Poliorokote

Viimeksi päivitetty: Ti 10 Syyskuu, 2024

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Polio tarttuu jäteveden saastuttaman veden kautta tai hengitysteitse tartunnan saaneelta henkilöltä. Perusrokotussuoja poliota vastaan saadaan lapsuudessa. Matkailijalle poliorokote on tarpeen tehosteena matkustettaessa pidemmäksi aikaa alueelle, jossa poliovirusta on lähivuosina esiintynyt.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Poliorokotteen aikataulu

Suomalaiset saavat perussuojan poliota vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Poliotehosteen voi tarvita esimerkiksi silloin, kun matkustaa polioriskimaahan.  THL ja WHO suosittelevat, että poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja:

  • henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa on riski poliotartunnalle
  • tulee Suomeen, kun on oleskellut korkean riskin maassa yli neljä viikkoa

Polion esiintyvyys

Villiä poliovirusta esiintyy kotoperäisesti vain Afganistanissa ja Pakistanissa, mutta keväällä 2022 löydettiin viiden vuoden tauon jälkeen yksittäisiä villin polioviruksen aiheuttamia tartuntoja Malawissa sekä Mosambikissa. Tartuntojen lähteeksi on varmistunut Pakistanin villi poliokanta. Villin polioviruksen lisäksi maailmalla kiertää halvausoireista tautia aiheuttavaa rokoteperäistä poliovirusta. Rokoteperäistä muuntunutta virusta on viime vuosina löytynyt mm. useammasta Afrikan maasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Englannista ja muutamasta Lähi-idän ja Aasian maasta.

WHO ylläpitää listaa maista ja alueista, joihin suositellaan tehosterokotusta ennen matkaa.

Oraalinen vai pistettävä poliorokote?

Polioon on olemassa kahdenlaista rokotetta, jotka molemmat ovat laajasti käytössä maailmalla. Suomessa ja Rokotepalvelussa on saatavilla vain inaktivoitua, pistettävää poliorokotetta.

Lihakseen pistettävä poliorokote (inaktivoitu poliorokote eli IPV) sisältää tapettuja (inaktivoituja) polioviruksia eikä se näin ollen voi aiheuttaa polioinfektiota. Rokotetulle muodostuu verenkiertoon vasta-aineita poliovirusta vastaan. 

Suun kautta annettava poliorokote (oraalinen poliorokote eli OPV) sisältää eläviä, heikennettyjä polioviruksia. Käytännössä kaikki maat, jotka ovat päässeet poliosta eroon, ovat käyttäneet oraalista poliorokotetta. Suomessa OPV annettiin ainutlaatuisesti sokeripalassa vuonna 1984. Muualla maailmassa rokote tiputetaan pikkulapsille nestemäisenä suuhun. Koska rokoteperäistä virusta erittyy ulosteeseen, se voi jäädä kiertämään väestössä, ja ajan kanssa muuntua halvausoireista poliota aiheuttavaksi. Tällaista virusta kutsutaan rokoteperäiseksi poliovirukseksi (vaccine derived polio virus VDPV). Jos geneettisesti samaa alkuperää oleva rokoteperäinen poliovirus havaitaan vähintään kahdessa paikassa ja muutaman kuukauden välillä, luokitellaan se kiertäväksi rokoteperäiseksi poliovirukseksi (circulating vaccine derived polio virus eli cVDPV). Alhainen rokotekattavuus on uhka rokoteperäisen viruksen kiertämiselle ja muuntumiselle. Tällaista kiertävää rokoteperäistä poliovirusta on havaittu 2022 vuoden aikana Lontoossa, Jerusalemissa ja New Yorkissa.

Poliorokotteen sivuvaikutukset

Suomessa käytössä oleva pistettävä poliorokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokotteesta ei voi saada polio-oireita. Tavallisin rokotusreaktio on pistopaikan kipu. Myös lieviä ja ohimeneviä yleisoireita, kuten kuumetta ja ihottumaa voi ilmetä. 

Polion oireet

Poliotartunta voi olla oireeton tai muistuttaa lieviä flunssaoireita. Kuitenkin osalle virus aiheuttaa halvaantumiseen johtavan selkäytimen tulehduksen ja hengitysvaikeuksia hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

Polion historia

Polio oli yleinen sairaus Pohjoismaissa sata vuotta sitten. Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984–85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985. Vuonna 1988 WHO käynnisti maailmanlaajuisen polion hävittämiskampanjan. Massiiviset kansainväliset rokotukset ovat vähentäneet polion ilmaantuvuutta maailmassa 99 %. 

Poliorokotteen hinta

Poliorokotteen hinta on 57 € /annos. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä GPEI ja Duodecim terveyskirjasto 

rokote injektio