Vyöruusun hoito

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä (asikloviiri, famsikloviiri, valasikloviiri), mutta lääkitys tulisi aloittaa mahdollisimman pikaisesti vyöruusun puhjettua, jotta siitä saa apua. Viruslääkitys tulisi aloittaa viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa ihottuman puhkeamisesta. Heti ensioireista kannattaa siis hakeutua lääkärin arvioon. Viruslääkitys voi vähentää iho- ja silmäoireita sekä alkuvaiheen kipua, mutta ei välttämättä estä pitkittynyttä kipua. Vyöruusukipua voidaan hoitaa erilaisilla kipulääkkeillä. 

Jos saat vyöruusun kasvojen alueelle, sinulla on kovaa särkyä tai laaja rakkulavyö hakeudu aina lääkärin arvioon. Myös yli 60-vuotiaiden ja immuunipuutoksesta kärsiville suositellaan aina lääkärin arviota ja mahdollista viruslääkitystä.

Vyöruusun itsehoito kotona

Lievän vyöruusun voi hoitaa kotona. Vyöruusukipua voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä, kuten parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä. Rakkula-alueen voi peittää kuivalla harsotaitoksella tai apteekista saatavalla hydrokolloidisiteellä, joka imee itseensä haavaeritettä. Rakkula-alueen kuivana pitämisellä voidaan ennaltaehkäistä toissijaista bakteeri-infektiota. Paikallishoidosta rakkula-alueelle ei ole hyötyä vaan rakkulat paranevat ja kuivuvat itsestään ajan kanssa. Lepo ja nesteytys tukevat toipumista ja väljä vaatetus auttaa vähentämään ärsytystä rakkula-alueella. Lämpö- tai kylmähoito voi joillain lievittää kipua ja kutinaa.

Vyöruusun aiheuttaman hermokivun hoito 

Vyöruusun aiheuttama hermokipu voi olla pitkäkestoinen ja vaikeahoitoinen. Jos reseptivapaat särkylääkkeet eivät riitä kivunhoidossa, voi lääkäri määrätä tarvittaessa hermokipulääkkeitä (gabapentiini, pregabaliini) tai heikon opioidin. Ankaran kivun hoidossa käytetään myös opioideja, hermojen puudutuspistoksia sekä kirurgiaa. Onnistuneen kivunhoidon edellytys on lääkkeen säännöllinen annostelu ja hoidon jatkaminen riittävän pitkään. Pitkittyneen hermokivun hoito on usein haastavaa erityisesti ikääntyneillä. Ihomuutosten laajuus ei välttämättä korreloi kivun voimakkuuteen. 

Vyöruusun kesto – kauanko oireet yleensä kestävät? 

Vyöruusurakkulat kestävät noin 7–10 vrk, jonka jälkeen ne rupeutuvat. Rakkulat paranevat yleensä täysin 2–4 viikossa. Ennen ihottuman ilmaantumista on tyypillisesti kipua, kihelmöintiä ja kutinaa alueella, johon ihottuma myöhemmin ilmaantuu. Osalla hermosärky voi jatkua pitkään rakkuloiden paranemisen jälkeen.

Vyöruusun jälkitaudit ja komplikaatiot

  • Vyöruusun yleisin komplikaatio on postherpeettinen neuralgia (PHN) eli pitkittynyt hermokipu, joka jää noin 10–30 %:lle sairastuneista. Pitkittyneestä hermosärystä puhutaan, jos kipu jatkuu yli kolme kuukautta ihottuman paranemisen jälkeen. Pitkittyneen hermokivun lääkkeellinen hoito on haasteellista. Pitkittynyt hermosärky johtuu viruksen aiheuttamista tuntohermojen vaurioista. Lue lisää vyöruusun oireista ja pitkittyneestä hermokivusta.
  • Silmän alueella vyöruusu voi aiheuttaa sarveiskalvotulehduksen, näön heikkenemisen ja pysyviä näkövaurioita. Lue lisää silmän vyöruususta.
  • Vyöruusun rakkula-alueelle voi kehittyä toissijainen, ihon omien bakteerien aiheuttama tulehdus. Tyypillisiä oireita ovat punoitus, kuumotus ja märkiminen. Bakteeritulehdusta voidaan hoitaa antibiooteilla.
  • Aivokalvontulehdus ja aivoverenkiertohäiriöt ovat harvinaisia vyöruusun aiheuttamia komplikaatioita. Aivokalvontulehduksen oireena voi olla ankara päänsärky ja sitä hoidetaan viruslääkkeillä.
  • Immuunipuutteisella potilaalla (esim. syöpä- ja elinsiirtopotilaat) vyöruusu voi levitä laajalle alueelle aiheuttaen vesirokon kaltaisen laaja-alaisen ihottuman. Tällöin puhutaan yleistyneestä vyöruususta. 

Sopiiko vyöruusurokote vyöruusun jo sairastaneelle?

Vyöruusurokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille riippumatta siitä, onko sairastanut vyöruusua vai ei. Rokotetta suositellaan myös 18-49-vuotiaille, jotka ovat perussairauden tai lääkehoidon vuoksi kohonneessa riskissä sairastua vyöruusuun, vaikka heillä olisi jo aiemmin sairastettu vyöruusu takana. Vyöruusuun voi sairastua uudelleen tai jopa useita kertoja. Vyöruusun aiheuttava vesirokkovirus jää elimistöön myös sairastetun vyöruusun jälkeen ja voi aktivoitua uudestaan. Rokote ei paranna jo saatua vyöruusua tai hermokipua. Voit ottaa rokotteen noin kahden kuukauden kuluttua vyöruusun sairastamisen jälkeen ennaltaehkäisemään tulevia vyöruusuja. 

Lähteet: asiantuntijamme sekä terveyskirjasto, Duodecim-lehti ja GSK

Lue lisää:

vyöruusun hoito