Vanhempi on tärkeä tuki lapselle jännittävässä rokotustilanteessa
Kansainvälistä vanhemmuuden päivää vietetään lauantaina 1.6.2024. Vanhemmilla on merkittävä rooli lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen edistäjinä. Vanhemmat tarjoavat lapsilleen rakkautta, turvaa ja suojaa. Myös vanhemmuuden tukeminen on keskeisestä lasten hyvinvoinnin edistämiseksi. Vanhemmuuden päivän kunniaksi haluamme Rokotepalvelussa jakaa vinkkejä, kuinka vanhempi voi tukea lasta jännittävässä rokotustilanteessa.
Vanhempi voi jännittää vauvan ensimmäisiä rokotuskäyntejä
Lapset saavat ensimmäisen elinvuotensa aikana useita rokotuksia. Vastasyntyneen vauvan vanhemmille ensimmäinen rokotustilanne voi olla jännittävä. Huolta voi herättää lapsen kokema kipu, mahdolliset rokotusreaktiot tai jopa pelko rokotushaitoista. Pieni vauva puolestaan ei osaa etukäteen jännittää ja hetkellinen kipu unohtuu myös nopeasti. Yleensä ensimmäinen pistettävä rokote annetaan neuvolassa 3kk iässä, mutta osa vauvoista saa jo synnytyssairaalassa ensimmäisen rokoteannoksen.
Sairaanhoitaja ja kahden lapsen äiti Zarah Räha kertoo itse suhtautuvansa rennosti oman lapsen rokotustilanteisiin: “Jos itse jännitän, niin lapsi aistii sen. Yksivuotisneuvolassa lapsi sai kerralla neljä rokotetta. Hoitaja osasi taitavasti antaa eniten kirvelevän rokotteen viimeisenä. Lapsi toki itki rokottamisen jälkeen, mutta kiva laastari ja lelut saivat nopeasti unohtamaan pienen kivun. Rauhallinen ympäristö ja rokottajan selkeät ohjeet helpottavat mielestäni rokotustilannetta.”
Lastenneuvolan terveydenhoitaja ohjaa vanhempaa pitämään vauvaa oikeassa ja napakassa asennossa sylissä. Lapsen liikkuminen rokotustilanteessa voi lisätä lapsen kokemaa kipua, joten hyvä rokotusasento on tärkeä. Halutessaan äiti voi myös imettää rokotustilanteessa tai sen jälkeen. Syli ja tutti tuovat turvaa vauvalle. Läheisyys ja hoiva saavat vauvan nopeasti unohtamaan rokotustilanteen, eikä tapahtumasta jää pitkää muistijälkeä. Vanhemman kannattaa keskustella terveydenhoitajan kanssa omasta jännityksestä ja mahdollisista huolista rokotuksiin liittyen. Kun vanhempi on itse rento rokotustilanteessa, on myös helpompi lohduttaa itkevää vauvaa.
Leikki-ikäisen kanssa rokotustilanteet voivat olla haastavia
Kasvun myötä lapsi oppii yhdistämään neuvola- ja lääkärikäynnit ikäviin toimenpiteisiin. Jännitys ja pelko tuovat lisää haastetta rokotustilanteisiin ja vaativat vanhemmalta jämäkkyyttä ja kärsivällisyyttä. Leikki-ikäinen lapsi on myös jo vahva ja osaa vastustella jännittävässä kiinnipitotilanteessa. Vanhemman kannattaa jo etukäteen käydä rokotustilanne läpi mielessään ja tehdä suunnitelma kuinka toimia, jos lasta jännittää kovasti.
Terveydenhoitaja ohjaa vanhempaa leikki-ikäisen lapsen asennossa rokotustilanteessa: lapsi istuu vanhemman sylissä poikittain niin, että toinen käsi on vanhemman kainalossa ja toinen vanhemman napakassa otteessa. Näin lapsi ei pääse tarttumaan ruiskuun rokotustilanteessa. Rokotustilanne on nopeasti ohi, mutta joskus lapsi saattaa äkillisesti riuhtaista kesken rokottamisen. Vanhemman on tärkeää pitää tiukasti kiinni lapsesta, jotta mahdolliset neulan raapaisut ja pistotapaturmat voidaan estää.
Isomman lapsen kanssa rokottamisesta voi jo keskustella ja käydä tilannetta läpi leikin avulla: “Kohta kolmevuotiaalle lapselle olemme kotona lukeneet Lasten rokotuskirjaa, sillä asia kiinnostaa häntä ja kirjan avulla on helppo vastata lapsen kysymyksiin. Lisäksi leikkeihin kuuluu myös pehmolelun rokottaminen.”, kertoo Zarah Räha.
Kannattaako lapsen kanssa neuvotella rokotuksen ottamisesta?
Vanhempi tekee aina päätöksen lapsen rokottamisesta, sillä pieni lapsi on siihen vielä kykenemätön. On yksilöllistä kuinka paljon lapsen kanssa pystyy asiasta keskustelemaan ja kuinka hyvin lapsi ymmärtää rokottamisen tärkeyden. Jokainen vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten ja osaa arvioida kuinka lapsi toimii jännittävässä rokotustilanteessa. Jos lapsi jännittää kovasti, ei neuvottelu ja keskustelu välttämättä johda parempaan lopputulokseen, vaan ainoastaan lisää ja pitkittää lapsen stressiä ja jännitystä. Vanhemmat ovat kuitenkin oman lapsensa asiantuntijoita ja tietävät, milloin keskustelu ja pieni lahjonta helpottavat lapsen oloa. Yleensä lapsi rauhoittuu nopeasti rokotuksen jälkeen: toimenpide on lyhyt ja kipu pientä. Rokotuksen jälkeen jännitys laukeaa ja pieni palkinto, kuten pillimehu, voi saada ikävän tilanteen unohtumaan hetkessä.
Kehu lasta rokotuksen jälkeen
Rokotustilanne voi olla vanhemmalle stressaava, jos lapsi on pelokas ja vastustelee rokotuksen ottamista. Lapsen osalta kaikenlainen jännitys ja käytös on kuitenkin normaalia ja ikätasoon sopivaa. Rokotustilanteen jälkeen on hyvä kehua lasta siitä, kuinka hienosti rokotus meni ja kuinka rohkeasti pelko kohdattiin. Asiaan voi myös palata hieman myöhemmin kotona ja muistuttaa kuinka hyvä asia oli, että rokotus saatiin otettua ja kuinka hienosti lapsi pärjäsi. Vanhemman tuki ja lapsen vaikeidenkin tunteiden hyväksyminen, helpottaa lapsen oloa. Iän myötä rokotustilanteet yleensä helpottavat.
Lue lisää: