Infektiokausi alkanut – Ensimmäistä kertaa mahdollisuus suojautua kolmelta vaikeimmalta hengitystieinfektion aiheuttajalta rokottautumalla
Suomessa kuoli viime vuonna historiallisen paljon ihmisiä, johon myötävaikutti poikkeuksellisen ankara infektiokausi. Infektiokaudesta haastavan teki se, että influenssa, covid-19- ja RS-virus jylläsivät kaikki samanaikaisesti. Triplaepidemian pelätään tänä vuonna äityvän jopa neloisepidemiaksi, mikäli keuhkokuumetta aiheuttava pneumokokki kiertää väestössä samaan aikaan. Uusi infektiokausi on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä ensimmäistä kertaa on mahdollisuus suojautua kaikilta vakavimpia hengitystieinfektioita aiheuttavilta viruksilta rokottautumalla.
Suomessa raportoitiin vuonna 2022 merkittävää ylikuolleisuutta. Kuolleisuus oli suurin sitten sotavuosien jälkeen. Kuolleiden määrä oli 63 219 henkilöä, mikä on 5 560 enemmän aiempaan vuoteen verrattuna ja jopa 9 000 henkilöä enemmän, kuin vuonna 2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi influenssa- ja koronaepidemioiden sekä ihmisten pandemian aikana alentuneen vastustuskyvyn myötävaikuttaneen ylikuolleisuuteen.
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) raportoi kuolleisuuden lisääntyneen ympäri Eurooppaa ja teho-osastoiden olleen poikkeuksellisen kuormittuneita. Ylikuolleisuutta on esiintynyt etenkin riskiryhmiin kuuluvien ihmisten kohdalla.
Infektiokaudella hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on liikkeellä satoja erilaisia. Koronapandemian aikaisten liikkumisrajoitusten aikana virustaudit eivät päässeet kiertämään väestössä juurikaan. Pandemian jälkeisellä infektiokaudella flunssapotilaita oli paljon, sillä eri taudinaiheuttajia oli liikkeellä normaalia enemmän ja ihmisten vastustuskyky oli pandemian aikana kokenut kolauksen. Kun monia taudinaiheuttajia kiertää samanaikaisesti ongelmat kumuloituvat etenkin riskiryhmään kuuluville, kuten ikäihmisille, pienille lapsille, raskaana oleville ja vastustuskyvyltään heikentyneille.
Uusi infektiokausi on Suomessa jo käynnissä -Koronavirusta tavataan runsaasti monilla alueilla
THL:n jätevesiseurannasta selviää, että koronaepidemia on jo Suomessa alkanut. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n mukaan koronaa sairastavien potilaiden määrä on nelinkertaistunut lokakuun alkuun verrattuna. Kiertävät koronavirusvariantit, eli EG.5-muunnos ja omikronin XBB1.5-alalinjaan kuuluvat muunnokset, poikkeavat aiemmista tautia aiheuttaneista varianteista. Vaikka kyseiset variantit aiheuttavat perusterveelle koronapandemian alkuun verrattuna lievempää tautia, koronaviruksia kiertää väestössä poikkeuksellisen paljon.
Influessa- ja RSV-epidemioiden alkamisesta ei ole vielä näyttöä, mutta niidenkin odotetaan alkavan 1-2 kuukauden sisällä. Influenssaepidemia sijoittuu normaalin infektiokauden aikana vuodenvaihteen molemmin puolin. RSV aiheuttaa yleensä poikkeuksellisen kovan epidemian joka toinen vuosi, joka alkaa marras-joulukuussa ja jatkuu alkuvuoteen.
Vaikeita hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten lisäksi väestössä kiertää tällä hetkellä tavallista nuhakuumetta aiheuttavia viruksia, kuten rino- adeno- ja parainfluenssaviruksia. Myös bakteerien aiheuttamia vakavia ja harvinaisia infektioita tavataan poikkeuksellisen paljon sekä Suomessa että maailmalla. THL:n mukaan 2023 lokakuun loppuun mennessä streptokokki A -infektioita on todettu Suomessa 343, joka on yli 100 enemmän vuoden takaiseen verrattuna.
Ensimmäistä kertaa mahdollisuus suojautua kaikilta vaikeimmilta hengitystieinfektion aiheuttajilta
Käsillä olevasta infektiokaudesta tekee poikkeuksellisen se, että ensimmäistä kertaa on saatavilla rokotteet sekä influenssaa, covid-19, RS-virusta ja pneumokokkibakteeria vastaan. Tautien ennaltaehkäiseminen rokottautumalla kannattaa etenkin mikäli kuuluu riskiryhmään tai lähipiirissä on riskiryhmään kuuluvia.
“Uusi RSV-rokote täydentää hienosti olemassa olevaa rokotussuojaa yli 60-vuotiaille. Ikäihmisillä perussairaudet kuten astma, keuhkoahtaumatauti ja diabetes lisäävät riskiä joutua sairaalahoitoon RSV-infektion vuoksi. Rokote ei kuulu toistaiseksi kansalliseen rokotusohjelmaan vaan on hankittava yksityisesti esimerkiksi Rokoteklinikalta. RS-virus aiheuttaa hyvin samankaltaisen taudin kuin influenssa tai koronavirus, eikä tauteja voi erottaa toisistaan oireiden perusteella.”, kertoo terveydenhoitaja Kaisa Fjord Suomen Rokotepalvelusta.
Influenssarokotteen ja RSV-rokotteen voi hankkia omakustanteisesti yksityisestä terveydenhuollosta. Koronarokote on tällä hetkellä saatavilla ainoastaan julkiselta puolelta riskiryhmäläisille.
Lue lisää influessasta, keuhkokuumeesta ja RS-viruksesta sivuiltamme!