Lavantautirokote

Lavantauti on Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama infektio. Tartunnan saa useimmiten sairastuneiden eläinten tai ihmisten ulosteen kanssa kontaktissa olleesta elintarvikkeesta, kuten ruoasta tai juomasta. Tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt kuume, väsymys, päänsärky, pahoinvointi, vatsakivut sekä ummetus tai ripuli. Tauti voi johtaa vakaviin komplikaatioihin tai jopa kuolemaan. Lavantautia voi hoitaa antibiooteilla, mutta bakteereiden lisääntynyt vastustuskyky antibiooteille voi hankaloittaa hoitoa. Oireeton henkilö voi levittää tietämättään lavantautibakteeria. Lavantautirokote voi olla tarpeellinen matkustettaessa heikkoihin hygieniaoloihin.

Lavantauti on edelleen vitsaus monessa maassa, jossa on pulaa puhtaasta juomavedestä ja riittävästä hygieniasta. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että tautiin sairastuu noin 11-21 miljoonaa ja kuolee 128 000-161 000 ihmistä vuosittain. Taudin suurin esiintyvyys on Kaakkois-Aasiassa, mutta siihen sairastutaan myös muualla kehittyvissä maissa Intian niemimaalla, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja läntisessä Oseaniassa. Suomessa todetaan vuosittain 10-20 lavantautitapausta ja tartunnat ovat lähes poikkeuksetta matkailijoilla. Lavantautia vastaan on olemassa tehokkaita rokotteita.

Lavantauti ja matkailu

Matkailu lavantaudin esiintymisalueella on aina riski tartunnalle. Turistialueella hotellimajoituksessa riski on pienempi kuin huonomman hygienian olosuhteissa. Omalla toiminnalla voi pienentää tartuntariskiä:

  • varmista, että ruoka on hyvin kypsennettyä ja tarjoillaan kuumana
  • juo ainoastaan pastöroitua tai keitettyä maitoa
  • vältä jääpaloja
  • juo pullotettua vettä tai jos se ei ole mahdollista, keitä juomavesi
  • pese käsiä saippualla, etenkin wc-käyntien jälkeen
  • pese kasvikset ja hedelmät huolellisesti. Kuori ne, jos mahdollista.

Lavantautirokote

Lavantautia vastaan on saatavilla sekä pistettävä että suun kautta otettava rokote. 

Lavantautirokote ei kuulu Suomessa rokotusohjelmaan ja matkailijan tulee itse huolehtia riittävästä rokotussuojasta. Rokotustarpeen määrää matkan pituus ja matkakohde, arviota riskistä sairastua lavantautiin täytyy arvioida yksilöllisesti. Rokotepalvelun klinikoiden asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotustarpeen arvioinnissa.

Rokotepalvelun kautta on saatavilla tehokas, pistettävä lavantautirokote, joka sopii yli 2-vuotiaille lapsille ja aikuisille. Rokote on inaktivoitu, eli se ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokote kannattaa ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen suunniteltua matkaa, jotta rokotussuoja ehtii kehittyä ajoissa. Suoja lavantautia vastaan kehittyy noin kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen rokote on syytä tarvittaessa tehostaa.

Suun kautta otettavaan elävään, heikennettyyn rokotteeseen kuuluu kolme kapselia, jotka niellään kokonaisina joka toinen päivä. Rokotuksen voi antaa myös lapselle, joka osaa isohkon rokotekapselin turvallisesti niellä. Jos matkustaa toistuvasti Suomesta lavantautialueille, voi rokotteen ottaa vuosittain. Suun kautta otettavaa lavantautirokotetta ei voi ottaa mikrobilääkehoidon aikana ja immuunipuutos on vasta-aihe rokottamiselle.

Lue lisää:

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Lähteet:

THL: Matkailijan terveysopas, lavantauti https://www.terveyskirjasto.fi/mat00044/lavantauti

THL: Matkailijan terveysopas, Lavantaudin ja pikkulavantaudin ilmaantuvuus https://www.terveyskirjasto.fi/mat00115/lavantaudin-ja-pikkulavantaudin-ilmaantuvuus

CDC: Typhoid Fever Surveillance, Incidence Estimates, and Progress Toward Typhoid Conjugate Vaccine Introduction — Worldwide, 2018–2022 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/wr/mm7207a2.htm

lavantautirokote