MPR-rokote

MPR-taudit eli tuhkarokko (morbiili), sikotauti (parotiitti) ja vihurirokko (rubella) ovat virusten aiheuttamia herkästi ihmisestä toiseen tarttuvia tauteja. Ne voivat aiheuttaa vakavia jälkitauteja kaikenikäisille. MPR-tauteihin ei ole olemassa lääkitystä, mutta niitä voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja lapset saavat sen neuvolaikäisenä kahdesti. Suomesta MPR-taudit on saatu hävitettyä rokotusten ansiosta. MPR-tauteja esiintyy kuitenkin monissa muissa maissa ja Suomessakin todetaan vuosittain joitakin tautitapauksia, jotka ovat peräisin ulkomailta.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama rokkotauti, joka leviää erittäin herkästi kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Tauti aiheuttaa koko vartalolle leviävää punaläiskäistä ihottumaa, kuumetta sekä hengitys- ja silmäoireita. Tuhkarokko paranee usein viikon kuluessa. Yleisimpiä jälkitauteja ovat esimerkiksi korvatulehdus ja keuhkokuume. Harvinainen jälkitauti on aivotulehdus.

Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama sylkirauhastulehdus, joka tarttuu pisaratartuntana hengitysteitse ihmisestä toiseen. Taudin oireisiin kuuluu mm. kuumetta, päänsärkyä, nielemiskipua ja korvanalussylkirauhasten turpoamista. Osalla sairastuneista oireet voivat olla hyvin lievät. Sikotaudin jälkitauteja voivat olla kivestulehdus, aivotulehdus ja aivokalvontulehdus.

Vihurirokon aiheuttaa rubellavirus. Tauti tarttuu hengitysteitse pisaratartuntana. Taudinkuvaan kuuluu koko vartalolle leviävä ihottuma ja lievän flunssan kaltaiset oireet. Tauti voi olla myös oireeton. Vihurirokon jälkitauteina voi esiintyä niveloireita ja verihiutalekatoa. Aivotulehdus on harvinainen jälkitauti. Raskaudenaikainen vihurirokko voi myös vaurioittaa sikiötä.

Tarvitsenko rokotusta?

Jokaisella lapsella ja aikuisella tulisi olla kahden rokoteannoksen suoja MPR-tauteja vastaan tai sairastettujen tautien aikaansaama immuniteetti. Lapset saavat MPR-rokotukset neuvolassa 1v ja 6v iässä. Aikuinen voi tarkistaa oman rokotussuojansa esimerkiksi rokotuskorteista, omalta terveysasemalta, koulu-, opiskelu- tai työterveyshuollosta. Jos suoja on puutteellinen, se tulisi täydentää. Ylimääräisistä rokotusannoksista ei ole myöskään haittaa, jos on epävarma siitä, onko saanut rokotukset tai sairastanut taudit lapsena. Jos on sairastanut vain yhden tai kaksi MPR-taudeista, suositellaan rokottautumista täyden suojan saamiseksi.

Suomessa ennen vuotta 1965 syntyneistä suurin osa on sairastanut lapsena MPR-taudit ja näin ollen saaneet immuniteetin. Lähes kaikki vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet ovat saaneet rokotukset MPR-tauteja vastaan neuvolassa tai koulussa. Vuosina 1965–1975 syntyneiden suojassa saattaa olla puutteita, sillä osa heistä ei ole sairastanut MPR-tauteja eivätkä saaneet rokotuksia.

Ulkomaille matkustaessa 6-11kk ikäisille vauvoille voidaan suositella MPR-rokotetta matkakohteen tuhkarokkotilanne huomioiden. Tämä rokoteannos katsotaan ylimääräiseksi ja lapsi tarvitsee lisäksi kaksi rokotetta normaalin ohjelman mukaisesti (vähintään 6kk kuluttua ylimääräisestä annoksesta). THL ylläpitää listaa maista, joissa on todettu tuhkarokkoepidemioita.

MPR-rokote Rokotepalvelusta

MPR-rokote on yhdistelmärokote, joka antaa suojan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja kaikki saavat sen maksutta omalta terveysasemalta. Rokotepalvelusta on mahdollista saada maksullinen rokote kätevästi ilman ajanvarausta. Palvelemme rokotusasioissa kaikenikäisiä.

Perusrokotussarja sisältää kaksi rokotusta. Toinen annos annetaan vähintään 6 kuukauden kuluttua, mieluiten 2–3 vuoden päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi rokotusta antaa riittävän suojan, eikä lisätehosteita tarvita. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia, eikä se sovellu raskaana olevalle tai vakavasti immuunipuutteiselle henkilölle.

Lue lisää:

Artikkelimme Mistä löydän rokotustiedot?

Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (THL). Artikkeli sisältää tietoa lähiaikojen tuhkarokkoepidemioista maailmalla.

MPR-rokote