Vakavia RSV-infektioita mahdollista torjua uusilla rokotteilla – RSV-viikkoa vietetään marraskuussa

RS-virusinfektion ennaltaehkäisyssä on otettu viime vuosina mullistavia edistysaskeleita, kun käyttöön on saatu sekä uusia rokotteita että vastasyntyneille vauvoille annettava uudenlainen vasta-aine. Tietoisuus RSV-infektiosta, taudin riskiryhmistä ja olemassa olevista rokotteista on kuitenkin vielä verrattain pientä. RSV-kausi alkaa Euroopassa tyypillisesti marraskuussa ja tästä syystä RSV tautitietoisuusviikkoa vietetään 4.-10.11.

RS-virus on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Yli 60-vuotiailla, 0-6 kk ikäisillä vauvoilla ja esimerkiksi astmaa, keuhkoahtaumatautia, sydänsairauksia ja diabetesta sairastavilla tauti voi olla vakava ja vaatia sairaalahoitoa. Perusterveillä nuorilla ja työikäisillä tauti on usein lieväoireinen ja paranee kotihoidossa. RSV-infektion tyypillisiä oireita ovat tukkoinen nenä, yskä, kurkkukipu, limaisuus, päänsärky ja kuume. Vakavassa infektiossa oireet voivat nopeasti muuttua hankaliksi: oireina voi olla kovaa yskää, hengitysvaikeutta ja -katkoksia. RSV-tautia ei pysty oireiden perusteella erottamaan muista hengitystieinfektioista ilman testausta. Virus voi aiheuttaa keuhkokuumetta ja bakteeriperäisiä jälkitauteja.

Suomessa saatavilla kaksi eri rokotevalmistetta, myös kolmas rokote saanut hiljattain myyntiluvan Euroopassa

RS-virusta vastaan on saatavilla kahden eri lääkevalmistajan rokotteita. Molemmat rokotteet sopivat yli 50-vuotiaille RSV-taudin ennaltaehkäisyyn. Rokote on kerta-annos ja antaa suojan useammaksi vuodeksi. Tutkimuksissa molemmat rokotteet olivat hyvin siedettyjä ja antoivat hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan. Toinen rokotevalmiste sopii myös raskaana oleville, jolloin rokote antaa suojaa syntyvälle vauvalle.

RSV-rokotteet tulivat Suomessa saataville syyskuussa 2023. Rokotepalvelun Rokoteklinikoilla molempia rokotevalmisteita on annettu nyt reilun vuoden ajan. Viime vuonna rokote kiinnosti eniten ikäryhmässä 71-80 vuotta. Vuonna 2024 nuoremman ikäryhmän 61-70 vuotta suhteellinen osuus on kasvanut, joka voi viitata siihen, että myös riskiryhmäläiset, kuten keuhko- ja sydänsairaat, ovat saaneet tietoa rokottautumisen mahdollisuudesta.

– Oman hoitavan lääkärin suositus ottaa RSV-rokote on ollut usealle asiakkaallemme syy tulla rokottautumaan. Tietoisuus RSV-rokotteen saatavuudesta on pikkuhiljaa kasvanut myös lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan keskuudessa. Uusi RSV-rokote on merkittävä lisä hengitystieinfektioiden torjunnassa ja kiinnostus rokotusta kohtaan on tänä vuonna selkeästi kasvamaan päin, kertoo terveydenhoitaja Kaisa Jääskeläinen Suomen Rokotepalvelusta.

Kolmas RSV-rokotevalmiste on saanut myyntiluvan Euroopassa elokuussa 2024. Lääkeyhtiö Modernan RSV-rokote hyödyntää koronarokotteista tuttua mRNA-teknologiaa. Rokote on Euroopassa ensimmäinen mRNA rokote, joka antaa suojaa muuta taudinaiheuttajaa kuin koronavirusta vastaan. Rokote ei ole vielä Suomessa saatavilla.

Useassa Euroopan maassa on kansallisia suosituksia RSV-rokotteen ottamisesta eri ikäryhmille. Esimerkiksi Ruotsissa rokotetta suositellaan kaikille yli 75-vuotiaille ja yli 60-vuotiaille, jotka ovat terveydentilansa vuoksi riskissä saada vakava RSV-infektio. Suomessa RSV-rokotteet eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, eikä THL ole vielä antanut suositusta niiden käytöstä.

RSV-tartunnat Suomessa

RSV-epidemia ajoittuu tyypillisesti talvikauteen vuodenvaihteen molemmin puolin. THL:n tartuntatautirekisterin tietojen perusteella vuonna 2023 todettiin 6 783 laboratoriotutkimuksin varmistettua RSV-tapausta. Noin puolet raportoiduista RSV-tapauksista todettiin 0–4-vuotiailla (47 %). Yli 50-vuotiailla tartuntoja todettiin myös paljon tartuntoja (40 %). Vaikka RSV-infektioita esiintyy kaikenikäisillä, sairaalahoitoon ja laboratoriodiagnostiikkaan johtavat taudinkuvat keskittyvät THL:n tilastojen perusteella vauvoihin ja pikkulapsiin sekä ikäihmisiin.

RS-virus tarttuu herkästi ja yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin kolme henkilöä. RSV leviää herkästi päiväkodeissa ja voi aiheuttaa epidemioita vanhusten hoivapalveluissa. Kuten muitakin hengitystieinfektiota myös RSV-tartuntoja voi ehkäistä käsien huolellisella pesulla, käsidesin ja kasvomaskin käytöllä sekä yskimällä ja aivastamalla kertakäyttöiseen nenäliinaan. Flunssaisena ei tulisi vierailla perheissä, joissa on pieniä vauvoja.

Uusi RSV-vasta-aine käyttöön vauvoille

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palkon ja Kansallisen lääkeneuvottelukunnan suosituksesta kaudella 2024–2025 vastasyntyneet saavat pitkäkestoista RSV-vasta-ainetta taudin ehkäisemiseksi. Vasta-ainevalmisteen antaminen alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille aloitetaan synnytyssairaaloissa loka-marraskuussa. Vasta-aine annetaan rokotteen tavoin pistoksena lihakseen. Osa raskaana olevista haluaa silti edelleen ottaa mieluummin rokotteen raskausaikana ja näin suojata syntyvää vauvaa. Rokote antaa suojan 6 kuukauden ikään asti.

Lue lisää: