Poliorokote

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Polio tarttuu jäteveden saastuttaman veden kautta tai hengitysteitse tartunnan saaneen henkilön kanssa. Tartunta voi olla oireeton tai potilaalla voi olla lieviä flunssaoireita. Virus voi aiheuttaa selkäytimen tulehduksen, joka voi johtaa halvaantumiseen ja joskus hengitysvaikeuksia hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

Polio oli yleinen sairaus Pohjoismaissa sata vuotta sitten. Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985.

Vuonna 1988 WHO käynnisti maailmanlaajuisen polion hävittämiskampanjan. Massiiviset kansainväliset rokotukset ovat vähentäneet polion ilmaantuvuutta maailmassa 99%. Villiä poliovirusta esiintyy kotoperäisesti vain Afganistanissa ja Pakistanissa, mutta keväällä 2022 löydettiin viiden vuoden tauon jälkeen yksittäisiä villin polioviruksen aiheuttamia tartuntoja Malawissa sekä Mosambikissa. Tartuntojen lähteeksi on varmistunut Pakistanin villi poliokanta. Muuntunutta rokoteperäistä poliovirusta on viime vuosina löytynyt mm. usemmasta Afrikan maasta, New Yorkin osavaltiosta Yhdysvalloista, Kanadan Montrealista, Lontoosta, Jerusalemista ja muutamasta lähi-idän maasta.

Matkailijalle poliorokote on tarpeen tehosteena matkustettaessa yli neljäksi viikoksi alueelle, jossa poliovirusta (villiä tai muuntunutta rokoteperäistä) on lähivuosina esiintynyt.

Oraalinen vai pistettävä poliorokote?

Polioon on olemassa kahdenlaista rokotetta, jotka molemmat ovat laajasti käytössä maailmalla.

Suun kautta annettava poliorokote (oraalinen poliorokote eli OPV) sisältää eläviä, heikennettyjä polioviruksia. Käytännössä kaikki maat, jotka ovat päässeet poliosta eroon, ovat käyttäneet oraalista poliorokotetta. Suomessa OPV annettiin ainutlaatuisesti sokeripalassa vuonna 1984. Muualla maailmassa rokote tiputetaan pikkulapsille nestemäisenä suuhun. Koska rokoteperäistä virusta erittyy ulosteeseen, se voi jäädä kiertämään väestössä, ja ajan kanssa muuntua halvausoireista poliota aiheuttavaksi. Tällaista virusta kutsutaan rokoteperäiseksi poliovirukseksi (vaccine derived polio virus VDPV). Jos geneettisesti samaa alkuperää oleva rokoteperäinen poliovirus havaitaan vähintään kahdessa paikassa ja muutaman kuukauden välillä, luokitellaan se kiertäväksi rokoteperäiseksi poliovirukseksi (circulating vaccine derived polio virus eli cVDPV). Alhainen rokotekattavuus on uhka rokoteperäisen viruksen kiertämiselle ja muuntumiselle. Tällaista kiertävää rokoteperäistä poliovirusta on havaittu 2022 vuoden aikana Lontoossa, Jerusalemissa ja New Yorkissa.

Lihakseen pistettävä poliorokote (inaktivoitu poliorokote eli IPV) sisältää tapettuja (inaktivoituja) polioviruksia eikä se näin ollen voi aiheuttaa polioinfektiota. Rokotetulle muodostuu verenkiertoon vasta-aineita poliovirusta vastaan.

Suomessa ja Rokotepalvelussa on saatavilla vain inaktivoitua poliorokotetta.

Poliorokote joskus tarpeen matkailijalle

Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osana lasten viitos- ja nelosrokotussarjaa. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.

Jos matkustat alueelle, jossa on poliotartunnan riski, suositellaan tehosterokotusta. WHO ylläpitää listaa maista ja alueista, joihin suositellaan tehosterokotusta ennen matkaa. THL ja WHO suosittelevat, että poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja:

  • henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa on riski poliotartunnalle
  • tulee Suomeen, kun on oleskellut korkean riskin maassa yli neljä viikkoa

Rokotepalvelussa on saatavilla erillinen poliorokote sekä yhdistelmärokote, jossa on jäykkäkouristus-, kukkumätä-, hinkuyskä- ja poliosuoja. Rokotteen voi hakea klinikoiltamme kätevästi ilman ajanvarausta.

Polio New Yorkissa, Lontoossa ja Montrealissa 

Vuonna 2022 on Englannissa, Pohjois-Irlannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa jätevesinäytteissä havaittu kiertävää rokoteperäistä poliota (circulating vaccine derived polio virus 2 eli cVDPV2).

Lontoossa poliovirusta on löytynyt useammasta jätevesinäytteestä useamman kuukauden ajalta. Yhtään halvausoireista sairastumistapausta ei ole onneksi tullut esiin (29.11.2022 tarkistettu tieto). Lontoossa viranomaiset ovat aloittaneet useita toimenpiteitä rokotuskattavuuden turvaamiseksi. Kaikille 1-9-vuotiaille lapsille tarjotaan myös ylimääräistä poliotehostetta.

Yhdysvalloissa kiertävää rokoteperäistä poliovirusta on havaittu jätevesinäytteissä huhti-elokuussa 2022 New Yorkin osavaltiossa. Heinäkuun lopussa rokottamaton henkilö sairastui halvausoireiseen polioon Rocklandin piirikunnassa New Yorkissa. Tämä oli ensimmäinen poliotapaus Yhdysvalloissa vuoden 2013 jälkeen. 

Kanadan Montrealista on löytynyt jätevesinäytteistä elokuussa 2022-tammikuussa 2023 kiertävää, rokoteperäistä poliota, joka on geneettisesti samaa alkuperää kuin New Yorkista löytyneet virukset. Kanadassa ei ole todettu yhtään halvausoireista poliotapausta.

Koska riski poliotartunnalle on olemassa niin kauan kuin poliovirusta edelleen esiintyy maailmassa, on tärkeätä saada väestötasolla rokotuskattavuus mahdollisimman korkeaksi. Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Englantiin ja Pohjois-Irlantiin pidemmäksi aikaa (4 viikkoa tai enemmän) matkustavalle suositellaan poliotehostetta, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12kk aikaa. WHO ylläpitää listaa maista- ja alueista, joissa on löydöksiä villistä tai rokoteperäisestä kiertävästä polioviruksesta.

Lue lisää:

Lähteenä sivulla käytetty WHO:n polio-sivustoa https://polioeradication.org/

WHO:n lista polioriskimaista ja rokotussuositukset matkailijoille https://polioeradication.org/where-we-work/polio-outbreak-countries/

Mistä löydän rokotustiedot?

 

poliorokote