Poliorokote

Polio (poliomyeliitti) on herkästi tarttuva virustauti. Se oli yleinen sairaus Pohjoismaissa sata vuotta sitten. Suomesta polio hävitettiin pääosin 1960-luvun alussa kattavan rokotusohjelman avulla. Vuosien 1984-85 polioepidemia pysäytettiin koko väestöön kohdistuneella rokotuskampanjalla, ja viimeinen poliotapaus oli Suomessa vuonna 1985. Vuonna 1988 WHO käynnisti maailmanlaajuisen polion hävittämiskampanjan. Massiiviset kansainväliset rokotukset ovat vähentäneet polion ilmaantuvuutta maailmassa 99%. Villiä poliovirusta esiintyy kotoperäisesti Afganistanissa ja Pakistanissa, sekä huolestuttavasti myös muutamassa Afrikan maassa.  Afrikka julistettiin virallisesti poliovapaaksi mutta 2022 keväällä yksittäisiä tartuntoja on löytynyt Malawissa sekä Mosambikissa. Matkailijalle poliorokote on tarpeen tehosteena matkustettaessa alueelle, jossa poliovirusta on lähivuosina esiintynyt.

Polio tarttuu jäteveden saastuttaman veden kautta tai läheisessä kosketuksessa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Tartunta voi olla oireeton tai potilaalla voi olla lieviä flunssaoireita.  Virus voi aiheuttaa selkäytimen tulehduksen, joka voi johtaa halvaantumiseen ja joskus hengitysvaikeuksia hengityslihasten lamaantumisen vuoksi.

Poliorokote joskus tarpeen matkailijalle

Rokote poliota vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osana lasten viitos- ja nelosrokotussarjaa. Viimeinen rokotusohjelman tehosterokotus annetaan 4-vuotiaana neuvolassa.

Jos matkustat alueelle, jolla esiintyy poliota, suositellaan tehosterokotusta. Joskus viranomaiset voivat vaatia todistusta poliorokotuksesta, joka on annettu 4 viikosta enintään vuoteen ennen lähtöä.

THL ja WHO suosittelevat, että poliorokote tulee ottaa, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kuukautta ja:

  • henkilö matkustaa yli neljäksi viikoksi maahan, jossa riski saada polio on suuri
  • tulee Suomeen, kun on oleskellut korkean riskin maassa yli neljä viikkoa

Rokotepalvelussa on saatavilla erillinen poliorokote sekä yhdistelmärokote, jossa on jäykkäkouristus-, kukkumätä-, hinkuyskä- ja poliosuoja. Rokotteen voi hakea klinikoiltamme kätevästi ilman ajanvarausta.

Lue lisää:

Mistä löydän rokotustiedot?

THL:n ylläpitämä lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta

poliorokote