Denguerokote

Dengue on flavivirusten sukuun kuuluvan dengueviruksen aiheuttama kuumetauti. Tauti on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ja on yleinen etenkin trooppisessa ja subtrooppisessa Aasiassa. Tartuntoja on runsaasti myös Afrikassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa. Taudin esiintymisalueella asuukin lähes puolet maailman väestöstä. Tautia esiintyy erityisesti kaupunkiympäristössä ja isompia epidemioita esiintyy kausittain. Denguevirusta on neljä eri alalajia. Taudin sairastaminen antaa immuniteetin vain kyseiselle alalajille eli denguen voi sairastaa neljästi. 

Uusi denguerokote on nyt saatavilla myös suomalaisille matkailijoille! 

Denguekuumetta levittävät hyttyset

Dengueviruksen isäntinä toimivat ihmisen lisäksi muut nisäkkäät ja levittäjinä päiväaktiiviset Aedes aegypti ja Aedes albopictus -hyttyset. Sama hyttysyksilö voi aterioida useammalla ihmisellä ja tämän vuoksi levittää tautia tehokkaasti. Pääasiallinen levittäjä Aedes aegypti on yleinen kaupunkioloissa ja se viihtyy myös sisätiloissa. Aedes albopictus -hyttysiä esiintyy myös Etelä-Euroopassa ja 2000-luvulla alueella on esiintynyt dengue-epidemioita. Ilmaston lämpeneminen on uhka niin denguen kuin monen muunkin taudin leviämiselle uusille alueille pohjoisemmaksi.

Denguekuumeen oireet

Dengue voi olla täysin oireeton, lievä- tai vaikeaoireinen. Oireisella on tyypillisesti äkillisesti alkava 5-7 vrk kestävä kuume, voimakkaita lihas- ja nivelkipuja, päänsärkyä ja silmien takaista särkyä. Kasvojen ja kaulan punoitus on myös tyypillistä. Vakavissa muodoissa tartunta voi edetä verenvuotokuumeeksi tai shokkioireyhtymäksi. Sairaalahoidossa kuolleisuus on vakavissakin tautimuodoissa onneksi pieni, noin 1%. Jos matkailija epäilee denguekuumetta, on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi. 

Riski sairastua vakavampaan taudinkuvaan on korkeampi, jos on jo kertaalleen sairastanut dengue-kuumeen. Tämän vuoksi matkailijalla riski vakavampaan tautiin on pienempi, kuin taudin esiintymisalueilla asuville. Erityistä riskiryhmää vakavalle tautimuodolle ovat subtropiikissa ja tropiikissa asuvat imeväiset ja lapset.

Denguekuume matkailijoilla

denguerokote Thaimaa
Dengueta levittävä hyttynen on yleinen kaupunkioloissa ja myös sisätiloissa.

Dengue on toiseksi yleisin kuumeisen infektion syy kansainvälisillä matkailijoilla. Suomessa todetaan vuosittain noin 25-100 varmennettua dengue-tartuntaa. Suurin osa tartunnoista tulee Aasiasta ja suosittuna lomakohteena erityisesti Thaimaasta. Osa sairastaa taudin jo matkan aikana tai kotimaassa lievänä, eivätkä kaikki tartunnat näy tilastoissa todettuina tartuntoina. ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) ylläpitää tilastoa dengue-tartunnoista maailmanlaajuisesti.  Voit tarkastella maakohtaisia tartuntamääriä ECDC:n sivustolla.

Uusi denguerokote matkailijoille

Euroopassa on loppuvuodesta 2022 saanut myyntiluvan uusi denguerokote. Rokote koostuu elävistä ja heikennetyistä viruksista ja se antaa suojan kaikille neljälle eri dengueviruskannalle. Rokote on hyväksytty käyttöön neljävuotialle ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille. Rokotussarja koostuu kahdesta annoksesta, jotka otetaan 3kk välillä. Toinen rokoteannos olisi hyvä ottaa muutama viikko ennen denguealueelle matkustamista. Rokotetutkimuksessa rokote oli hyvin siedetty ja se antoi 80% suojatehon oireellista denguekuumetta vastaan 12 kuukautta rokotteen antamisen jälkeen. Suojateho säilyi hyvänä oireista denguekuumetta ja sairaalahoitoa vastaan tutkimuksen ajan (4,5 vuotta).

Voit tiedustella denguerokotetta Rokoteklinikoiltamme. Arvioimme matkailijan rokotustarpeen aina yksilöllisesti. Rokotussuositukseen vaikuttaa rokotettavan ikä, matkakohde ja matkan kesto. Denguekuumeen kertaalleen sairastaneet ovat riskiryhmää vakavalle tautimuodolle ja heille rokotetta suositellaan yleensä aina.

Matkailijan kannattaa aina suojautua huolellisesti myös hyttysten pistoilta.

Denguerokote taudin esiintymisalueella asuville

Taudin esiintymisalueilla asuville on jo pidempään ollut saatavilla rokote (kauppanimi Dengvaxia), jonka voi saada taudin kertaalleen sairastettuaan. Rokote on elävä ja heikennetty, ja se antaa suojaa kaikille neljälle alatyypille. Yhdysvalloissa maan subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla, joissa dengue esiintyy endeemisenä (esim. Samoa, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Palau, Marshall saaret) dengue-rokote on kuulunut 9-16-vuotiaiden lasten rokotusohjelmaan vuodesta 2021 alkaen. Rokote sopii vain niille, jotka ovat sairastaneet denguen kertaalleen. Aiemmat dengueinfektiot varmistetaan tarvittaessa verikokeella ennen rokottamista. Rokotteella ei ole myyntilupaa matkailijoille.

Denguerokotteen hinta

Matkailijan denguerokotesarjassa on kaksi annosta 3kk välillä. Yhden rokoteannoksen hinta on 170 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3 €. Rokotetta on saatavilla kaikilla Rokoteklinikoillamme.

Lue lisää:

Hyttysiltä suojautuminen

Matkailijan rokotukset

Lähteet:

ECDC: Dengue worldwide overview

THL: Dengue

Terveyskirjasto: Dengue-, chikungunya- ja Länsi-Niilin kuume (päivätty 9.6.2021)

CDC: Dengue 

Fit for travel: Dengue

Takeda: Takedan Qdenga on hyväksytty käytettäväksi denguetaudin ennaltaehkäisyyn Euroopan Unionissa https://www.takeda.com/fi-fi/Uutiset/Uutiset/2022/takedan-qdenga-on-hyvaksytty-kaytettavaksi-denguetaudin-ennaltaehkaisyyn-euroopan-unionissa