Koronarokote

Tällä hetkellä koronarokotetta on saatavilla ainoastaan Ateneuminkujan rokoteklinikaltamme Helsingissä. Puutteellinen perussarja (kaksi ensimmäistä rokotusannosta) tulee aina täydentää oman kunnan koronarokotuspisteellä. Sairastettu koronavirustauti lasketaan yhdeksi annokseksi. Palvelemme myös koronarokotuksissa ilman ajanvarausta!

Kuka voi saada koronarokotteen?

  • kaikki yli 30-vuotiaat, myös perusterveet
  • yli 18-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat
  • 12-29-vuotiaiden osalta konsultoimme tarpeen mukaan lääkäriä

Rokotepalvelusta on saatavilla ainoastaan BA1 mRNA-varianttirokotetta, jota käytetään tehosteannoksena perussarjan jälkeen. Puutteellinen perussarja (kaksi ensimmäistä rokotusannosta) tulee aina täydentää oman kunnan koronarokotuspisteellä. Sairastettu koronavirustauti lasketaan yhdeksi annokseksi.

Koronarokotukset Helsingissä

Voit saada koronarokotteen Ateneuminkujan Rokoteklinikalta Helsingistä. Muilla klinikoillamme ei valitettavasti ole koronarokotetta tällä hetkellä saatavilla. Perussarjan kaksi ensimmäistä annosta tulee hakea oman hyvinvointialueen rokotuspisteestä. Lisätietoja perussarjan rokotuksista voit kysyä omalta terveysasemaltasi.

Helsingin Rokoteklinikalta voit saada tehosteannokseksi sopivan RNA-varianttirokotteen.

Koronarokotus ilman ajanvarausta

Voit aina tulla koronarokotukselle ilman ajanvarausta! Jos kuitenkin haluat ensin selvittää, onko sinulla ikäsi ja rokotushistoriasi perusteella tarvetta tehosterokotukselle, niin soita ensin Ateneuminkujan rokoteklinikallemme.

Koronarokotteen hinta

Koronarokotuksen rokotus- ja palvelumaksu on 35 € + kantamaksu 2,5 €.

Mikä koronarokote on käytössä?

Rokotepalvelusta on saatavilla BA1-varianttirokotetta, jota käytetään tehosteannoksena perussarjan jälkeen. Varianttirokote on suositusten mukainen tehosterokote perussarjan jälkeen. Sama rokote on käytössä myös julkisessa terveydenhuollossa.

Milloin voin ottaa koronarokotteen?

  • Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairastamisesta on kulunut 3-6kk. Suositus riippuu saatujen rokotteiden määrästä, rokotettavan iästä ja perussairauksista. Hoitajamme arvioivat aina yksilöllisesti rokotustarpeen. Voit kysyä rokotussuosituksista hoitajiltamme Ateneuminkujan rokoteklinikalla.
  • Jos et ole ottanut koronarokotetta, tulee sinun ottaa ensimmäiset rokotukset oman hyvinvointialueen rokotepisteessä.

Koronavirustauti

Koronavirustauti eli Covid-19 on uuden koronaviruksen SARS-CoV-2 aiheuttama tauti. Virus leviää pääosin lähikontaktissa ja voi aiheuttaa lievän- tai vakavaoireisen taudinkuvan, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan. Uusi koronavirus tuli maailmanlaajuisesti tietoon joulukuussa 2019, kun tauti aiheutti uudenlaista keuhkokuumetta Kiinan Wuhanissa. Sieltä virus lähti leviämään aiheuttaen maailmanlaajuisen pandemian. WHO ylläpitää ajantasaista tilastoa maailmanlaajuisista tartunta- ja kuolleisuusluvuista, voit katsoa karttaesityksen täältä. Koronarokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronavirustaudilta. 

Koronavirustaudin jälkitautina voi saada pneumokokkibakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen. Voit lukea pneumokokkirokotuksista täältä.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus tarttuu tautia sairastavan henkilön hengitysteistä esim. aivastuksen, puheen tai yskimisen välityksellä. Viruksia siirtyy pienissä pisaroissa ympäristöön, josta tartunnan voi saada silmien, nenän tai suun kautta. Joskus tartunnan voi saada myös pintojen kautta käsien välityksellä.

Koronataudin (Covid-19) oireet

Koronavirus voi aiheuttaa sairastuneelle monenlaisia oireita. Oireet voivat olla hyvin lieviä tai ne voivat olla vakavia ja johtaa jopa kuolemaan. Mahdollisia oireita ovat mm. Kuume, vilunväreet, yskä, hengitysvaikeus, väsymys, lihaskipu, päänsärky, haju- ja makuaistin katoaminen, kurkkukipu, tukkoinen nenä, pahoinvointi ja ripuli.

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Kuka tahansa voi sairastua vakavaan koronavirustautiin, mutta tietyt ryhmät ovat suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle.

Iän tuoma riski

Riski sairastua vakavasti kasvaa iän myötä. Erityisesti 50 ikävuoden jälkeen riski alkaa kasvaa ja mitä vanhemmasta henkilöstä kyse, sitä suurempi riski. Suurin osa koronan aiheuttamista kuolemista on tapahtunut yli 65-vuotiaille.

Immuunipuutteiset

Immuunipuutteiset ovat korkeammassa riskissä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Immuunipuute voi johtua sairauden tai sairauden hoitoon käytetystä lääkityksestä.

Perussairaudet

Tietyt perussairaudet lisäävät riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Riski kasvaa myös, jos perussairauksia on useampia. Riskiä lisääviä sairauksia ovat mm. syöpä, krooninen munuais- tai maksatauti, krooninen keuhkosairaus, sydänsairaus tai diabetes. Lue THL:n määrittelemät riskiryhmät täältä.

Koronavirusvariantit

Kaikki virukset muuntuvat ajan kanssa. Erilaisia koronavirusvariantteja kehittyy pikkuhiljaa. Osa virusmuunnoksista esiintyy vain hetken ja osa jää pidemmäksi aikaa kiertämään. Osa virusmuunnoksista on helpommin tartuttavia ja osa aiheuttaa lievempää tai vaikeampaa taudinkuvaa. THL seuraa Suomessa kiertäviä koronavirusvariantteja

Koronarokotteet

Koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta. Suomessa on tällä hetkellä käytössä mRNA-rokotteita, erilaisia mRNA-varianttirokotteita, adenovirusvektoritokote, sekä proteiinirokote.

Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Tämän jälkeen tehosteita annetaan riippuen rokottettavan iästä ja muista riskitekijöistä. Tehosterokotteena annetaan ensisijaisesti varianttirokotteita, sillä ne laajentavat aiemman rokotussuojan immunologista pohjaa. THL vastaa koronarokotteiden hankinnasta ja määrittää, mitä rokotetta käytetään kullekin ryhmälle. Voit lukea tarkemmin eri koronarokotteista THL:n sivuilta.

Rokotepalvelusta saa mRNA-varianttirokotetta, joka on suositusten mukainen rokote perussarjan tehostamiseen. 

Vaikuttaako koronarokote muihin rokotuksiin?

Koronarokotteen kanssa voi ottaa samalla kertaa muita rokotteita tai myös millä tahansa aikavälillä. Kun on tarve saada useampi rokote samalla kertaa tai lyhyellä aikavälillä, pyritään eri rokotteet laittamaan eri olkavarsiin. Voit koronarokotuksen jälkeen ottaa esimerkiksi TBE-rokotteen samana päivänä tai vaikkapa viikon kuluttua. Tällöin rokotamme TBE-rokotteen toiseen olkavarteen kuin mihin koronarokote on laitettu.

Koronarokote ja matkailu

koronarokote matkailu

Matkailija voi olla suuremmassa riskissä koronavirustartunnalle, sillä virus tarttuu erityisen herkästi ruuhkaisissa, suljetuissa ja ahtaissa tiloissa. Tällaisia ovat esimerkiksi lentokentät, lentokoneet, risteilyalukset ja monet muut kulkuneuvot.

Matkailijan kannattaa ottaa koronarokotteet yleisten suositusten mukaisesti. Tulosta hyvissä ajoin Omakannasta koronarokotustodistus matkaasi varten. Jos koronarokotustodistuksen kanssa on ongelmia, esim. saadut annokset eivät näy oikein Omakannassa, ole hyvissä ajoin yhteydessä omalle terveysasemallesi.

Varmista ennen matkaasi mahdolliset koronarokote ja -testivaatimukset kohdemaan viranomaisilta.

Lähteet:

CDC Covid-19: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html

THL Rokotteet ja koronavirus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus

THL Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

WHO: Coronavirus disease (Covid19) pandemic: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

WHO: Coronavirus (Covid-19) Dashboard: https://covid19.who.int/

koronarokote