Somalia rokotteet

Lue Ulkoministeriön sivuilta maan turvallisuustilanteesta.

Kaikille suositeltava rokotesuoja Somaliaan

Kaikilla matkailijoilla tulisi olla kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet voimassa, eli  jäykkäkouristus-kurkkumätä (dT) ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotteet matkakohteesta huolimatta. Somaliaan matkustaville suositellaan lisäksi hepatiitti A -, polio- (jos edellisestä tehosteesta yli 12kk ja aikeissa oleskella maassa yli 4 viikkoa), kausi-influenssa- ja koronarokotetta.

Riskinarvion perusteella harkittava rokotesuoja Somaliaan

Riskiarvion perusteella harkittavat rokotteet Somaliaan ovat hepatiitti B -, dengue-, keltakuume–, kolera– ja lavantautirokote. Riskiarvion perusteella harkittavien rokotteiden tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon matkailijan iän ja terveydentilan, matkakohteen, matkan keston sekä luonteen.

Lapsille suositeltavat rokotteet Somaliaan

Somaliaan matkustavilla lapsilla tulee olla kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annettu. Tarvittaessa rokotteita on syytä täydentää tai aikaistaa ennen matkaa. Perusperiaate on, että lasten matkailurokotteiden tarvetta arvioidaan samalla tavalla kuin aikuisten, mutta huomioiden lapsen ikä.

Keltakuume Somaliassa

Osassa maata on keltakuumeen esiintymisen riski. Keltakuumerokotusta suositellaan harkittavaksi, jos matkailija viettää yli viikon maan keski- tai eteläosan maaseudulla. Todistus rokotuksesta vaaditaan kaikilta 9 kk täyttäneiltä matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa on keltakuumeen esiintymisen riski. Vaatimus koskee myös yli 12 tunnin välilaskua näissä maissa.

Malaria Somaliassa

Malariaa esiintyy ympäri vuoden koko maassa. Koska malarian riski on erittäin suuri, estolääkitys tarvitaan aina. Estolääkityksen lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä. 

Eläinten puremat Somaliassa

Somaliassa rabies on yleinen, joten älä koske koiriin, kissoihin, apinoihin tai muihin eläimiin. Jos eläin puree sinua, pese purema-alue vedellä ja saippualla, sen jälkeen desinfiointiaineella, hakeudu heti lääkäriin. Puremaa voidaan hoitaa immunoglobuliini- ja rokotushoidolla.

Ruokailuhygienia Somaliassa

Likainen ruoka ja vesi voivat aiheuttaa matkailijoiden ripulia ja muita sairauksia. Vähennä riskiä pitämällä kiinni turvallisista ruokailutavoista. Juo vain pullotettua vettä. Lue matkaripulista ja sen ennaltaehkäisystä.

Hyttysiltä suojautuminen Somaliassa

Somaliassa esiintyy hyttysvälitteisiä tauteja. Lue hyttysiltä suojautumisesta.

Varaa aika matkailuneuvontaan!

Rokoteklinikat

Hinnasto