Hyttysiltä suojautuminen

Eri hyttyslajit liikkuvat eri vuorokauden aikoina ja levittävät erilaisia tauteja niin ulkona kuin sisälläkin. Tämän vuoksi matkailijan on syytä panostaa hyttysiltä suojautumiseen monella tapaa. Päiväaktiiviset hyttyset levittävät mm. keltakuumetta ja denguekuumetta. Malariaa levittävät Anophales-suvun hyttyset liikkuvat taas hämärän ja pimeän aikana.

Hyttysiltä suojautuminen kannattaa ottaa huomioon monella tapaa

  • Muista hankkia matkalle mukaan tehokas hyönteiskarkote, kuten 30-40% DEET-suihke. Suihketta levitetään paljaille ihoalueille ohjeen mukaisesti yleensä 1-2 krt vuorokaudessa.
  • Pukeudu mahdollisuuksien mukaan peittävällä vaatetuksella. Tummat vaatteet houkuttelevat hyönteisiä, joten valkoiset ja vaaleat värit ovat parempi valinta matkalle. Löysän malliset vaatteet suojaavat paremmin kuin ihonmyötäiset, joista hyttysten on helpompi pistää läpi. 
  • Poista iltaisin yöpaikasta mahdolliset hyttyset ja käytä suojaavaa hyttysverkkoa. Ilmastointilaitteen käyttö vähentää hyttysiä huoneessa.
  • Vaatteet ja tarvikkeet, kuten teltan tai hyttysverkon, voi ennen matkaa käsitellä 0,5% permetriinillä, joka karkottaa tai tappaa hyttyset. Retkeilyliikkeistä on mahdollista myös hankkia valmiiksi permetriinillä käsiteltyjä vaatteita ja varusteita. 
  • Hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä, joten erilaiset vesiämpärit, ruukut ym. on hyvä poistaa mahdollisuuksien mukaan majapaikan lähettyviltä.

Mikä ihmeen DEET?

DEET eli dietyyliltoluamidi on markkinoiden tehokkain hyönteiskarkote ja myös tutkituin hyönteiskarkote maailmassa. Alunperin tämä tehoaine on kehitetty Yhdysvaltojen armeijan käyttöön jo 1940-luvulla. DEET on todettu turvalliseksi käyttää, eikä sen käytössä ole havaittu terveyteen kohdistuvia riskejä. Päinvastoin, DEET suojaa potentiaalisesti tauteja levittäviltä hyönteisiltä ja myös punkeilta. 

Hyttyset etsiytyvät iholle ihmisen hengityksestä vapautuvan hiilidioksidin houkuttelemana. DEET estää hyönteisiä aistimasta hiilidioksidia. DEET ei siis tapa hyttysiä vaan vaikuttaa niiden aistielimiin ja karkottaa ne kauas luotamme! Mitä enemmän vaikuttavaa ainetta on valmisteessa, sitä pidemmän aikaa tuote antaa suojaa. Esimerkiksi 7% DEET antaa suojaa noin kahdeksi tunniksi, kun taas 40% DEET suojaa jopa 8h ajan. Jotkut DEET-valmisteet sopivat jo vauvaiästä (2kk) alkaen, varmista sopivuus kuitenkin aina pakkausselosteesta tai matkailuhoitajiltamme.

Hyttyskarkotteen käyttäminen

  • Karkote levitetään aurinkorasvan jälkeen
  • Lisätään uimisen, pesemisen tai voimakkaan hikoilun jälkeen
  • Levitetään varovasti kasvoille ja silmien alueelle, varotaan karkotteen joutumista limakalvoille ja silmiin
  • DEET-hyttyskarkote voi vahingoittaa synteettisiä vaatteita, kuten Gore-Texiä ja muovisia asusteita, kuten kelloja ja silmälasien sankoja
  • Lue huolellisesti käyttämäsi valmisteen käyttöohjeet. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän vaikuttavaa ainetta on valmisteessa, sitä pidemmän aikaa tuote antaa suojaa 

Rokotepalvelun klinikoilla on myynnissä erilaisia hyttyskarkotteita, myös tropiikkiin ja mm. malaria-alueille matkaaville. Kysy lisää hoitajiltamme! Rokoteklinikoiden yhteystiedot

Hyttysten levittämiä tauteja:

Oireiden perusteella hyttysten levittämiä tauteja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Maailmanlaajuisesti yleisimmät hyttysvälitteiset taudit ovat malaria (212milj. tapausta vuodessa), dengue (96milj. tapausta vuodessa) ja lymfaattinen filariaasi (38,5 milj. tapausta vuodessa). Lähde: WHO