Vyöruusurokote

Lähes kaikki ihmiset ennen vesirokkoviruksen ottamista rokoteohjelmaan ovat sairastaneet vesirokon. Vesirokkovirus ei koskaan häviä elimistöstä sairastumisen jälkeen vaan piiloutuu hermokudokseen, jossa se pidetään poissa näkyvistä immuunijärjestelmän avulla. Immuunisysteemi kuitenkin heikkenee iän myötä tai muiden sairauksien aikana ja vesirokkovirus pääsee karkuun ja aiheuttaa vyöruusun.

Vyöruusun näkyy vyömäisenä rakkulamaisena ihomuutoksena kehon keskiviivan toisella puolella. Tauti ei ole hengenvaarallinen, mutta pitkäkestoinen ja ennen muuta se heikentää elämänlaatua kivuliaisuutensa takia merkittävästi. Kipuilu vaikuttaa nukkumiseen, mielialaan ja yleiseen aktiviteettiin. Kivut alkavat rakkuloiden yhteydessä, mutta kestävät jopa kuukausia rakkulavaiheen jälkeen. Koska kivut ovat hermokipua, niiden lääkitseminen tavanomaisilla tulehduskipulääkkeillä onnistuu huonosti.

Vyöruusua voidaan ehkäistä vesirokkorokotteella

Vyöruusun esiintyvyys on Suomessa vuosittain 1500 – 2000 potilasta ja se yleistyy voimakkaasti 50 ikävuoden jälkeen. Vyöruusuun on kehitetty rokote, jossa on sama viruskanta kuin vesirokkorokotteessa mutta virusta on rokotteessa 14-kertainen määrä. Rokote on turvallinen, kuten vesirokkorokotekin on, mutta sen antaminen edellyttää, että potilaan immuunijärjestelmä ei ole taudin tai lääkityksen johdosta heikentynyt. Rokotteessa on elävää mutta heikennettyä vesirokkovirusta. Vyöruusurokotteen suojateho alkaa heikentyä 70 ikävuoden jälkeen ja suositeltavaa olisikin ottaa rokote 50 – 70 vuoden ikäisenä. Suojatehoksi on arvioitu noin 6 vuotta, jonka jälkeen voidaan antaa tehoste tarvittaessa.

Rokotebusseista saat vyöruusurokotetta tilaamalla sen osoitteesta: toimisto@rokotepalvelu.fi

Hinta Zostavax-rokotteelle on 209€