Japanin aivotulehdus -rokote

Japanin aivotulehdus on flavivirusten heimoon kuuluvan viruksen aiheuttama ja Culex-suvun hyttysten levittämä sairaus, jota esiintyy Aasiassa ja Oseaniassa. Suurimmalle osalle matkailijoista riski sairastua Japanin aivokuumeeseen on pieni, mutta riski riippuu matkakohteesta, matkan kestosta ja vuodenajasta. Taudin esiintyminen vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain. Trooppisissa osissa esiintyminen voi olla ympärivuotista. Japanin aivotulehdus -rokote on suositeltu pitkään riskialueilla oleskeleville.

Suurin osa viruksen saaneista pysyy oireettomina tai sairastaa lievän infektion. Kuitenkin osalle kehittyy vakava aivotulehdus. Tyypillisiä Japanin aivotulehduksen oireita ovat äkillinen päänsärky, korkea kuume, sekavuus, kooma ja kouristukset. Vaikean tautimuodon saaneille jää usein pysyviä vammoja ja joka kolmas vakavasti sairastuneista menehtyy.

Japanin aivotulehdus on Kaakkois-Aasian tärkein ja erityisesti lasten aivotulehdusten aiheuttaja. Kliinisesti todettuja tartuntoja todetaan noin 68 000 vuosittain. Japanin aivotulehdus -rokote kuuluu kansallisiin rokotusohjelmiin monissa Aasian maissa.

Suojautuminen Japanin aivotulehdukselta

Matkalle lähtiessä on syytä selvittää Japanin aivotulehduksen esiintyminen alueella. Hyönteisten pistoilta on syytä suojautua tehokkaalla karkotteella, esimerkiksi 30-40% DEET -suihkeella, joka antaa erinomaisen suojan hyttysiltä. Vaatteet ja tarvikkeet (esim. teltta) on hyvä käsitellä 0,5% permetriinillä, joka karkottaa tai tappaa hyttyset. Pitkähihaiset paidat ja pitkät lahkeet suojaavat myös pistoilta.

Japanin aivotulehdusta vastaan on saatavilla tehokas rokote, joka on paikallaan pidemmillä (yli 4 viikkoa) taudin levinneisyysalueelle suuntaavilla matkoilla. Rokotetta suositellaan myös henkilöille, jotka muuttavat asumaan alueelle, jossa Japanin aivokuumetta esiintyy tai toistuvasti näillä alueilla matkustaville. Myös lyhyemmällä matkalla rokote voi olla paikallaan vuodenajasta ja matkan luonteesta riippuen. Esimerkiksi paljon ulkona liikkuvat, telttailevat ja retkeilevät altistuvat enemmän hyttysten pistoille. Rokotetta ei yleensä tarvitse lyhyillä kaupunkimatkoilla. 

Japanin aivotulehdus -rokote aikataulu

Japanin aivotulehdus -rokote voidaan antaa kahden kuukauden iästä lähtien. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta kuukauden välillä. Aikuisilla aikataulua voi tarvittaessa nopeuttaa niin, että toinen annos annetaan jo viikon päästä. Toinen annos tulisi antaa viimeistään viikko ennen matkalle lähtöä. 

Ensimmäinen tehoste annetaan 12-24kk perussarjan jälkeen, jos rokotussuojalle on edelleen tarvetta. Tämän jälkeen suojaa tehostetaan 10 vuoden välein. Tyypillisiä rokotusreaktioita ovat ohimenevä päänsärky (n. 20 %:lla) ja lihaskipu (n. 13 %:lla) sekä pistoskohdan paikallisreaktiot.

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.    

Lue lisää hyttysiltä suojautumisesta.

Karttaesitys Japanin aivotulehduksen esiintymisalueista (CDC)

Lähteet: CDC, Terveyskirjasto, WHO 

 

matkailu rokote