Puutiaisaivokuume voi viedä nuorenkin tehohoitoon – rokotus on pieni vaiva ennaltaehkäistä riskiä

Punkit lisääntyvät vauhdilla vuosi vuodelta, joten riski sairastua punkkien kantamiin puutiaisaivokuumeeseen (TBE) ja borrelioosiin kasvaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi vuoden 2023 TBE-tapausten määrässä selkeää kasvua verrattuna edeltäviin vuosiin. Puutiaisaivokuumeen vaikeaan muotoon voi sairastua myös perusterve ja hyväkuntoinen nuori.

Puutiaisaivokuume vei teholle nuoren ja urheilullisen helsinkiläisen Jennyn, joka alkoi tuntea voimakasta uupumusta viikon päästä punkin puremasta. Kahden viikon jälkeen oireet pahenivat dramaattisesti.

Minulla oli äärimmäisen kovaa päänsärkyä, toispuoleista kosketusarkuutta kasvoissa ja niskat todella jumissa. Kärsin myös huimauksesta, vapinasta ja oudosta, epätodellisesta leijuvasta olosta. Kuume nousi myös korkealle. Lopulta puheen puuroutuminen vei minut teho-osastolle.”, kertoo Jenny Skogström.

Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus tarttuu jo minuuttien sisällä punkin puremasta. TBE aiheuttaa yleensä lievän kuumetaudin noin viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Parin viikon kuluessa osalle sairastuneista kehittyy puutiaisaivotulehdus, jonka oireita ovat päänsärky, korkea kuume ja niskajäykkyys. Myös vakavampia hermosto- ja aivo-oireita voi esiintyä. Suuri osa varsinaiseen puutiaisaivokuumeeseen sairastuneista kärsii pitkäaikaisista tai pysyvistä keskushermosto-oireista.

Olin sairastuessa nuori ja todella urheilullinen. Silti tauti eteni kohdallani aivokudokseen, jonka seurauksena vietin sairaalassa kolme viikkoa. Puutiaisaivokuume muutti minua ja jätti autonomisen hermostoni ylivireystilaan, jonka seurauksista kärsin edelleen vaikka sairastumisesta on jo melkein kolme vuotta aikaa.”, kertoo Skogström.

“Rokotteen ottaminen on pieni teko todella vaikean ja vaarallisen sairauden ehkäisemiseksi”

Ainoa tapa ehkäistä puutiaisaivokuumetta on TBE-rokote, sillä tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan sitä hoidetaan sairaalassa oireiden mukaisesti. TBE-rokote on hyvin siedetty ja se voidaan antaa yhdestä ikävuodesta lähtien. Perussarjaan kuuluu kolme rokotetta, jonka jälkeen rokotesuoja tulee tehostaa. Ensimmäinen tehosterokote tulee ottaa kolmen vuoden kuluttua, jonka jälkeen suojaa tehostetaan iän mukaisesti.

Aiemmin mietin, että miksi juuri minä sairastuisin puutiaisaivokuumeeseen. Ja toisaalta jos niin kävisi, niin eihän tauti etenisi kohdallani niin vakavaksi. Rokotteen ottaminen on pieni teko todella vaikean ja vaarallisen sairauden ehkäisemiseksi. Mieluummin ennaltaehkäisee taudin, kun ottaa riskin sairastumisesta.”, Skogström kertoo.

TBE-rokote on tarpeellinen luonnossa liikkuville, mutta punkit viihtyvät erinomaisesti myös hyvin hoidetuissa kaupunkien puistoissa ja kotipuutarhoissa. Golfaajat, jalkapalloilijat, vaeltajat, ratsastajat sekä marjastajat ja sienestäjät liikkuvat myös punkeille ihanteellisissa ympäristöissä. TBE-rokotteen tarve on hyvä tarkistaa myös matkaa suunniteltaessa.

Viime vuonna puutiaisaivokuumeeseen sairastui ennätysmäärä

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan vuoden 2023 aikana puutiaisaivokuumeeseen sairastui 194 henkilöä. Ennen vuotta 2021 tartuntojen määrä on jäänyt aina alle sadan. TBE-tartuntojen määrä on todellisuudessa todennäköisesti suurempi, sillä raportoituihin tautitapauksiin lukeutuu ainoastaan laboratoriovarmistetut vaikeasti oireilevat tartunnat. Rokotesuosituksia on jälleen laajennettu uusilla alueilla.

Lue lisää: