Kolerarokote

Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti. Kolera leviää bakteerilla saastuneen veden ja ruoan välityksellä, joten hyvä käsi- ja elintarvikehygienia on tärkeätä tartunnan ehkäisyssä. Osalla tartunnan saaneista kolera voi johtaa nopeasti kuivumiseen ja henkeä uhkaavaan tilaan. Nopea hoitoon pääsy on koleran hoidossa tärkeätä. Ensisijainen hoito on suun kautta otettava ORS-liuos (Oral rehydration solution). Pahasti kuivuneet potilaat tarvitsevat suonensisäistä nesteytystä ja antibioottilääkityksen. Koleraa esiintyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa. Puutteellinen hygienia ja vesihuolto ovat isoimmat riskit tartunnalle. Kolerarokote on saatavilla matkailijalle, joka liikkuu riskialueilla.

Kolera lisääntynyt maailmalla

Koleraepidemiat ovat lisääntyneet vuonna 2022. Edellisen viiden vuoden aikana koleratapauksia raportoineita maita on ollut 20, mutta vuoden 2022 tammikuusta lähtien koleratapauksia on raportoinut 29 maata. Syyksi arvellaan tulvia, kuivuutta ja konflikteja, jotka kaikki aiheuttavat pulaa puhtaasta juomavedestä. Lisääntyneiden tapausten vuoksi kolerarokotteesta on maailmanlaajuinen pula ja epidemia-alueilla on tämän vuoksi siirrytty kaksiannoksisesta kolerarokotuksesta yhteen annokseen, jotta rokotetta riittäisi isommalle määrälle ihmisiä. (WHO 19.10.2022). 

Kolerarokote Rokotepalvelusta

Tavallinen turisti tarvitsee harvoin kolerarokotetta. Koleran pystyy yleensä välttämään hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Suosittelemme kolerarokotusta henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymisalueella huonoissa hygieenisissä oloissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai slummeissa. Voit tarvita kolerarokotusta, jos olet matkustamassa katastrofialueelle vapaaehtoiseksi, avustustehtäviin tai työskentelet terveydenhuollossa kolera-alueella. 

Rokotepalvelun kautta on saatavilla suun kautta annettava inaktivoituja mikrobeja sisältävä kolerarokote. Rokotussarjaan kuuluu aikuisille sekä 7 vuotta täyttäneille lapsille 2 annosta 1-6 viikon välein. Pysyvää suojaa varten suositellaan tehosterokotetta ennen kuin 2 vuotta on kulunut. Pienemmät lapset (2-6 v.) tarvitsevat 3 annosta 1-6 viikon välein ja lisäksi tehosteannoksen kuuden kuukauden kuluttua. Ole yhteydessä klinikoillemme, jos mietit tarvetta kolerarokotukselle ennen matkaasi. Hyvä suoja kehittyy noin viikon kuluttua viimeisen annoksen jälkeen, joten sarja on syytä suunnitella ja ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Ajankohtaista: Suomeen on tulossa saataville uusi, kertaalleen otettava kolerarokote, joka sisältää eläviä ja heikennettyjä bakteereja. Odotamme tietoa rokotteen saatavuudesta ja tiedotamme sivuillamme, kun uutta rokotetta on klinikoillamme.

Lue lisää:

Matkailu ja rokotukset

Cholera (WHO)

WHO News 19.10.2022 : Shortage of cholera vaccines leads to temporary suspension of two-dose strategy, as cases rise worldwide

kolerarokote