusohjelmassa

Tällä hetkellä on olemassa kolme erilaista HPV-rokotevalmistetta, jotka kaikki antavat hyvän suojan kohdunkaulan syöpää aiheuttaville alatyypeille 16 ja 18. Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta, joka annetaan kouluterveydenhuollossa 10-12v. iässä. Lisäksi lukuvuosina 2020-2021 ja 2021-2022 rokotetta tarjotaan myös 7.-9.-luokkalaisille pojille, sillä pojat on otettu mukaan rokotusohjelmaan vasta syksyllä 2020.

Parhaimman rokotussuojan saa, kun rokotukset aloitetaan ennen kuin nuori on seksuaalisesti aktiivinen, jolloin HPV-infektiota ei ole vielä päässyt syntymään. Myöhemmin rokotussuojaa saa vielä niille virustyypeille, joita elimistö ei ole siihen mennessä kohdannut. (lähteet: WHO ja THL)

Gardasil 9 -rokote

Suomen Rokotepalvelun kautta on saatavilla Gardasil 9 -rokote, joka antaa suojaa niin syöpää kuin kondyloomia aiheuttaville HPV tyypeille (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58). Rokote on tarkoitettu 9 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotussarjaa ei aloiteta peruskouluiän ohittaneille, joten jos rokotussuoja on jostain syystä jäänyt kouluterveydenhuollossa saamatta, on rokotesarja mahdollista hankkia Suomen Rokotepalvelun kautta. Yli 30-vuotiaat eivät yleensä enää hyödy rokotteesta, sillä tässä vaiheessa valtaosa papilloomavirustartunnoista on jo saatu.

Hyvän rokotesuojan kehittyminen vaatii 9-14-vuoden iässä kaksi rokoteannosta 5-13kk välillä ja yli 15-vuotiaille 3 annoksen rokotesarjana, jossa toinen annos annetaan 2kk kuluttua ja kolmas 6kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Gardasil 9 ‑rokotteen antamisen jälkeen tavanomaisimpia haittavaikutuksia ovat pistokohdan kipu, turvotus ja punoitus, päänsärky, pahoinvointi, väsymys ja kuume.