Keuhkokuume on merkittävin aikuisten ja lasten kuolemaan johtava tauti – Maailman keuhkokuumepäivää vietetään marraskuussa

Marraskuun 12. päivä vietetään kansainvälistä keuhkokuumepäivää. Keuhkokuume on merkittävin yksittäinen aikuisten ja lasten kuolemaan johtava tartuntatauti. Vuonna 2019 se vaati 2,5 miljoonan ihmisen hengen, mukaan lukien 672 000 lasta. Keuhkokuume on aina vakava yleisinfektio ja lähes joka toinen sairastunut päätyy sairaalahoitoon. Keuhkokuumetta aiheuttavat useat eri bakteerit ja virukset. Rokottautumalla voi vähentää riskiä sairastua vakavaan tautiin.

Keuhkokuumeen tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu, yskä, hengenahdistus ja poikkeuksellinen väsymys. Aikuisten keuhkokuumeen riskiä lisäävät monet pitkäaikaissairaudet. Maailmanlaajuisesti merkittäviä riskitekijöitä keuhkokuumeelle ovat myös fossiilisista polttoaineista syntyvät ilmansaasteet, tupakointi ja aliravitsemus. 

Aikuisten keuhkokuume on useimmiten (noin 80 %:lla) bakteerin aiheuttama. Yleisin aiheuttajabakteeri on pneumokokki (Streptococcus pneumoniae), joka aiheuttaa noin puolet tautitapauksista. Toiseksi yleisin on mykoplasma. 

Virukset voivat myös aiheuttaa keuhkokuumetta, mutta virustaudeissakin mukaan liittyy usein bakteeri, yleisimmin pneumokokki. Koronavirus, influenssavirukset ja joskus tavalliset flunssavirukset voivat yksinäänkin aiheuttaa keuhkokuumeen. 

Keuhkokuumeen ehkäisyssä pneumokokki-ja influenssarokote tärkeitä

Pienet lapset ja ikäihmiset ovat suurimmassa riskissä sairastua vakavasti, joten erityisesti näiden ryhmien suojaamiseen tulisi kiinnittää huomiota. Yksilötasolla rokottautuminen on merkittävin keino suojautua keuhkokuumeelta. 

Rokottautuminen on helppo tapa torjua keuhkokuumetta. Pneumokokkirokotteita on erilaisia ja niiden antama suojan laajuus vaihtelee. Pneumokokkia vastaan kannattaa suojautua ns. konjugaattirokotteella, joka antaa kertapistoksella pitkäaikaisen suojan. Rokotteesta riippuen suojaa saa 13, 15 tai 20:lle eri pneumokokkibakteerin alatyypille. Keuhkokuumeen ehkäisyssä myös influenssarokote on tärkeä ja se tulisi ottaa vuosittain ennen infektiokauden alkua.”, kertoo terveydenhoitaja Kaisa Fjord Suomen Rokotepalvelusta. 

Suomessa aikuisista pneumokokkirokotuksen saavat osana kansallista rokotusohjelmaa tietyt riskiryhmät, kuten 65–84-vuotiaat astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat sekä alle 75- vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset. Vuosittainen influenssarokotus on myös hyvä muistaa keuhkokuumeen torjunnassa, sillä tärkein bakteeriperäistä keuhkokuumetta edeltävä virusinfektio on influenssa. 

Alle 5-vuotiaat lapset saavat pneumokokkirokotuksen neuvolassa osana kansallista rokotusohjelmaa. Lasten rokotusten myötä on saatu sekä korvatulehdukset että vakavat pneumokokkitaudit, kuten keuhkokuume vähenemään. Lasten rokotuksilla on saatu pneumokokkitauteja vähenemään myös muissa ikäryhmissä, sillä lapset levittävät pneumokokkia tehokkaasti. 

Lue lisää keuhkokuumerokotteesta sivuiltamme