Denguekuume

Dengue on flavivirusten sukuun kuuluvan dengueviruksen aiheuttama kuumetauti. Tauti on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ja on yleinen etenkin trooppisessa ja subtrooppisessa Aasiassa. Tartuntoja on runsaasti myös Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ja taudin esiintymisalueella asuukin lähes puolet maailman väestöstä. Tautia esiintyy erityisesti kaupunkiympäristössä ja isompia epidemioita esiintyy kausittain. 

Dengueviruksen isäntinä toimivat ihmisen lisäksi muut nisäkkäät ja levittäjinä päiväaktiiviset Aedes aegypti ja Aedes albopictus hyttyset. Sama hyttysyksilö voi aterioida useammalla ihmisellä ja tämän vuoksi levittää tautia tehokkaasti. Pääasiallinen levittäjä Aedes aegypti on yleinen kaupunkioloissa ja se viihtyy myös sisätiloissa. Aedes albopictus -hyttysiä esiintyy myös Etelä-Euroopassa ja 2000-luvulla alueella on esiintynyt dengue epidemioita. Ilmaston lämpeneminen on uhka niin denguen kuin monen muunkin taudin leviämiselle uusille alueille pohjoisemmaksi.

Denguevirusta on neljä eri alalajia. Taudin sairastaminen antaa immuniteetin vain kyseiselle alalajille eli denguen voi sairastaa neljästi. 

Oireet denguekuumeessa

Dengue voi olla täysin oireeton, lievä- tai vaikeaoireinen. Oireisella on tyypillisesti äkillisesti alkava 5-7 vrk kestävä kuume, voimakkaita lihas- ja nivelkipuja, päänsärkyä ja silmien takaista särkyä. Kasvojen ja kaulan punoitus on myös tyypillistä. Vakavissa muodoissa tartunta voi edetä verenvuotokuumeeksi tai shokkioireyhtymäksi. Sairaalahoidossa kuolleisuus on vakavissakin tautimuodoissa onneksi pieni, noin 1%. Jos matkailija epäilee denguekuumetta, on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi. 

Riski sairastua vakavampaan taudinkuvaan on korkeampi, jos on jo kertaalleen sairastanut dengue-kuumeen. Tämän vuoksi matkailijalla riski vakavampaan tautiin on pienempi, kuin taudin esiintymisalueilla asuville. Erityistä riskiryhmää vakavalle tautimuodolle ovat subtropiikissa ja tropiikissa asuvat imeväiset ja lapset.

Dengue matkailijoilla

Dengue on toiseksi yleisin kuumeisen infektion syy kansainvälisillä matkailijoilla. Suomessa todetaan vuosittain noin 25-100 varmennettua dengue-tartuntaa. Suurin osa tartunnoista tulee Aasiasta ja suosittuna lomakohteena erityisesti Thaimaasta. Osa sairastaa taudin jo matkan aikana tai kotimaassa lievänä, eivätkä kaikki tartunnat näy tilastoissa todettuina tartuntoina. ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) ylläpitää tilastoa dengue-tartunnoista maailmanlaajuisesti.  Voit tarkastella maakohtaisia tartuntamääriä ECDC:n sivustolla.

Denguen ennaltaehkäisy

Matkailijan paras keino välttää denguekuume on suojautua huolellisesti hyttysten pistoilta. Lue artikkelimme aiheesta hyttysiltä suojautuminen. Matkailijoita varten ei toistaiseksi ole olemassa dengue-rokotetta. Toimivia ja turvallisia rokotteita kehitetään kuitenkin jatkuvasti.  Taudin esiintymisalueilla asuville on olemassa rokote (kauppanimi Dengvaxia), jonka voi saada taudin kertaalleen sairastettuaan. Rokote on elävä ja heikennetty, ja se antaa suojaa kaikille neljälle alatyypille. Yhdysvalloissa maan subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla, joissa dengue esiintyy endeemisenä (esim. Samoa, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Palau, Marshall saaret) dengue-rokote on kuulunut 9-16-vuotiaiden lasten rokotusohjelmaan vuodesta 2021 alkaen. Rokote sopii vain niille, jotka ovat sairastaneet denguen kertaalleen. Aiemmat dengueinfektiot varmistetaan tarvittaessa verikokeella ennen rokottamista. Rokotteella ei ole myyntilupaa matkailijoille.

Lähteet:

ECDC: Dengue worldwide overview

THL: Dengue

Terveyskirjasto: Dengue-, chikungunya- ja Länsi-Niilin kuume (päivätty 9.6.2021)

CDC: Dengue 

Fit for travel: Dengue

 

hyttysiltä suojautuminen