Meningokokkirokote

Meningokokin eli Neisseria meningitidis -bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on vakava infektio, joka hoitamattomana johtaa jopa 50% tapauksissa kuolemaan. Taudin itämisaika on 2-10 vrk:tta ja vakavat oireet voivat kehittyä nopeasti. Tyypillisiä oireita ovat niskajäykkyys, korkea kuume, valonarkuus, pahoinvointi, sekavuus ja päänsärky. Aivokalvontulehduksen eli meningiitin lisäksi meningokokki voi aiheuttaa muita infektioita, kuten sepsiksen eli verenmyrkytyksen tai keuhkokuumeen. Meningokokkirokote antaa suojaa meningokokkibakteerin aiheuttamilta vakavilta infektioilta.

Kaikenikäiset voivat sairastua meningokokin aiheuttamiin tauteihin, mutta sairastuvuus on yleisintä pienillä lapsilla ja nuorilla. Sairastumisen jälkeen nopea antibioottihoito on oleellista taudista selviytymisen ja pitkäaikaisten oireiden ehkäisyn kannalta. Noin 10-20 %:lle sairastuneista jää taudista kuitenkin pysyvä vamma.

Eri seroryhmät taudinaiheuttajina 

Meningokokit jaetaan bakteerin rakenteen perusteella 12 ryhmään. Kuuden eri meningokokki-ryhmän (A, B, C, W, X and Y) tiedetään aiheuttavan vakavia infektioita ja laajoja epidemioita. Eri ryhmien aiheuttamat infektiot vaihtelevat alueittain ja muuttuvat myös ajan kanssa. Meningokokki voi aiheuttaa meningiitin kaiken ikäisille, mutta erityisessä vaarassa ovat imeväiset, pienet lapset ja nuoret. Rokotteita on kehitetty bakteerin eri ryhmiä vastaan. 

Meningiittivyöhyke

Meningokokin aiheuttamia aivokalvontulehduksia tavataan eri puolilla maapalloa, mutta esiintyvyys on runsainta niin sanotulla meningiittivyöhykkeellä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Eniten tapauksia ja epidemioita todetaan kuivan kauden aikana joulukuusta kesäkuulle. Meningokokki tarttuu ihmisten välillä pisaratartuntana lähikontaktissa. Tartunnat perhepiirissä ja isoissa kokoontumisissa ovat yleisiä.

Meningokokkirokotukset Suomessa

Meningokokin aiheuttamat infektiot ovat Suomessa harvinaisia ja tämän vuoksi rokotuksia tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta vain riskiryhmille, esimerkiksi asepalvelusta suorittaville. Suomessa yleisimmät ryhmät ovat B, C ja Y. Lue armeijan rokotuksista artikkelistamme

Meningokokkirokote on suositeltavaa ottaa matkustettaessa riskialueille. Tällöin matkan ajankohta ja matkan luonne vaikuttavat rokotuspäätöksen. Joissain maissa rokotusta ja todistusta sen saamisesta edellytetään vaihto-oppilailta tai yliopisto-opiskelijoilta. Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen meningokokin ryhmiltä A, C, W ja Y suojaavasta rokotteesta.

Suosittelemme meningokokkirokotetta lapsille, nuorille, opiskelijoille, reppureissaajille ja aupaireille, jotka oleilevat maassa, jossa meningokokkiraudit ovat tavallisia tai joissa terveysviranomaiset suosittelevat rokotusta paikallisille. Esimerkiksi Kreikassa, Italiassa, Itävallassa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa, Kanadassa, Englannissa ja Irlannissa meningokokkirokote kuuluu rokotusohjelmaan

Meningokokkirokote: serotyypit ACWY

Rokotepalvelun kautta on saatavilla nelivalenttinen konjugaattirokote, joka antaa suojan ryhmille A,C,Y ja W. Konjugaattirokotteilla saadaan aikaan pitkäaikainen suoja meningokokki-tauteja vastaan. Lisäksi ne estävät kantajuutta ja antavat näin suojaa myös rokotetun lähipiirille.

Aikuisilla rokotussuojaa tehostetaan lääkärin arvion perusteella, jos perusrokotuksesta on yli 5 vuotta. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo aiemmin. Lapsilla tarvittavien rokoteannosten määrä riippuu iästä ja käytetystä valmisteesta.

Taulukko. Rokotteelle, joka auttaa suojaamaan Neisseria meningitidis -bakteerin tyyppien A, C, W-135 ja Y aiheuttamilta infektioilta- ohjelma eri ikäryhmille.

Ikä perussarja tehoste
6vko-5kk Kaksi annosta 2 kuukauden välein, esimerkiksi 2 kuukauden ja 4 kuukauden iässä Yksi tehosteannos 12 kuukauden iässä
aiemmin rokottamattomat 6kk-12kk yksi annos Yksi tehosteannos 12 kuukauden iässä, vähintään 2 kuukauden kuluttua viimeisimmän annoksen jälkeen
aiemmin rokottamattomat yli 12kk lapset, nuoret ja aikuiset  yksi annos ei rutiinisti tehosteita, lääkärin arvion perusteella voidaan tehostaa jos edellisestä ACWY-rokotuksesta on yli 3-5 vuotta ja matkustaa riskialueelle

Meningokokkirokote: serotyyppi B

Ryhmän B meningokokkia vastaan on saatavilla proteiinirokote. Rokotteen annostus, tehosteannoksen tarve ja aikataulu vaihtelevat rokotettavan iän mukaan. Yli kaksivuotiaille perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta 1kk välillä. Rokotteen tehosta yli 50‑vuotiaille aikuisille ei ole tietoa.

Lue lisää:

Eri meningokokkiserotyyppien esiintyvyys maailmalla (karttaesitys WHO)

Rokotussuoja puolustusvoimissa

 

meningokokkirokote