Polio

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Se oli yleinen sairaus Pohjoismaissa sata vuotta sitten. Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985. Vuonna 1988 WHO käynnisti maailmanlaajuisen polion hävittämiskampanjan. Massiiviset kansainväliset rokotukset ovat vähentäneet polion ilmaantuvuutta maailmassa 99%. Polioepidemioita esiintyy mm. Afganistanissa, Pakistanissa ja Afrikan maissa. Syyskuusta 2015 lähtien WHO:n erityssuosituslistalle on lisätty useita maita ja tilanne muuttuu koko ajan, vaikuttaen rokotussuosituksiin.

Polio tarttuu jäteveden saastuttaman veden kautta tai läheisessä kosketuksessa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Virus aiheuttaa selkäytimen tulehduksen, joka voi johtaa halvaantumiseen ja joskus hengitysvaikeuksiin hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

Poliorokote

Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osana lasten viitos- ja nelosrokotussarjaa. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.

Jos matkustat alueelle, jolla esiintyy poliota, suositellaan tehosterokotusta. Joskus viranomaiset voivat vaatia todistusta poliorokotuksesta, joka on annettu 4 viikosta enintään vuoteen ennen lähtöä.

THL ja WHO suosittelevat, että poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja:

  • henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa riski saada polio on suuri
  • tulee Suomeen, kun on oleskellut korkean riskin maassa yli neljä viikkoa

Lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta:  https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00226