Meningokokkirokote

Meningokokin eli Neisseria meningitidis -bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on vakava infektio, joka hoitamattomana johtaa jopa 50% tapauksissa kuolemaan. Kaikenikäiset voivat sairastua meningokokin aiheuttamiin tauteihin, mutta sairastuvuus on yleisintä pienillä lapsilla ja nuorilla. Noin 10-20 %:lle sairastuneista jää taudista pysyvä vamma. Meningokokkirokote antaa suojaa meningokokkibakteerin aiheuttamilta vakavilta infektioilta.

Meningokokkitaudin oireet

Meningokokkibakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus eli meningiitti on vakava ja pelätty tauti. Taudin itämisaika on 2-10 vrk:tta ja vakavat oireet voivat kehittyä nopeasti. Tyypillisiä oireita ovat niskajäykkyys, korkea kuume, valonarkuus, pahoinvointi, sekavuus ja päänsärky. Aivokalvontulehduksen lisäksi meningokokki voi aiheuttaa myös muita infektioita, kuten sepsiksen eli verenmyrkytyksen tai keuhkokuumeen. Meningokokki tarttuu pisara- tai kosketusteitse, joko oireettomasta nielukantajasta (5–10 % väestöstä) tai oireilevasta potilaasta.

Meningokokkitaudin hoito

Sairastumisen jälkeen nopea antibioottihoito on oleellista taudista selviytymisen ja pitkäaikaisten oireiden ehkäisyn kannalta.

Meningokokkibakteerin esiintyvyys

Meningokokin aiheuttamia aivokalvontulehduksia tavataan eri puolilla maapalloa, mutta esiintyvyys on runsainta niin sanotulla meningiittivyöhykkeellä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Meningokokki tarttuu ihmisten välillä pisaratartuntana lähikontaktissa. Tartunnat perhepiirissä ja isoissa kokoontumisissa ovat yleisiä.

Bakteerin eri alaryhmät taudinaiheuttajina 

Meningokokit jaetaan bakteerin rakenteen perusteella 12 alaryhmään eli serotyyppiin. Kuuden eri meningokokki-ryhmän (A, B, C, W, X and Y) tiedetään aiheuttavan vakavia infektioita ja laajoja epidemioita. Eri ryhmien aiheuttamat infektiot vaihtelevat alueittain ja muuttuvat myös ajan kanssa. Meningokokki voi aiheuttaa meningiitin kaiken ikäisille, mutta erityisessä vaarassa ovat imeväiset, pienet lapset ja nuoret. Rokotteita on kehitetty bakteerin eri ryhmiä vastaan. 

Matkailijan meningokokkirokotukset

Meningokokkirokote on suositeltavaa ottaa matkustettaessa riskialueille. Tällöin matkan ajankohta ja matkan luonne vaikuttavat rokotuspäätöksen. Joissain maissa rokotusta ja todistusta sen saamisesta edellytetään vaihto-oppilailta tai yliopisto-opiskelijoilta. 

Suosittelemme meningokokkirokotetta lapsille, nuorille, opiskelijoille, reppureissaajille ja aupaireille, jotka oleilevat maassa, jossa meningokokkitaudit ovat tavallisia tai joissa terveysviranomaiset suosittelevat rokotusta paikallisille. Esimerkiksi Kreikassa, Italiassa, Itävallassa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa, Kanadassa, Englannissa ja Irlannissa meningokokkirokote kuuluu rokotusohjelmaan

Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen meningokokin ryhmiltä A, C, W ja Y suojaavasta rokotteesta.

Meningiittivyöhyke Afrikassa

Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustettaessa rokotesuoja on aina tarpeellinen. Vyöhyke sijaitsee Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla ja alueella tautitapauksia esiintyy jatkuvasti, mutta erityisesti kuivuuden aikana joulukuusta kesäkuuhun. Katso meningiittivyöhykkeen maat THL:n kartasta.

Meningokokki ja rokotukset Suomessa

Meningokokin aiheuttamat infektiot ovat Suomessa harvinaisia ja tämän vuoksi rokotuksia tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta vain riskiryhmille, esimerkiksi asepalvelusta suorittaville. Suomessa yleisimmät ryhmät ovat B, C ja Y. Lue armeijan rokotuksista artikkelistamme

Meningokokkirokote: serotyypit ACWY

Rokotepalvelun kautta on saatavilla nelivalenttinen konjugaattirokote, joka antaa suojan ryhmille A,C,W ja Y. Konjugaattirokotteilla saadaan aikaan pitkäaikainen suoja meningokokki-tauteja vastaan. Lisäksi ne estävät kantajuutta ja antavat näin suojaa myös rokotetun lähipiirille.

Taulukko. Rokotusaikataulu Meningokokki ACWY -rokotteelle.

Ikä perussarja tehoste
6vko-5kk Kaksi annosta 2 kuukauden välein, esimerkiksi 2 kuukauden ja 4 kuukauden iässä Yksi tehosteannos 12 kuukauden iässä
aiemmin rokottamattomat 6kk-12kk yksi annos Yksi tehosteannos 12 kuukauden iässä, vähintään 2 kuukauden kuluttua viimeisimmän annoksen jälkeen
aiemmin rokottamattomat yli 12kk lapset, nuoret ja aikuiset  yksi annos ei rutiinisti tehosteita, lääkärin arvion perusteella voidaan tehostaa jos edellisestä ACWY-rokotuksesta on yli 3-5 vuotta ja matkustaa riskialueelle

Rokotussuojan kesto

Aikuisilla Meningokokki ACWY -rokotussuoja tehostetaan, jos perusrokotuksesta on yli 5 vuotta ja matkustaa riskialueelle. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo kolmen vuoden kuluttua.

Meningokokkirokote: serotyyppi B

Ryhmän B meningokokkia vastaan on saatavilla proteiinirokote. Rokotteen annostus, tehosteannoksen tarve ja aikataulu vaihtelevat rokotettavan iän mukaan. Yli kaksivuotiaille perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta 1kk välillä. Rokotteen tehosta yli 50‑vuotiaille aikuisille ei ole tietoa.

Meningokokkirokote lapselle

Lapset ja nuoret ovat riskiryhmää vakavalle meningokokkitaudille.

Meningokokki ACWY -rokotteen voi antaa 6vko iästä alkaen. Annosmäärä riippuu lapsen iästä.

Meningokokki B -rokotteen voi antaa 8vko iästä alkaen. Annosmäärä riippuu lapsen iästä.

Hoitajamme neuvovat lasten meningokokkirokotuksissa Rokoteklinikoillamme.

Meningokokkirokotteen hinta

Meningokokki ACWY -rokotteen hinta on 97 €.

Meningokokki B -rokotteen hinta on 170 €.

Hinta on yhden annoksen hinta, sarjaan voi kuulua useampi annos riippuen rokotettavan iästä. Käyntiin lisätään kantamaksu 2,50 €. Rokotteita on saatavilla kaikilla Rokoteklinikoillamme. Rokotebussiin rokotteen voi tilata soittamalla Rokoteklinikallemme.

Katso hinnastomme.

 

Lue lisää

Eri meningokokkiserotyyppien esiintyvyys maailmalla (karttaesitys WHO)

Rokotussuoja puolustusvoimissa

meningokokkirokote