Viime hetken matkailijat
Onko tiedossa äkkilähtö ulkomaille ja rokotukset mietityttävät? Joskus tieto matkalle lähdöstä tulee viime hetkellä. Kenties työmatka yllättää, joudut lähtemään kiireessä vanhaan kotimaahasi sairastuneen sukulaisen tueksi tai onnistut vain saamaan upean lomamatkan äkkilähtönä. Oli syy mikä tahansa, kannattaa ennakoida matkailuun liittyviä terveysriskejä: aloittaa tarvittavat rokotussarjat, hankkia matkavakuutus ja perehtyä kohdemaan tartuntatautitilanteeseen.
Viime hetken matkailijan muistilista
- Lue sairaanhoitaja-lentoemännän kirjoittama vinkkilista, mitä kaikkea tulisi huomioida ennen matkalle lähtöä.
- Katso THL:n ylläpitämästä maakohtaisesta listasta, mitä rokotuksia matkakohteeseesi suositellaan.
- Ole yhteydessä Rokoteklinikallemme, jossa hoitaja neuvoo kaikissa rokotuksiin liittyvissä asioissa. Rokotukset voit hakea ilman ajanvarausta.
- Varaa aika matkailuneuvontaan Rokoteklinikallemme, etenkin jos tarvitset malarianestolääkityksen tai matkustat eksoottisempaan matkakohteeseen.
- Varmista, että matkavakuutuksesi on kunnossa!
Äkkilähtö ulkomaille – rokotukset nopeutetusti
Matkailija tarvitsee usein rokotuksia lapsena ja nuorena saatujen perusrokotusten lisäksi. Moni Suomessa harvinainen tai jopa kadonnut tauti on maailmalla yleinen. Rokotukset suositellaan suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen matkaa, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Jotkin rokotesarjat voidaan antaa nopeutetulla aikataululla, jolloin rokotteen muodostuma suoja syntyy nopeasti. Nopeutetut sarjat koskevat yleensä vain aikuisia matkailijoita.
A-hepatiittirokotteen voi ottaa viime hetkellä ennen matkaa. Taudilla on pitkä itämisaika, joten rokote ehtii muodostaa suojan ennen mahdollista infektiota. Yksi annos riittää suojaamaan A-hepatiitilta ennen matkaa ja toinen annos otetaan vasta 6-12 kk kuluttua ensimmäisestä.
A+B -hepatiittirokotteen voi ottaa nopeutetulla aikataululla (0,7 ja 21 vrk), jos matkan alkuun on alle kuukausi. Neljäs annos annetaan vuoden kuluttua ja tämän jälkeen suoja on elinikäinen. Myös erillisen B-hepatiittirokotteen voi ottaa vastaavanlaisella nopeutetulla aikataululla.
Japanin aivotulehdusrokotteen voi ottaa nopeutetulla aikataululla (0 ja 7 vrk). Tautia esiintyy laajasti Aasiassa ja rokotetta suositellaan yleensä pidemmille yli neljän viikon matkoille tai luonnossa ja maaseudulla paljon liikkuville.
TBE- eli punkkirokotteen perussarjan voi ottaa nopeutetulla aikataululla (0,7 ja 21 vrk), jos tarvitaan välitöntä suojaa. Nopeutettu aikataulu on tarpeen, jos matkustat alle kuukauden päästä alueelle, jossa TBE-riski on iso ja liikut luonnossa. Tukholman saaristossa, Baltiassa, Itä-Euroopassa ja osassa Keski-Eurooppaa TBE-riski on merkittävä. Tavanomaisellakin rokotusohjelmalla toinen annos voidaan antaa nopeasti jo 14 vrk kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Hoitajamme auttavat arvioimaan, onko nopeutettu rokoteaikataulu matkan kannalta tarpeellinen.
Keltakuumerokotetta suositellaan moneen Afrikan ja Etelä-Amerikan maahan. Joihinkin maihin vaaditaan kansainvälistä todistusta keltakuumerokotuksen ottamisesta. Kansainvälinen rokotustodistus tulee voimaan 10 vrk rokottamisesta. Tämän verran kestää, että rokotussuoja ehtii muodostua rokottamisen jälkeen. Jos olet siis matkustamassa maahan, johon todistusta vaaditaan, tulee rokotus ottaa viimeistään 10vrk ennen matkaa. Jos joudut matkustamaan alle 10 vrk kuluttua rokottamisesta, emme voi luvata pääsyä maahan, jossa todistusta vaaditaan.
Malarianestolääkitys viime hetkellä
Malariaa vastaan tulisi suojautua estolääkityksellä. Estolääkitystä suositellaan kaikille, jotka matkustavat suuren esiintymisen alueelle. Eniten malariaa esiintyy trooppisessa Afrikassa, mutta myös monessa matkakohteessa Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Estolääkkeitä on saatavilla muutamaa erilaista. Viime hetken matkailija ehtii aloittaa lääkityksen vielä yksi vuorokausi ennen matkaa. Lääkitystä varten tarvitset aina lääkärin reseptin. Ole siis mahdollisimman pian ennen matkaa yhteydessä klinikallemme, jotta ehdit saada reseptin ja lääkityksen ajoissa!
Vajaakin suoja on parempi kuin ei suojaa ollenkaan
Jos et ehdi ottaa kaikkia suositeltuja annoksia ennen matkaa, kannattaa kuitenkin harkita edes ensimmäisen annoksen ottamista. Vajaakin suoja taudilta on parempi kuin ei ollenkaan suojaa ja sarjan voi viedä myöhemmin loppuun tulevia reissuja ajatellen.
Rokotussarjan loppuunvieminen voi onnistua myös matkakohteessa, erityisesti jos lähdet pidemmälle matkalle esimerkiksi työharjoitteluun, opiskeluvaihtoon tai lomailemaan. Rokotuksia voi yleensä jatkaa siitä mihin on jääty, joten rokotussarjaa voi jatkaa joustavasti myös matkan jälkeen kotimaassa.
Vinkkejä matkailuun
- Lue kuinka ennaltaehkäistä matkailijan ripulia
- Suojaudu tehokkaasti hyttysiltä ja vältyt monilta tartuntataudeilta
- Vältä kontaktia kulkukoiriin ja -kissoihin, muista rabiesriski matkallasi. Hakeudu aina hoitoon, jos vieras eläin puree sinua.
- Varaa aika matkailuneuvontaan, jos haluat ammattilaisen suositukset tarvittavasta rokotussuojasta.