Rabiesrokote

Viimeksi päivitetty: Ma 18 Maaliskuu, 2024

Rabies eli vesikauhu on hermohakuisen lyssaviruksen aiheuttama hengenvaarallinen aivotulehdus. Oireiden puhjettua rabies johtaa aina kuolemaan. Rabies on ensisijaisesti eläinten tauti ja kaikki nisäkkäät, esimerkiksi koirat ja lepakot, voivat sairastua tautiin. Ihminen voi saada tartunnan sairastuneen eläimen syljestä pureman välityksellä. Rabieksen voi saada myös silloin, jos sairastunut eläin pääsee nuolaisemaan ihmisen haavaa tai limakalvoja. Rabiesrokote on käytössä sekä taudin ennaltaehkäisyssä että hoidossa altistumistilanteen jälkeen.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Rabiesrokotteen aikataulu

Ennaltaehkäisevää rokotusta suositellaan esimerkiksi henkilöille, jotka voivat altistua rabiekselle työssään. Rabiesrokote voi olla aiheellinen myös riskialueelle muuttavalle tai matkailijalle, joka oleskelee pidempään tartuntariskin alueella. Rokotetta on hyvä harkita myös, jos matkustaa syrjäisillä alueilla, mistä hoitoon hakeutuminen vie aikaa. Lapset ovat huomattava riskiryhmä, sillä he eivät välttämättä ymmärrä altistuneensa taudille. 

Ennaltaehkäisevä perusrokotussarja on kaksi pistosta päivinä 0 ja 7. On tärkeää muistaa, että rokotuksista huolimatta mahdollisen altistumisen sattuessa haava pitää puhdistaa heti huolellisesti ja hakeutua välittömästi lääkäriin tehosterokotuksia varten. 

Perussarjan jälkeen tehosteannoksia annetaan yksilöllisen harkinnan mukaan vasta-ainetasojen perusteella esimerkiksi eläinten kanssa työskenteleville. Matkailijalla tehosteannokset ovat harvoin tarpeen.

Rabieksen esiintyvyys

Rabiesta esiintyy maailmanlaajuisesti. Suurimmat tartuntariskin alueet ovat Afrikassa, Aasiassa ja Väli-Amerikassa. Yleisin tauti on kehitysmaissa ja siellä liikkuvissa kulkukoirissa. On arvioitu, että Afrikassa ja Aasiassa rabiekseen kuolee 100 000 ihmistä vuosittain. Myös tavallisilla turistialueilla kuten Thaimaassa, Intiassa ja Balilla voi esiintyä rabiesta esimerkiksi kulkukoirilla ja apinoilla. Euroopassa rabiesta esiintyy eniten Venäjällä, Turkissa ja Itä-Euroopan maissa. Ranskassa uutisoitiin harvinaisesta rabiestapauksesta koiratarhalla lokakuussa 2022. Koira ehti purra useampaa ihmistä oireiden alun jälkeen ennen kuolemaansa. Koira oli mahdollisesti tuotu laittomasti Marokosta, jossa rabiesta esiintyy paikallisesti.

Rabiesrokotteen voimassaolo

Kaksi rokoteannosta saanut ei tarvitse rutiinisti tehosteannoksia. Jotku ammattiryhmät, kuten eläintenhoitajat ja eläinlääkärit, voivat tarvita tehosteannoksia perussarjan jälkeen. Erityisryhmien tehosterokotteiden tarpeesta voi lukea THL:n sivuilta.

Rabiesrokotteen sivuvaikutukset

Rabiesrokote on hyvin siedetty. Tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat pistopaikan paikallisoireet, päänsärky, pahoinvointi, vatsakipu, lihaskipu ja huimaus.

Rabieksen oireet

Ihmisellä vesikauhun itämisaika on yleensä noin 20–90 päivää. Itämisaika voi kuitenkin vaihdella 10 päivästä useisiin vuosiin. Taudin alkuvaiheessa esiintyy kuumetta, levottomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia sekä puremakohdan kutinaa ja tuntomuutoksia. Taudin edetessä esiintyy kiihtymistä, harhaisuutta, kouristelua ja halvausoireita. Tautia sairastavan syljeneritys lisääntyy ja nielun lihaskrampit aiheuttavat nielemisvaikeuksia. Näistä oireista tulee taudin nimitys vesikauhu. Oireiden puhjettua rabiesta ei voida enää parantaa, vaan se johtaa kuolemaan muutamassa päivässä. Heti altistumisen jälkeen ennen oireiden puhkeamista aloitettu hoito pelastaa aina.

Eläimen purema ja rabies

Rabiestartunnan ennaltaehkäisyssä tärkeää on välttää koskettamista villieläimiin ja tuntemattomiin koti- ja lemmikkieläimiin. Eläimellä raivotauti näkyy epänormaalina käytöksenä, kuten aggressiivisuutena ja levottomuutena. Sairastunut villieläin voi myös hakeutua ihmisten lähelle. Taudin loppuvaiheessa esiintyy halvausoireita ja lisääntynyttä syljeneritystä. Eläin on tartuttava jo useita päiviä ennen oireiden alkamista. Jos tuntematon eläin puree tai pääsee nuolaisemaan limakalvoja tai haavaa, tulee alue puhdistaa välittömästi ja hakeutua heti lääkäriin. Mahdollisimman pian altistumisen jälkeen aloitettu vasta-ainelääkitys ja rabiesrokote estävät taudin kehittymisen.

Altistuksen sattuessa:

  1. Pese haava välittömästi runsaalla saippuavedellä 15 minuutin ajan
  2. Huuhtele haavaa vähintään 70 % alkoholilla, esimerkiksi käsihuuhteella
  3. Hakeudu heti lääkäriin. Vasta-ainelääkitys ja rokotukset aloitetaan lääkärin arvion perusteella

Rabiesrokotteen hinta

Rabiesrokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 130 € /annos. Sarjassa on kaksi annosta. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten. 

Kuvateksti: Vuonna 2019 nuori nainen kuoli Norjassa vesikauhuun. Nainen oli matkustellut Kaakkois-Aasiassa, missä häntä oli purrut kulkukoira.

Lähteet: asiantuntijamme sekä WHO, Duodecim Terveyskirjasto, Ruokavirasto ja CDC

rabies koira