Lavantautirokote

Viimeksi päivitetty: Ti 12 Maaliskuu, 2024

Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio. Tartunnan voi saada saastuneesta ruoasta tai juomasta sekä suoraan ihmisten välisessä kontaktissa. Sairastuneet ihmiset levittävät bakteeria ulosteen välityksellä. Myös oireeton henkilö voi levittää tietämättään lavantautibakteeria. Lavantautia vastaan on saatavilla sekä pistettävä että suun kautta otettava rokote. Rokotustarpeen määrää matkakohde ja tartuntariskiin vaikuttavat myös matkan luonne ja pituus.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi 

Lavantautirokotteen aikataulu

Pistettävä lavantautirokote sopii yli 2-vuotiaille lapsille ja aikuisille. Rokote on inaktivoitu, eli se ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokote kannattaa ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen suunniteltua matkaa, jotta rokotussuoja ehtii kehittyä ajoissa. Suoja lavantautia vastaan kehittyy noin kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen rokote on syytä tarvittaessa tehostaa.

Suun kautta otettavaan elävään, heikennettyyn rokotteeseen kuuluu kolme kapselia, jotka niellään kokonaisina joka toinen päivä. Rokotuksen voi antaa myös lapselle, joka osaa isohkon rokotekapselin turvallisesti niellä (yleensä 5v iästä alkaen). Suun kautta otettavaa lavantautirokotetta ei voi ottaa mikrobilääkehoidon aikana ja immuunipuutos on vasta-aihe rokottamiselle. Suoja lavantautia vastaan alkaa noin 7-10 vuorokauden kuluttua kolmen kapselin kuurin ottamisesta.

Lavantaudin esiintyvyys

Lavantauti on edelleen vitsaus monessa maassa, jossa on pulaa puhtaasta juomavedestä ja riittävästä hygieniasta. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että tautiin sairastuu noin 11–21 miljoonaa ja kuolee 128 000–161 000 ihmistä vuosittain. Taudin suurin esiintyvyys on Kaakkois-Aasiassa, mutta siihen sairastutaan myös muualla kehittyvissä maissa Intian niemimaalla, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Tyynenmeren saarilla. Riski sairastumiselle on suurempi tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudeulla tai pikkukaupungeissa. Hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla voi pienentää riskiä tartunnalle. Suomessa todetaan vuosittain 10–20 lavantautitapausta ja tartunnat ovat lähes poikkeuksetta matkailijoilla. 

Lavantautirokotteen voimassaolo

Sekä pistettävällä että suun kautta otettavalla rokotteella suoja lavantautia vastaan kehittyy noin kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen rokote on syytä tarvittaessa tehostaa.

Lavantautirokotteen sivuvaikutukset

Molemmat lavantautirokotteet ovat hyvin siedettyjä. Pistettävässä lavantautirokotteessa yleisimpiä rokotusreaktioita ovat pistopaikan kipu, päänsärky, kuume ja sairauden tunne. Suun kautta otettavassa rokotteessa yleisimpiä rokotusreaktioita ovat vatsaoireet, kuume ja päänsärky.

Lavantaudin oireet

Lavantaudin tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt kuume, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, ruokahaluttomuus, vatsakivut sekä ummetus tai ripuli. Hoitamattomana tauti voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja jopa kuolemaan. Lavantautia voi hoitaa antibiooteilla, mutta bakteereiden lisääntynyt vastustuskyky antibiooteille voi hankaloittaa hoitoa.

Lavantautirokotteen hinta

Lavantautirokotteen (pistettävä tai suun kautta otettava) hinta lapsille ja aikuisille on 75 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lähteet: asiantuntijamme sekä WHO, Duodecim Terveyskirjasto ja CDC