RSV-rokote

Viimeksi päivitetty: Pe 17 Tammikuu, 2025

RS-virus (RSV eli respiratory syncytial virus) on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. RSV-kausi käynnistyy yleensä marras–joulukuussa ja tartuntoja on eniten vuoden vaihteen molemmin puolin. Virus aiheuttaa tyypillisesti lieviä, flunssankaltaisia oireita. Imeväisille, ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville tauti voi kuitenkin olla vakava ja vaatia sairaalahoitoa. Yli 50-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat suojautua RS-virukselta uudella rokotteella. Myös raskaana oleville on saatavilla RSV-rokote. Raskausviikkojen 24–36 aikana otettu rokote suojaa syntyvää vauvaa 6 kk ikään saakka.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

RSV-rokotteen aikataulu

RSV-rokote sopii kaikille yli 50 vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille. Riskiryhmät ovat samat kuin influenssassa eli astmaa, keuhkoahtaumatautia, sydäntauteja ja diabetesta sairastavat. RSV-rokote otetaan kertaalleen, mielellään ennen infektiokauden alkua. Rokottamisen jälkeen kestää muutaman viikon, että suoja on muodostunut. Mahdollisten tehosteannosten tarpeesta ei ole vielä tietoa. Yli 50-vuotiaiden rokottamiseen on saatavilla kaksi eri rokotevalmistetta.

Raskaana oleville on saatavilla yksi RSV-rokote, joka otetaan raskausviikkojen 24–36 aikana. Rokotteesta hyötyvät erityisesti vauvat, jotka syntyvät RSV-kauden aikana.

RS-viruksen esiintyvyys Suomessa

rsv rsv-rokoteRSV on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja Suomessa. Tavanomaisesti RSV-epidemiat ajoittuvat vuoden vaihteen molemmin puolin. Tartuntojen määrässä ja ajankohdassa on vuosittaista vaihtelua. Pitkäaikaisseurannassa on Suomessa havaittu joka toisena talvena esiintyvä iso RSV-epidemia, joka usein käynnistyy marras–joulukuussa. Suurten epidemioiden väliin sijoittuu pienempi epidemia.

RSV tarttuu hyvin herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten ja yskösten välityksellä. Sairastunut henkilö levittää virusta noin viikon ajan ja sairastuttaa keskimäärin noin kolme henkilöä. RSV tarttuu henkilöstä toiseen herkemmin kuin esimerkiksi influenssa- tai koronavirus. Tartunnan voi saada useita kertoja.

RSV-rokotteen voimassaolo

RSV-rokotteen seurantavaihe on edelleen käynnissä ja sen perusteella tullaan arvioimaan, kuinka kauan yhden rokoteannoksen suojateho säilyy sekä mahdollisen tehosterokotteen tarvetta. Tämän hetken tutkimusten mukaan rokotteen teho säilyy vähintään kaksi RSV-epidemiakautta.

RSV-rokotteen sivuvaikutukset 

RSV-rokote on hyvin siedetty. Tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat paikallisreaktiot pistopaikassa, väsymys, kuume, päänsärky, pahoinvointi sekä lihas- ja nivelkipu.

RSV-infektion oireet

RSV-infektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista hengitystieinfektioista, kuten influenssasta tai koronasta. Tyypillisiä oireita ovat nuha, kurkkukipu, yskä ja kuume.

RSV voi aiheuttaa lisäksi (erityisesti riskiryhmille):

  • vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen
  • keuhkokuumeen
  • bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen
  • hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeutta

RS-virus aikuisilla

Aikuiset sairastavat RSV-infektion tyypillisesti lievänä flunssana. Osalle aikuisista RSV-infektio voi kuitenkin olla vaikea ja toimintakykyä sekä henkeä uhkaava. Erityisessä riskissä vakavalle RSV-infektiolle ovat:

  • Yli 65-vuotiaat
  • Aikuiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus
  • Aikuiset, joilla on immuunipuutos sairauden tai hoitojen vuoksi

Osalle RSV-infektioon sairastuneista voi kehittyä keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Kroonista keuhkosairautta (astma, keuhkoahtauma) tai sydämen vajaatoimintaa sairastavan perussairaus voi vaikeutua RS-virusinfektiosta. Sairastunut voi joutua sairaalahoitoon RS-virusinfektion vuoksi ja tauti voi olla myös henkeä uhkaava. Vuosittain RSV-infektion vuoksi tarvitsee sairaalahoitoa Euroopassa noin 250 000 yli 65-vuotiasta, ja heistä 17 000 menehtyy tautiin (EMA).

RS-virus vauvoilla

vauva rsvRS-virus voi olla henkeä uhkaava ja sairaalahoitoa vaativa infektio vauvoille ja pienille lapsille. Erityisessä riskissä vakavaoireiselle RSV-infektiolle ovat:

  • Kaikki alle 12 vko:n ikäiset vauvat
  • Keskosena syntyneet vauvat
  • Alle 2-vuotiaat, joilla on keuhko- tai sydänsairaus, myös jotkut neurologiset sairaudet
  • Lapset, joilla on immuunipuutos

Lähes kaikki lapset sairastavat RSV-infektion toiseen ikävuoteen mennessä. Suurin osa lapsista sairastaa sen lievänä, mutta RSV voi aiheuttaa myös bronkioliitin (keuhkojen ilmatiehyiden tulehdustila) tai keuhkokuumeen. Suomessa RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla erityisesti talvikuukausien ajan. Vaikeisiin RSV-oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Suurimmalle osalle riittää hoitona lisähappi, suonensisäinen nesteytys ja hengityksen avustaminen.

RSV-vasta-ainevalmiste

RSV-vasta-aine nirsevimabi on tarkoitettu kaikille vastasyntyneille ja imeväisikäisille suojaamaan RSV-viruksen aiheuttamilta alahengitysteiden sairauksilta. Nirsevimabia annetaan yksi annos lihakseen ennen epidemiakautta tai kauden aikana syntyneille heti syntymän jälkeen, jolloin saadaan yhden RSV-epidemiakauden yli kestävä suoja. Mikäli syntyvän vauvan äiti on saanut RSV-rokotteen odotusaikana vähintään 2 viikkoa ennen synnytystä, vauva ei tarvitse vasta-ainetta.  

Nirsevimabi on tutkimuksissa todettu hyvin turvalliseksi. Valmiste ei sisällä RS-virusta, eikä se voi aiheuttaa RSV-infektiota. Valmiste on hyvin siedetty ja haittavaikutukset ovat melko harvinaisia. Mahdollisena haittavaikutuksena voi ilmetä esimerkiksi ihottumaa, kuumetta tai pistokohdan punoitusta, turvotusta tai kipua.  

Vasta-ainevalmiste on kaudella 2024-2025 ensimmäistä kertaa käytössä ja annetaan synnytyssairaalassa tai neuvolassa alle 3kk ikäisille sekä alle 12kk ikäisille, joilla on vakavan RSV-taudin riskitekijä. Tarkemmat tiedot kohderyhmistä selviää oman hyvinvointialueen terveydenhuollosta. Rokotepalvelussa RSV-vasta-ainevalmiste on saatavilla tilauksesta. Vasta-ainevalmisteen antamisen tarve arvioidaan aina yksilöllisesti. 

RSV-rokotteen hinta

Rokotepalvelun Rokoteklinikoilta on saatavilla kahta eri RSV-rokotetta, jotka molemmat sopivat yli 50-vuotiaille. Toinen valmiste sopii myös raskaana oleville raskausviikoilla 24-36. RSV-rokotteen hinta on 275 € + kantamaksu 3,00 €.

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, EMA ja CDC

FAQ

Mikä on RSV?
Vastaus: RS-virus (RSV eli respiratory syncytial virus) on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. RSV leviää pisaratartunta esimerkiksi aivastusten ja yskösten kautta ja epäsuorasti käsien välityksellä. Tartunnan voi saada useita kertoja. RSV:n oireet muistuttavat muita hengitystieinfektioita, kuten influenssaa ja koronavirustautia, eikä tauteja pysty erottamaan toisistaan ilman testausta. RSV-taudin esiintyvyys vaihtelee tyypillisesti niin, että joka toinen vuosi epidemia on edellistä vuotta suurempi.
Miten RSV oireilee?
Vastaus: Perusterveillä aikuisilla virus aiheuttaa tyypillisesti lieviä, flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää ja kuumetta. Imeväisikäisillä vauvoilla, riskiryhmillä sekä ikääntyneillä on suurentunut riski saada vaikea tautimuoto, kuten keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus tai ahtauttava keuhkoputkentulehdus. Oireina voi olla mm. hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeutta.
Onko RSV vaarallinen?
Vastaus: Aikuiset sairastavat RSV-infektion tyypillisesti lievänä flunssana. Osalle (erityisesti vauvoille ja riskiryhmille) RSV-infektio voi kuitenkin olla vaikea ja toimintakykyä sekä henkeä uhkaava. Virus voi aiheuttaa muun muassa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen, bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen sekä hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeutta. Suomessa RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla erityisesti talvikuukausien ajan.
Voiko RS-virus tarttua aikuiseen?
Vastaus: RS-virus tarttuu hyvin herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten ja yskösten välityksellä. Sairastunut henkilö levittää virusta noin viikon ajan ja sairastuttaa keskimäärin noin kolme henkilöä. RSV tarttuu henkilöstä toiseen herkemmin kuin esimerkiksi influenssa- tai koronavirus. Tartunnan voi siis saada kuka tahansa iästä riippumatta.
Kenelle RSV-rokotetta suositellaan?
Vastaus: RSV-rokotetta voidaan suositella kaikille yli 50-vuotiaille, yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä raskaana oleville (raskausviikkojen 24–36 aikana).
Milloin RSV-rokote kannattaa ottaa?
Vastaus: Tavanomaisesti RSV-epidemiat ajoittuvat vuoden vaihteen molemmin puolin. Rokotteen vaikutus alkaa noin 2 viikon kuluessa. Rokotteen voi ottaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta mahdollisuuksien mukaan rokote on hyvä ottaa ennen RSV-kauden alkua, esimerkiksi syksyllä. Raskaana oleville rokotetta suositellaan otettavaksi raskausviikkojen 24–36 aikana.
Onko RSV-rokotetta saatavilla lapsille?
Vastaus: Lapsille ei ole saatavilla RSV-rokotetta. Raskaana olevat voivat suojata syntyvää lasta 6kk ikään asti ottamalla itse rokotteen raskausviikkojen 24–36 aikana. Lapsille on myös saatavilla RSV-vasta-ainevalmiste, joka annetaan lapsen ensimmäisen RSV-kauden aikana tai enintään 24kk ikäiselle lapselle, joka on edelleen altis vakavalle RSV-taudille toisella RSV-kaudellaan.
Mikä on RSV-vasta-aine?
Vastaus: RSV-vasta-aine nirsevimabi on tarkoitettu kaikille vastasyntyneille ja imeväisikäisille suojaamaan RSV:n aiheuttamilta alahengitysteiden sairauksilta. Nirsevimabia annetaan yksi annos lihakseen ennen epidemiakautta tai kauden aikana syntyneille heti syntymän jälkeen, jolloin saadaan yhden RSV-epidemiakauden yli kestävä suoja. Vasta-ainevalmiste annetaan yleensä synnytyssairaalassa tai neuvolassa.
Miten RSV-tautia hoidetaan?
Vastaus: RSV-tautiin ei ole olemassa erityistä lääkitystä. Lievä infektio voidaan hoitaa oireenmukaisesti kotioloissa. Sairaalahoitoon joutuneista suurimmalle osalle riittää hoitona lisähappi, suonensisäinen nesteytys ja hengityksen avustaminen.