Rotavirusrokote

Rotavirus on maailmanlaajuisesti yleisin vaikeata vesiripulia aiheuttava virustauti vauvoilla ja pienillä lapsilla. Vuodesta 2006 on ollut käytössä kaksi uudentyyppistä rokotevalmistetta rotavirustaudin ehkäisyyn. Molemmat valmisteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi ja turvallisiksi rotavirusripulin ehkäisyssä. Suomessa rotavirusrokote RotaTeq on ollut osana kansallista rokotusohjelmaa syksystä 2009. Rokotusten ansiosta alle viisivuotiaiden lasten sairaalahoitoa vaativat rotavirustapaukset ovat vähentyneet yli 93 prosenttia. Voit tutustua kansallisen rokotusohjelman rotavirusrokotuksiin THL:n sivuilla.

Rotavirustaudin oireet

Rotaviruksen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat vaikea vesiripuli, oksentelu, kuume ja vatsakipu. Ripuli ja oksentelu kestävät tyypillisesti 3-8 vuorokautta. Runsas ripulointi ja oksentaminen voivat erityisesti vauvoilla ja pikkulapsilla johtaa vaaralliseen nestehukkaan ja elimistön kuivumiseen. Vaarallisen kuivumisen merkkejä voivat olla mm. virtsan niukkuus, suun ja limakalvojen kuivuminen, uneliaisuus ja huimaus.

Rotaviruksen leviäminen

Rotavirus leviää herkästi ulosteen mukana. Erityisesti pienet lapset levittävät tautia tehokkaasti ympäristöönsä ja perheenjäsenille. Hyvä käsihygienia ei yleensä riitä estämään viruksen leviämistä. On arvioitu, että ennen kuin rokote saatiin kansalliseen ohjelmaan, lähes kaikki lapset sairastivat rotavirusripulin ennen 5v ikää.

Rotavirustaudin riskiryhmät

Isoimmassa riskissä rotaviruksen aiheuttamalle vakavalle kuivumistilalle ovat pienet vauvat ja lapset, ikäihmiset sekä aikuiset, joilla on perussairauksia.

Rotavirustaudin hoito

Rotavirustaudille ei ole olemassa spesifistä hoitoa. Kuivumisen estossa tärkeätä on nesteiden riittävä saanti. Nestetasapainon ylläpitämiseen voi ostaa ORS-ripulijuomaa apteekista ilman reseptiä. Kuitenkin vakavassa kuivumistilassa rotavirustauti vaatii sairaalahoitoa ja suonensisäistä nesteytystä. Lääkärin arvioon tulisi hakeutua aina, kun epäilee elimistön kuivumistilaa. 

Rotavirusrokote

Rotavirusrokotteella voi tehokkaasti ehkäistä vauvan ja pienten lasten rotavirustautia. Vauvat saavat RotaTeq-rotavirusrokotteen neuvolassa osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokote annetaan kolmena annoksena tyypillisesti 2,3 ja 5kk iässä. Tutkimusten mukaan suoja on erinomainen vielä kolmen vuoden kuluttua viimeisestä annoksesta. Rokote sisältää eläviä ja heikennettyjä rotaviruksia ja se annetaan suun kautta. 

Rotavirusrokotetta ei ole tällä hetkellä saatavilla Rokotepalvelussa. Voit kuitenkin olla yhteydessä klinikallemme, jos haluat lisätietoa rokotteen saatavuudesta.

Lue lisää

Lähteet:

THL: Rotavirusrokote https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/rotavirusrokote#annostus

CDC: Rotavirus https://www.cdc.gov/rotavirus/index.html

WHO: Rotavirus https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccines-quality/rotavirus

rotavirusrokote